Nyolc kerületben elkezdték újraszámolni a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

Csütörtökig összesen 782 110 szavazólapot ellenőriznek.

Kedd délután egy órakor egyszerre nyolc fővárosi kerületben kezdték el újraszámolni a június 9-i főpolgármester-választás szavazólapjait – írja a hvg.hu.

Az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII., és a XXIII. kerület összesen 301 szavazókörében leadott voksok felülvizsgálatával egy nap alatt végeznek, majd szerdán és csütörtökön a többi kerületben folytatják a munkát. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan pénteken hirdet eredményt – immár harmadszor.

Az újraszámlálás a három jelöltre – Karácsony Gergelyre, Vitézy Dávidra és Grundtner Andrásra – leadott összesen 782 110 szavazat ellenőrzését jelenti.

A cél, hogy eldöntsék, a leadott és eddig érvényesnek ítélt szavazatok valóban érvényesnek minősíthetők-e, illetve helyesen vagy tévesen lettek-e az adott jelöltre leadottnak elszámolva. Az NVB útmutatása szerint a kerületekben azonos módon zajlik a folyamat: szavazókörönként és azon belül is jelöltenként újra megvizsgálják a szavazólapokat, hogy kiszűrjék, van-e tévesen máshová sorolt, vagy valójában érvénytelen szavazólap, amit le kell vonni a jelölttől.

A kedden újraszámolt kerületek után szerda 9 órakor nyolc kerület – a II., a III., a IV, a XI., a XIII., a XIV., a XVIII., és a XXI. – összesen 676 szavazókörének voksait vizsgálják meg, majd csütörtökön 9 órakor indul még egy kör a maradék hét kerület – a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX., és a XX. – összesen 390 szavazókörének voksaival.

Az újraszámlálásban az NVB tagjának folyamatos felügyelete mellett a Helyi Választási Iroda tagjai működnek közre, szükség esetén a Fővárosi Választási Iroda tagjainak bevonásával. Az egy helyiségben zajló folyamatnál a fenti, újraszámolást végző munkatársakon és az NVI képviselőjén kívül jelen lehet a sajtó, valamint a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők. A körülmények így  megfelelnek az előzetesen Karácsony által támasztott négy, valamint Vitézy által megfogalmazott három törvényességi feltételnek. Az újraszámolás után az eredményről a péntekre tervezett ülésén hoz határozatot az NVB.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk