Csak egy helyen lesz biztosan előválasztás az országban

  • narancs.hu
  • 2024. február 24.

Belpol

A XII. kerület mellett a szintén fideszes fellegvárnak számító V. kerületben lehet még jó eséllyel ellenzéki előválasztás. 

Április elejére le kell zárni az ellenzéki előválasztásokat, mert április 20-tól már kampányidőszak van, így március 8-ig el kell dönteni, hol tartsanak egyáltalán előválasztást – mondta Magyar György ügyvéd, a korábbi hasonló politikai elődöntőkben már közreműködött Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke egy szombati tájékoztatón. 

A június 9-ei – amúgy az európai parlamenti választással együtt tartott – önkormányzati választásokra készülve jelenleg úgy tűnik, hogy

mindössze egy helyen lesz biztosan előválasztás az egész országban: a főváros XII. kerületében. Ez a városrész a Budapesten egyre kevesebb fideszes bástya közé tartozik,

itt 2006 óta polgármester Pokorni Zoltán, aki viszont már abbahagyja, a Fidesz pedig alpolgármesterét, Fonti Krisztinát indítja helyette – írja a hvg.hu.

A kerületben az ősfideszes Pokorni visszavonulásával teremhetne babér az ellenzéknek – főleg, ha sikerülne a kormánypárti jelölttel szemben egyetlen, legalkalmasabb közös jelöltet állítaniuk. Erre minden esély meg is van, hiszen a CBV közlése szerint mind a négy ellenzéki jelölt benne lenne az előválasztásba, néhány részletkérdést kell csak eldönteni. A jelöltek:

  • Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, helyi önkormányzati képviselő
  • Farkas Csaba, a kerület korábbi rendőrkapitánya a Momentum polgármester-jelöltje
  • Kendernay János, az LMP korábbi társelnöke a zöldpárt jelöltje
  • Visi Piroska helyi civilek jelöltje, korábban a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártnál politizált

A XII. kerületi előválasztásnál

a megszokott módszer – a jelöltek közül egyre lehet szavazni és aki a legtöbb voksot kapja, az győz – helyett felmerült a preferenciális előválasztás bevetése.

Ebben a szavazók mindenkire voksolhatnak, de sorrendet kell felállítaniuk, és ha nincs meg rögtön az 50%+1 szavazattal az abszolút győztes, egy bonyolult számítás végén a legtöbbek által el nem utasított jelölt kerülhet ki végül győztesen.

A XII. kerület mellett a szintén fideszes fellegvárnak számító V. kerületben lehet még jó eséllyel ellenzéki előválasztás. Itt Rogán Antal után, már 10 éve a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a polgármester. Neki is több ellenzéki kihívója akadt, de mostanra ketten maradtak, mivel a Momentum visszaléptette jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest:

  • Juhász Péter volt önkormányzati képviselő (az MKKP jelölte volna, de kifaroltak mögüle)
  • A volt MSZP-s Kovács Alex Gábor jelenlegi önkormányzati képviselő civil jelöltként indul

A harmadik helyszínen látszik a legkevesebb esély arra, hogy előválasztáson dőljön el a közös ellenzéki jelölt. Ráadásul az egyik ellenzéki jelölt a regnáló polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba, akit a DK is támogat. Ám ő írásba adta, hogy nem kíván részt venni előválasztáson. A másik jelölt Rózsa András momentumos (ex)alpolgármester – őt a pártján kívül a CivilZugló Egyesület és Hadházy Ákos képviselő is támogatja, aki frissen posztolt is:

Zuglóban Horváth Csaba tehát elzárkózik az előválasztástól, miközben egy Medián-mérés szerint a helyiek 74 százaléka előválasztást akar, és ő kicsit népszerűtlenebb is, mint Rózsa. Az MSZP viszont arra hivatkozik, hogy a 2024-es ellenzéki együttműködés alapelve, hogy a regnáló ellenzéki polgármesterek indulnak újra közös jelöltként – igaz, ez alól is van kivétel.

Az előválasztásokat szervező CVB ugyan pártfüggetlen civil szervezet – hangzott el, ám azt is kiemelték: ők azért vannak, hogy segítsék azt a folyamatot, amelynek a végén lehetőleg mindenhol egyetlen, esélyes ellenzéki közös jelölt tud rajthoz állni a választásokon a kormánypártok jelöltjével szemben. A CVB-tag Herényi Károly (volt MDF-es politikus) azért bírált is, amikor – konkrét név nélkül – azt mondta, az ellenzéki jelölt, aki nem hajlandó előválasztáson megméretni magát, az “az ellenzék árulója”.

Bár felmerült, hogy a főváros XXI., és XXII., kerületében is lehetne ellenzéki előválasztást tartani, erre hivatalos megkeresést nem kapott még a CVB, március 8-ig viszont nyitva álla lehetőség. Ahogy vidéki városok esetében is:

egyetlen ellenzéki jelölttel a jelenlegi politikai helyzetben nem lenne reménytelen a helyzet például Győrben vagy Debrecenben sem.

Ami a főpolgármester-választást illeti, a CVB szerint ott sem merült fel eddig előválasztás tartásának igénye, noha 2019-ben volt előválasztás, amit végül Karácsony Gergely nyert meg. Most viszont szinte minden, a 2022-es választáson is együttműködött ellenzéki párt Karácsonyt támogatja. Az ellenzéken belül is ellenzékben lévő Mi Hazánknak van még jelöltje, és a 2022-es összefogásból kikopó Jobbiknak, továbbá talán lesz az LMP-nek is.

Egyelőre Miskolcon is két ellenzéki polgármester-jelölt van a pályán, mindkettő a másik visszalépésére számít, előválasztásról itt nem esett szó: 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk