Orbán a parlamentben: Nincs megszorítás, és nem is lesz

  • narancs.hu
  • 2022. június 27.

Belpol

Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában faggatták az Országgyűlésben az inflációról, az elmaradó béremelésekről, a megszorításokról, az olimpiáról és a migrációról. A miniszterelnök olyan képviselőkkel vitázott, akikkel idáig még nem. 

Kálmán Olga korábbi televíziós műsorvezető és a DK újdonsült országgyűlési képviselője kezdte az azonnal kérdések sorát hétfőn a parlamentben. Arról faggatta a miniszterelnököt, megretten-e attól, hogy mennyibe kerül a leveszöldség. Az elszabaduló élelmiszerárak ugyanis maguk alá temetik a magyar családokat, mondta Kálmán Olga. Hétről hétre drágulnak az élelmiszerek, tíz tojás ma már másfélszer annyiba kerül, a magyar családok pedig tudják, hogy aki tehetne az infláció ellen, az a magyar miniszterelnök. A DK azt javasolja, hogy az alapvető élelmiszerek árának áfáját csökkentsék nulla százalékra - mondta felszólalásában Kálmán Olga. 

Orbán Viktor úgy válaszolt, Európát általános háborús infláció sújtja, és aki közelebb van a háborús zónához, azt jobban érinti ez, vagyis magasabb az infláció. Szerinte ha áfát csökkentünk, akkor azzal nem az ár megy lejjebb, hanem a kereskedők elteszik az összeget, ezért a bevezetett ársapkák, árstopok jelentik a megoldást az infláció kezelésére. Kálmán Olga erre azt válaszolta, az ársapka az emberek hétköznapi életében nem hozott javulást. A kormány félrevezeti a nyilvánosságot, az emberekkel fizetteti meg a válság árát, és felszólította Orbánt, hogy ismerje el a felelősségét. 

A miniszterelnök közölte, a kormány négy dolgot vállalt: megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést. A DK javaslatát nem minősítette, majd a hétvégi időközi választással példálózott, amelyen a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek többségében. 

Jakab Péter: Orbán jól lop

Jakab Péter folytatta a sort az azonnali kérdések órájában. Emlékeztette Orbánt, hogy egy gazdasági konferencián azt mondta a munkavállalóknak, ha jók valamiben, kérjék el annak az árát. Szerinte Orbán Viktor ezt csinálja, ugyanis ő nagyon jó lopásból; majd felhívta a figyelmet rá, hogy a miniszterelnök fizetését több mint duplájára emelte a parlament. Eközben Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, nem ígér semmit, és azt betartja, tehát Jakab szerint a munkavállaló már ígéretet sem kap arra, hogy jobb lesz neki. Matolcsy György jegybankelnök meg arról beszélt, tette hozzá, hogy itt az ideje megemelni a nyugdíjkorhatárt. 

Orbán szerint a Jakab által elmondottakat már mind hallottuk, az emberek is hallották, és

rendre elfenekelik az ellenzéket, „önt személyesen többször is”.

Megtisztetletésnek veszi, mondta a kormányfő, hogy végezheti a munkáját, és a parlament határozta meg a fizetését, nem pedig ő. Tizenkétéves kormányzása alatt a minimálbér a háromszorosára, az átlagbér a kétszeresére emelkedett - hívta fel a figyelmet Orbán. 

A jobbikos képviselő erre azt mondta: az extraprofitadó miatt bezuhant a forint, a családok több mint félmillió forintot fognak bukni, a kormány hat gazdasági minisztere közül egyiknek sincsen esze. Ő is azt javasolta, hogy engedjék el az alapvető élelmiszerek áfáját, és garantálják, hogy ezt a pénzt ne tegyék el a kereskedők. Orbán szerint a kormánynak nincs szégyenkezni valója a háborúellenes küzdelem területén, az áfacsökkentés meg nem csökkenti az árakat, „ha ezt hiszi, akkor téved” - mondta Jakabnak. 

Fekete-Győr András: Orbán olimpiát szervezne?

Fekete-Győr András először ütközött meg Orbánnal a parlamentben. A Momentum frakcióvezetője azt kérte a miniszterelnöktől, valljon színt, titkol-e valamit az ország elől, megalomán olimpiai beruházásokra akarja-e költeni az ország pénzét. A legutóbbi, tokiói olimpia költsége ötezer milliárd forint volt, Magyarország nem lenne képes kifizetni egy budapesti olimpiát. Orbán erre azt mondta, nincs felhatalmazva arra, hogy a Nemzeti Olimpiai Bizottság nevében nyilatkozzon. 

Fekete-Győr ezután azzal jött, hogy a kezdő pedagógusok 250 ezer forintos fizetésről, a rendőrök 20 százalékos, az ápolók pedig 30 százalékos béremelésről álmodnak, a Momentumnak van is erre vonatkozó javaslata. Orbán pedig azzal vágott vissza, hogy Fekete-Győr András egyik olyan interjújából idézett, amiben azt mondta a momentumos politikus, soha nem állna össze az MSZP-vel, és nem tudja, hogy Gyurcsány Ferenc mit keres még a politikában, „eltakarodhatna a közéletből”

Harangozó Tamás: Iskolák zárnak be, rendőrök szerelnek le

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő sorolta: iskolákat zárnak be, osztályokat vonnak össze, a kórházakban is bezárnak osztályok, vagy leálltak ideiglenesen a orvos- és pénzhiány miatt, a júniusi leszerelési tilalom után pedig újabb leszerelési hullám indult be a rendőrség tekintetében. A költségvetésben pedig nincs nyoma annak, hogy a közszférában dolgozók helyzetét rendezzék. Orbán Viktor szerint a pedagógusok 10-10-10 százalékos béremelést kapnak a következő három évben, az ápolók pedig 70 százalékos béremelést kaptak, az orvosok pedig soha akkora béremelésben nem részesültek, mint az elmúlt években. 

Harangozó viszontválaszában azt mondta, Kövér László házelnök és Pintér Sándor belügyminiszter is szorgalmazta a pedagósuk, rendőrök fizetésemelését, vajon Orbán támogatja-e? Lehet, hogy voltak béremelések az elmúlt években, fűzte hozzá, de nem változott ettől semmi, nincs elég rendőr, pedagógus, ápoló. Orbán erre azt kérdezte, amikor kormányon volt az MSZP, akkor miért vettek el egyhavi fizetését az egészégügyi dolgozóktól. Miért zártak be iskolákat? Miért verték szét a rendőrséget? 

Toroczkai László ötleteket adott Orbánnak

A Mi Hazánk elnöke is most kérdezett először Orbántól; mint mondta, a kormány elmegy a lényeg mellett. Pártja örül annak, hogy újra lesznek vármegyék, a kormánymegbízottakat főispánnak hívják majd, de történeti magyar alkotmányt szeretnének, nem csak fideszest. A különadóknak is örülnek, de a kaszinókat, digitális multinacionális cégeket, techcégeket is meg kellene adóztatni. Orbán szerint történeti alkotmánya van Magyarországnak, az extraprofitadót pedig arra tudják kivetni, akire ez jogilag lehetséges, a koncessziós területeken lévők nem ilyenek, a digitális területen dolgozókkal szemben csak egységesen tud fellépni a többi uniós országgal. 

Toroczkai viszontválaszában a migrációt is felemlegette; szerinte a déli határnál nagy a baj, az alulfizetett rendőrök kezdő bérért „kalasnyikovval felszerelkezett migránsokat taxiztatnak” a szerb oldalra. Orbán szerint sok munka vár a kormányra, Pintér két hónapot kapott, hogy felállítson egy új határvédelmi testületet, ami ezen a területen fog dolgozni. 

Tordai Bence: A megszorítás az megszorítás

Tordai Bence szerint a kormány bevezeti az Orbán-csomagot, a sok ezer milliárdos megszorítások mögött elbújhat a Bokros-csomag. a Párbeszéd képviselője úgy vélte, a magyar emberek fizetik meg az élelmiszerek drágulását, miközben megduplázzák Orbán fizetését, ezermilliárdok mennek családtagoknak, barátoknak. Orbán szerint április harmadikán az emberek elmondták, mit gondolnak az iménti hazugságokról. Megszorítási csomag nincsen, nem is lesz. 

Tordai szerint a megszorítás az megszorítás, az Orbán-csomag az Orbán-csomag, hiába nevezi a kormány kiigazításnak.

Orbán erre azt mondta, dacára a hazugságoknak, nincs megszorítás, nem is lesz, a háborús infláció ellenére megvédik a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket. 

Ungár Péter: Mikor kapnak bérkiegészítést a szociális szektorban dolgozók? 

Ungár Péter, az LMP képviselője zárt rövid felszólalásával a miniszterelnöknek címzett azonnali kérdések sorát. Mint mondta, a szociális szektorban dolgozók hősies küzdelmet folytattak a koronavírus-járvány alatt, de nem kapták meg az 500 ezer forintos bérkiegészítésüket, mikor kapják meg ők ezt, kérdezte. Orbán erre azt mondta, a szociális szektorban dolgozók 20 százalékos béremelést kaptak. 

Ungár szerint ezt a 20 százalékot elvitte az infláció, miközben pluszmunkát végeztek a pandémia alatt, sokszor beköltöztek az intézményekbe, fogyatékkal élőkhöz mentek ki és segítettek nekik, de nem kapták meg a bérkiegészítést. Orbán szerint mindenkinek kifizették azt, ami jár. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk