Vácra kell menniük a fótiaknak, mert nincs gyermekorvosi ügyelet

Belpol

Több esetben is Vácra küldik azokat a fótiakat, akik saját vagy gyermekük egészégügyi problémájával keresik fel a helyi orvosi ügyeletet – legalábbis ez derül ki egy zárt Facebook-csoportban folyó diskurzusból. Egy esetben majdnem tragédia lett az ellátás hiányából. 

Akadozik az orvosi ügyelet Fóton, több esetben nem tudták ellátni a helyieket, ezért Vácra kellett menniük a területileg illetékes  kórházba – legalábbis erre lehet következtetni egy zárt fóti Facebook-csoportban közzétett bejegyzésből és az erre érkező hozzászólásokból. 

„Tegnap este elvittem volna az ügyeletre a gyermekemet. 3 éves, becsengettek és azt mondták, hogy orvos nincs. Miért nincs Fóton orvos szombat este? Vácra kellett levinni a gyereket. Este 18:40-kor voltunk az ügyeleten, lementünk Vácra, éjjel 0:15-re értem haza egy mindösszesen 3 éves gyerekkel” – írta az egyik szülő a több mint 8 ezer taggal rendelkező FÓT LAKOSSÁG nevű csoportban. 

 
Bejegyzés a FÓT LAKOSSÁG Facebook-csoportban
 

„Múlt csütörtökön reggel 1/4 7-kor már nem volt orvos az ügyeleten, azt mondta az asszisztens, hogy mennie kellett dolgozni”, válaszolta a bejegyzésre a csoport egyik tagja. „Fóton nincs gyerekorvosi ügyelet! Telefonon kértünk már tanácsot a rendes ügyeleten mi is, sőt voltunk is lent, de komolyabb bajjal-gonddal Vácra kell menni sajnos!” – reagálta egy másik tag. 

„Gyerekorvosi ügyelet már évek óta nincs Fóton, rosszul tudom? Mindig azt az információt kapom, hogy Vácra menjünk”, kérdezte egy harmadik tag Vargha Nóra független önkormányzati képviselőtől. Vargha a bejegyzésekre azt felelte, hogy gyerekorvosi ügyelet soha nem is volt, a „rendes” ügyeletnek kell ellátnia a gyerekorvosi ügyeletet, de szombat este is el kellene látni a helyieket. 

A hozzászólások között egy igazán megdöbbentőt is lehet olvasni. Az egyik tag azt írta, „édesanyám a múlt héten csütörtökön éjjel rosszul lett. Felhívtam az ügyeletet (nem volt orvos), elkérték a számomat, hogy majd az orvos visszahív. (…) Egyből mentőt kellett volna hívnom, de akkor hirtelen az ügyeletet hívtam. Az orvos felhívott, hogy vigyük Vácra. Nem gondoltam akkor tragikusnak a helyzetet. Végül mentőt hívtam! S milyen jól tettem! Szívinfarktus, súlyos szívritmuszavar s szívelégtelenség a diagnózis”. Vargha Nóra arra kérte a hozzászólókat, hogy minden panasszal forduljanak az önkormányzathoz. 

 
Hozzászólás a FÓT LAKOSSÁG nevű Facebook-csoportban
 

A város weboldalán található szerződés szerint 2020 októberében állapodott meg az orvosi ügyeleti ellátást illetően Fót az Emergency Service Kft.-vel, havi nettó 4,3 millió forint értékben. Megkerestük az önkormányzatot és a szolgáltatót, ha kapunk a kérdéseinkre választ, beszámolunk róluk. 

(Címlapképünkön: A váci Jávorszky Ödön Kórház bejárata. Fotó: MTVA/Váli Miklós)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nem az a kérdés, hogy magyar-e a Nobel-díj

Szabad büszkének lenni és magyarnak nevezni a két Nobel-díjat, de közben ne felejtsük el, hogy az elmúlt tizenhárom év önkényes kormányzása nem teremtett kiszámíthatóbb körülményeket az egyetemeken. Márpedig a hosszútávú, eredményes kutatómunka feltétele a kiszámíthatóság lenne.