Európa-párti konzervatív pártot csinálna a Jobbikból az új elnöke

  • narancs.hu
  • 2022. július 6.

Belpol

Gyöngyösi Márton azt is leszögezte, hogy a Jobbik az EP-választáson önállóan fog indulni, de az összefogásnak még biztos lesz aktualitása. 

Hosszú interjút adott az Indexnek Gyöngyösi Márton, a Jobbik hétvégén megválasztott új elnöke, amelyben többek között arról beszélt, hogy a Jobbikot Európa-párti nemzeti konzervatív pártként képzeli el. 

Gyöngyösi, aki a párt európai parlamenti képviselője is, azt mondta, az összefogásnak biztos lesz még aktualitása, mert az ellenzéki pártok a következő választásokon is rá lesznek kényszerítve arra, hogy valamilyen együttműködés legyen köztük, de egyelőre mindenkinek újjá kell építenie a saját bázisát.

"Én is arra készülök, hogy megteremtsem egy Európa-párti, nemzeti konzervatív politizálás feltételeit, és megmutassam, hogy van létjogosultsága a valódi nemzeti és a valódi konzervatív politizálásnak Magyarországon" 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy "ezt a vákuumot a Jobbiknak kell belaknia".

A parlamenti politizálásról azt mondta, szerinte Hadházy Ákos nem jól látja a kérdést, ugyanis a parlamenti politizálás teremt keretet arra, hogy a szakpolitikák vonatkozásában, ha nagyon szűk keretek között is, de felvillantsák az alternatíva lehetőségét. "Valóban nem a Fidesz által teremtett keretek között kell játszani, de a parlamentarizmus keretét nem a Fidesz teremtette, ők beszűkítették, majd a mi feladatunk lesz ezt szélesíteni. Amíg lehetőségünk van, addig a lehető legláthatóbb módon kell tenni a dolgunkat, és meg kell találni azokat az eszközöket, amivel hatásosabbá tudjuk tenni a politizálásunkat" – mondta.

Gyöngyösi értékelte a legutóbbi ellenzéki kampányt is, azt mondta, az egyik legnagyobb probléma szerinte az volt, hogy a véghajrában nem volt közös kampány, hanem "hat plusz egy kampány volt, a hat párté és a miniszterelnök-jelölté"; az előválasztáson pedig az volt a gond, hogy nem fektették le megfelelő módon az előválasztás feltételeit és nem iktattak ki bizonyos kockázati tényezőket.

"Azzal az illúzióval le kell számolni, hogy lelkes civilek képesek önállóan egy olyan térben sikeresen megmérkőzni, amely a pártok szabályai szerint működik"

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a civil közös miniszterelnök-jelölt elméleti lehetősége adott ugyan, "de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez nem működik".

Arról, hogy hova lettek a jobbikos szavazók azt mondta, most az a feladat, hogy ezt kiderítsék, és visszahozzák őket.

Az összefogás kérdéséről szólva azt is mondta, hogy még ha nagyon más politikai, ideológiai vonalat is képvisel a Jobbik, a Momentum és az LMP, ezek akkor is XXI. századi pártok, és szerinte továbbra is lenne létjogosultsága egy ilyen együttműködésnek. Az elmndása szerint korábban ez néha egészen banális ügyeken, személyi ellentéteken csúszott el. 

Gyöngyösi azt is kijelentette, hogy 

a Jobbik egyedül indul az EP-választáson, 

mert ennél egy konkrét ügyben kell felvázolni az elképzelésüket, és komoly eltérések vannak a pártok között. "A Jobbik az egyedüli párt, amely az EU alapító atyáinak gondolataihoz és eszmeiségéhez szeretne visszatérni" – fogalmazott.

Arról, hogy az önkormányzati választás ugyanaznap lesz, Gyöngyösi azt mondta, két teljesen eltérő kampánnyal kell készülni, de még nincs világos kép erről a fejében. 

Arról is beszélt, hogy bár a Jobbik korábban Oroszországban talált szövetségesre, amikor az ukránosítással szemben a kisebbségek védelmében szólaltak fel, most már nem így gondolja: "Oroszország gyakorlatilag hadat üzent az EU-nak és a NATO-nak, amikor világossá tették, hogy az érdekszférájuknak tekintik nemcsak a posztszovjet, hanem a posztszocialista térséget, ahova Magyarország is tartozik. Magyarországnak ettől a ponttól kezdve Oroszország fenyegetés. Ebben az értelemben Magyarországnak minden olyan nem katonai eszközt meg kell ragadnia, ami Oroszországot megállásra kényszerítheti" – mondta, helyeselve a szankciókat. 

Arról, hogy 2012-ben a parlamentben arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidókat nyilván kellene tartani, Gyöngyösi most azt mondta:

"Nem hinném, hogy a tíz évvel ezelőtti mondatom, amivel kapcsolatban milliószor bocsánatot kértem, a legfontosabb probléma Magyarországon. Aki látni akarja, az láthatja, hogy tíz év alatt nagy utat járt be Gyöngyösi Márton és a Jobbik is.

Nem kis szerepem volt abban, hogy ez a közösség végig menjen a néppártosodás útján, és részt vehessen akár egy ellenzéki együttműködésben is. Ez már önmagában jelzi, hogy a párt és Gyöngyösi Márton is megváltozott."

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk