Voksturizmus miatt pénzbüntetésre ítéltek két polgármestert

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Belpol

Fiktív lakcímbejelentéshez asszisztáltak.

Választási csalás, vagyis voksturizmus miatt első fokon elítélte a bíróság Újszentiván független polgármestere, Putnik Lázárt és Tiszasziget fideszes polgármesterét, Ferenczi Ferencet, valamint társaikat – írja az Átlátszó. A közokirat-hamisítással megvádoltak összesen 142 esetben asszisztáltak fiktív lakcímbejelentéshez.

Az ítéletet tárgyalás nélkül, a vádirattal egyezően hozták meg.

A lap beszámolója szerint 2011-14 között Újszentiván lélekszáma közel 400 fővel gyarapodott. A helyiek szerint a papíralapú betelepítés célja a polgármester hatalomban tartása volt. Ugyanígy vélekednek a tiszaszigetiek is, bár a valamiért ez ügyben is vizsgálódó NAV szerint a fiktív lakosok nem befolyásolták érdemben a 2014-es választásokat.

Hogy akkor mégis mi lehetett a célja a polgármestereknek a fiktív lakók betelepítésével? Az Átlátszó szerint mivel a két település lakosságszáma 2000 fő alatt volt, önkormányzati társulásban kellett működniük. Ez alól akartak a polgármesterek kikerüljenek, a fiktív betelepítéssel növelték a települések népességét, hogy függetlenedhessenek.

A büntetések közül a végrehajtók kapták a súlyosabbat, másfél év börtönt, egy évre felfüggesztve, míg a polgármestereket pénzbírsággal sújtották.

Figyelmébe ajánljuk