Vácra kell menniük a fótiaknak, mert nincs gyermekorvosi ügyelet

Belpol

Több esetben is Vácra küldik azokat a fótiakat, akik saját vagy gyermekük egészégügyi problémájával keresik fel a helyi orvosi ügyeletet – legalábbis ez derül ki egy zárt Facebook-csoportban folyó diskurzusból. Egy esetben majdnem tragédia lett az ellátás hiányából. 

Akadozik az orvosi ügyelet Fóton, több esetben nem tudták ellátni a helyieket, ezért Vácra kellett menniük a területileg illetékes  kórházba – legalábbis erre lehet következtetni egy zárt fóti Facebook-csoportban közzétett bejegyzésből és az erre érkező hozzászólásokból. 

„Tegnap este elvittem volna az ügyeletre a gyermekemet. 3 éves, becsengettek és azt mondták, hogy orvos nincs. Miért nincs Fóton orvos szombat este? Vácra kellett levinni a gyereket. Este 18:40-kor voltunk az ügyeleten, lementünk Vácra, éjjel 0:15-re értem haza egy mindösszesen 3 éves gyerekkel” – írta az egyik szülő a több mint 8 ezer taggal rendelkező FÓT LAKOSSÁG nevű csoportban. 

 
Bejegyzés a FÓT LAKOSSÁG Facebook-csoportban
 

„Múlt csütörtökön reggel 1/4 7-kor már nem volt orvos az ügyeleten, azt mondta az asszisztens, hogy mennie kellett dolgozni”, válaszolta a bejegyzésre a csoport egyik tagja. „Fóton nincs gyerekorvosi ügyelet! Telefonon kértünk már tanácsot a rendes ügyeleten mi is, sőt voltunk is lent, de komolyabb bajjal-gonddal Vácra kell menni sajnos!” – reagálta egy másik tag. 

„Gyerekorvosi ügyelet már évek óta nincs Fóton, rosszul tudom? Mindig azt az információt kapom, hogy Vácra menjünk”, kérdezte egy harmadik tag Vargha Nóra független önkormányzati képviselőtől. Vargha a bejegyzésekre azt felelte, hogy gyerekorvosi ügyelet soha nem is volt, a „rendes” ügyeletnek kell ellátnia a gyerekorvosi ügyeletet, de szombat este is el kellene látni a helyieket. 

A hozzászólások között egy igazán megdöbbentőt is lehet olvasni. Az egyik tag azt írta, „édesanyám a múlt héten csütörtökön éjjel rosszul lett. Felhívtam az ügyeletet (nem volt orvos), elkérték a számomat, hogy majd az orvos visszahív. (…) Egyből mentőt kellett volna hívnom, de akkor hirtelen az ügyeletet hívtam. Az orvos felhívott, hogy vigyük Vácra. Nem gondoltam akkor tragikusnak a helyzetet. Végül mentőt hívtam! S milyen jól tettem! Szívinfarktus, súlyos szívritmuszavar s szívelégtelenség a diagnózis”. Vargha Nóra arra kérte a hozzászólókat, hogy minden panasszal forduljanak az önkormányzathoz. 

 
Hozzászólás a FÓT LAKOSSÁG nevű Facebook-csoportban
 

A város weboldalán található szerződés szerint 2020 októberében állapodott meg az orvosi ügyeleti ellátást illetően Fót az Emergency Service Kft.-vel, havi nettó 4,3 millió forint értékben. Megkerestük az önkormányzatot és a szolgáltatót, ha kapunk a kérdéseinkre választ, beszámolunk róluk. 

(Címlapképünkön: A váci Jávorszky Ödön Kórház bejárata. Fotó: MTVA/Váli Miklós)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.