Húsz év börtönre ítélték Jeffrey Epstein volt barátnőjét

  • narancs.hu
  • 2022. június 29.

Bűn

Maxwell nem mutatott megbánást és nem is kívánta vállalni a felelősséget tetteiért.

Húsz év börtönre ítélték kedden Ghislaine Maxwellt, amiért segítséget nyújtott Jeffrey Epstein néhai milliárdosnak fiatal lányok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetésében.

A 60 éves nő, aki Epstein kerítője és barátnője volt - valamint Robert Maxwell néhai brit sajtómágnás lánya - bűnösségét tavaly decemberben állapította meg az illetékes manhattani szövetségi büntetőtörvényszék öt vádpontban, de a büntetés kiszabására csak most került sor.

Az ítéletet Alison Nathan bírónő ismertette. Megjegyezte, hogy Maxwell láthatóan nem mutatott megbánást és nem is kívánta vállalni a felelősséget tetteiért. A börtönbüntetés mellett a bírónő 750 ezer dolláros pénzbüntetést is kiszabott.

Maxwell közvetlenül és ismételten éveken át részt vett borzalmas üzelmekben, hogy becserkésszen... fiatalkorú lányokat, akik közül egyesek tizennégy évesek voltak, hogy aztán Jeffrey Epstein, illetve az ő szexuális visszaéléseinek áldozataivá váljanak

- mondta el indoklásában Nathan.

A meghallgatáson Maxvell kijelentette: "végtelenül sajnálja", hogy egyáltalán találkozott Epsteinnel. Mint mondta, Epstein "manipulatív, ravasz és mindenkin uralkodni akaró férfi volt", aki a környezetében mindenkivel a bolondját járatta. Hangsúlyozta, hogy sajnálja a fájdalmat, amelyet az áldozatok elszenvedtek. Ugyanakkor tagadta, hogy közreműködött volna a szexuális visszaélésekben.

A per során az áldozatok tanúvallomásai is elhangzottak. A Kate néven ismertté vált Annie Farmer és két sorstársa egyebek között arról számolt be, hogy Maxwell központi szerepet játszott Epstein szexuális visszaéléseiben.

Ma rá tudok nézni Ghislaine-re és elmondhatom neki, hogy azzá lettem, ami vagyok, dacára azon erőfeszítéseinek, hogy gyengének és jelentéktelennek érezzem magam, és ezt az erőt fogom majd a lányomra is hagyományozni

- jelentette ki Farmer. A jelenleg pszichológusként dolgozó nő hozzátette: büszke arra, hogy sikerült közreműködnie Maxwell felelősségre vonásában.

Az amerikai vádhatóság a múlt héten harminc és ötvenöt év közötti börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte Maxwell "megdöbbentően ragadozószerű" cselekményei miatt a szövetségi ítélkezési iránymutatásokkal összhangban.

Maxwellt 2020 júliusában tartóztatták le és ismételten megtagadták tőle azt, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Egy brooklyni fogdában tartották őrizetben, ahol fogva tartása körülményeire panaszkodott, kifogásolva az állítólagos csatornaszagot és a kártevőket a cellájában.

Maxwellt egyébként a hétvégén fokozott megfigyelés alá helyezték öngyilkosság elkövetésének veszélye miatt. Epstein ellen szexuális visszaélések miatt 2019 júliusában emeltek vádat, de az év augusztusában öngyilkos lett a börtöncellájában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!