Varga Judit: Nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben

Belpol

A miniszter az Országos Bírói Tanács ülésén finoman szólva is eltért a kormányzati kommunikáció fősodrától, és kimondta az m-betűs szót.

Varga Judit igazságügyi miniszter is részt vett az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén. Az OBT a magyar bírók demokratikusan választott önigazgatási szerve, legfőbb feladata az Országos Bírósági Hivatal elnökének ellenőrzése.

AZ OBT üléseire tanácskozási joggal hívják meg az Igazságügyi Minisztériumot, rendszerint egy államtitkár megy el, múlt hónapban viszont maga a miniszter képviseltette magát, hogy beszámoljon az új kormány prioritásairól és válaszoljon a bírók kérdéseire.

Varga az ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint arról beszélt, hogy

"a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne,

ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál."

A megszorítás szó a kormány szótárában eddig nem szerepelt, Orbán Viktor június 27-én például az ellenzéki kritikákra reagálva azt mondta a parlamentben, hogy "nincs megszorítás és nem is lesz."

Varga Mihály is többször visszautasította, hogy megszorításokat tartalmazna a költségvetés. Június 13-án – tehát azon a napon, amikor Varga Judit költségvetési megszorításokról beszélt az OBT előtt – a pénzügyminiszter Facebook-posztjában a baloldali lapok "riogatásának" titulálta a megszorítás vádját, és arról írt, hogy "erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk."

Az igazságügyi miniszter egyébként azután használta a megszorítás szót az OBT-jegyzőkönyv szerint, hogy elismerte, nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de forrás nem igazán van rá.

Varha Judit expozéjában ismertette, hogy a bírók 68 százalékos béremelést kaptak az elmúlt három évben, azonban van egy elmaradása a kormánynak: az igazságügyi alkalmazottak illetménye.

"A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára, tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét" – mondta a miniszter.

Azt is elismerte, hogy az alacsony fizetések miatt olyan alternatívákban gondolkodnak az igazságügyi alkalmazottak, ami méltatlan a hivatásrendhez, azonban Varga Mihály pénzügyminiszter jelenleg minden emelkedő tételre nemet kell, hogy mondjon. 

"Viszont érdemes elkezdeni a belső logikát átvilágítani, hogy ott hogyan lehetne akár a meglévő keretek között [kezelni] belső igazságtalanságokat, aránytalanságokat, hogy ha valaki 20 éven át végzi ugyanezt a munkát, akkor legalább a díjazásban legyen különbség aközött, hogy csak féléve végzi-e valaki ugyanazt" – vázolt egy megoldási javaslatot Varga Judit, hozzátéve, hogy ő igyekszik "az igazságügyi alkalmazottaknak a szakmai megbecsülését emelni és ezt a kormányban képviselni", és ebben van más miniszter szövetségese is.

Az igazságügyi miniszter ugyanebben a beszédében arra is megkérte az OBT tagjait, hogy "amikor Magyarország megítéléséről van szó, akkor segítsék az objektív, pártatlan információk áramoltatását Magyarország területéről akár Strasbourg, akár Brüsszel, akár más nemzetközi fórumok irányába, hiszen sokszor tényleges tárgyi tévedésben vannak az Európai Bizottság jelentései, sokszor felnagyítanak, aránytévesztésben vannak jelenségekkel kapcsolatban. Én arra szeretném Önöket kérni, hogy az objektivitás, a statisztikai adatok korhű ábrázolása mentén segítsék a nemzeti szuverenitás védelmét, segítsék azt, hogy a magyar álláspontot és a magyar valóságot jobban megértsék Brüsszelben is és Strasbourgban is" – mondta a bíróknak Varga Judit. 

Frissítés 17:05

Cikkünk megjelenése után Varga Judit sajtófőnöke az alábbi reakció közlésére kérte lapunkat.

"Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja.  A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk