Ezekhez a feltételekhez kötötte Karácsony a főpolgármesteri szavazatok újraszámolását

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Belpol

A főpolgármester jogsértőnek minősítette az Alkotmánybíróság döntését. 

Pénteken lehet eredménye a főpolgámesteri szavazatok újraszámolásának, melyre azért kerül sor, mert az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a Kúria döntését Vitézy Dávid panasza nyomán, és új döntésre kötelezte a Kúriát. A Kúria pedig úgy határozott, hogy akkor jöhet az újraszámlálás. 

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatót tartott erről. A Telex tudósítása szerint az Alkotmánybíróság döntését jogsértőnek minősítette: mint mondta, azt nem tudja, hogy a bíróság új fideszes elnöke meg akart-e felelni a politikai elvárásoknak. 

Karácsony négy feltételhez kötötte a szavazatok újraszámolásának tisztaságát, amelyek hiányában a választási csalás kísérleteként tekinti majd az újraszámolást:

  • Az újraszámolás során se az urnákat, se a szavazólapokat ne vigyék sehova a választási bizottság delegáltjai nélkül.
  • Az urnák felbontása során legyen jelen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzéki delegáltja is. Ez a főpolgármester szerint elhúzódó folyamatot eredményezhet, noha a törvény hat napot biztosít az újraszámolás elvégzéséhez.
  • Karácsony ezen kívül teljes körű nyilvánosságot követel mind a huszonhárom kerületben, mert szerinte nélkülözhetetlen a sajtó jelenléte és a legapróbb részletek dokumentálása.
  • Mint kiemelte, az időnyomás miatt, illetve felkészülve arra, hogy az NVB-ből esetleg nem tud mindenki jelen lenni, fontos, hogy minden főpolgármester-jelölt küldhessen saját delegáltat megfigyelőként, illetve Karácsony Gergely szerint nemzetközi választási megfigyelőkre is szükség van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk