Ukrajna orosz lerohanása ellen demonstráltak Budapesten

  • narancs.hu
  • 2024. február 24.

Belpol

David Pressman amerikai nagykövet is megjelent az eseményen, a főpolgármester beszédet mondott.

Több száz demonstráló gyülekezett össze szombat délután négy órára a belvárosi Városháza parkba Budapesten, hogy aztán onnan indulva lassú menetben Oroszország budapesti nagykövetsége elé vonuljanak az Andrássy út és a Bajza utca sarkára, hogy így emlékezzenek Ukrajna lerohanásának második évfordulójára.

A Telex helyszini tudósítója szerint fél négy előtt David Pressman amerikai nagykövet is megjelent a téren, ahol aztán

az emlékezők egy több száz méter hosszú ukrán zászlót tekertek le, és amögé rendeződve útnak indultak.

A tömegben javarészt ukrán szó hallatszik, még a „ruszkik, haza!” kórus is erős ukrán akcentussal szól.

A tömeg eleje már ráfordult az Andrássy útra, melynek csak a fél útpályáját zárták le a rendőrök, a Hősök tere felé vezető oldalát. A menet két háztömb hosszúságban vonul tömött sorokban az Andrássy úton, amit az Oktogon és a Bajza utca között már teljes szélességben lezártak.

„Oroszország gyerekeket gyilkol”, „Állítsátok meg Putyint, állítsátok meg a háborút!”, „Oroszország megöli Ukrajnát!”, „Támogassátok Ukrajnát, fegyvereket most!” – követelik a demonstrálók, javarészt angolul, mert javarészt ukrán állampolgárok demonstrálnak. Ahírportál beszámolója szerint

a tömeg közepén van egy magyar mag, ők néha azt skandálják, hogy „Putyin mocskos gyilkos”.

A menet a Kodály körönd után lefordult az Andrássy útról, a Benczúr utcán és a Felsőerdősor utcán át közelítenek az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete felé.

 A tömeg eleje időközben megérkezett a nagykövetségnél felállított színpad elé. A kivetítőkön a háború pusztításának képei láthatók.

A program következő elemeként Bayer Zsolt legendás jóslatát vetítették le a háború előtti hétvégén leadott sajtóklubból, miszerint „nem lesz orosz támadás, ezt egy hülye is tudja”. A tömeg adekvát fujjolással válaszolt erre. Ezután egy újabb megrázó összeállítás következett a háborúról, amely alatt többen el is sírták magukat a tömegben. Majd színpadra lépett az első szónok, Tompos Márton a Momentumból. „Dicsőség Ukrajnának” – kezdte beszédét, amiben felelősségre vonta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert már két éve nem áll ki Ukrajna mellett. A Háborúért szerinte egyedül Putyin a felelős.

Másodikként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel, „Ruszkik, haza” – indított, amit a tömeg át is vett tőle.

14 éves voltam, amikor utoljára ezt kiabáltam, amikor lebontottuk a debreceni Lenin-szobrot”

– mondta Karácsony, aki nem gondolta volna, hogy 35 év után újra ezt kell kiabálja. Szerinte itt most azért gyültek egybe, hogy megüzenjék a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”. Beszédét folyamatosan ukránra is fordítják. Karácsony azt ajánlotta Orbánnak, hogy menjen el Bucsába, Kijevbe, és beszéljen a túlélőkkel. „Szégyeljük Magyarország kormányát” – mondta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk