Iszlamista terrorcselekményként kezeli a rendőrség az oslói lövöldözést

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Bűn

A fegyveres elkövető 2015 óta ismert volt a biztonsági szolgálatok előtt.

A rendőrség az oslói lövöldözést iszlamista terrorcselekményként kezeli, írja a BBC. Le is tartóztattak egy 42 éves férfit, akit gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorcselekménnyel vádolnak az Oslóban történt lövöldözés után.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombatra virradóra lövöldözés volt az oslói The London Pub melegklubban. A támadásban két ember meghalt, 21-en pedig megsebesültek. A 21 sérült közül 10-en súlyos állapotban vannak.

Norvégia miniszterelnöke a BBC-nek elmondta, hogy a gyanúsítottat májusban kihallgatták, de akkor nem tartották fenyegetésnek. "Most látnunk kell a nyomozás eredményét" – mondta Jonas Gahr Stoere miniszterelnök a BBC Newshour című műsorában szombaton késő este.

A fegyveres 2015 óta ismert volt a biztonsági szolgálatok előtt, mint "feltételezett radikalizálódott iszlamista", és korábban mentális betegséggel küzdött – közölte a norvég PST hírszerző szolgálat.

A lövöldözés helyi idő szerint szombaton 01:15 körül kezdődött (pénteken 23:15 GMT) – közölték a tisztviselők. Szemtanúk szerint a gyanúsított elővett egy pisztolyt a táskájából és tüzelni kezdett. A támadót a rendőrök – akiknek a járókelők segítettek – percekkel később letartóztatták. A rendőrség két fegyvert talált a helyszínen, az egyik egy teljesen automata fegyver volt.

A London Pubban tartózkodó szemtanúk elmondták, hogyan menekültek az alagsorba, ahol 80-100 rémült bulizó próbált elbújni.

Épp csak észrevettem, hogy egy lövés dördült el, és egy üvegszilánk eltalált. Egyre több és több lövés volt, ezért a belső bárba menekültem, és megpróbáltam minél többet magammal vinni

– mondta egy szemtanú a norvég közszolgálati NRK televíziónak.

"Láttam, hogy egy férfi érkezik egy táskával, felkapott egy pisztolyt és lövöldözni kezdett" – mondta Olav Roenneberg újságíró az NRK közszolgálati műsorszolgáltatótól, aki akkoriban a környéken tartózkodott. Egy nő a Verdens Gang című újságnak azt mondta, hogy a fegyveres gondosan célzott. "Amikor megértettem, hogy komoly a helyzet, elfutottam. Egy vérbe borult férfi feküdt mozdulatlanul a padlón" – mondta az asszony.

Norvégiában a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültségi szintet, bár az ország PST hírszerző szolgálata szerint jelenleg "nincs jele" annak, hogy további támadások valószínűsíthetőek lennének.

Oslóban szombaton tartották volna az éves melegfelvonulást, amelyet a rendőrség tanácsára hivatalosan lemondtak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.

Szuperwumen és Wándörmen

A színház jövőjéről humoros vagy éppen keserű utópiákat is közlő, Két ország – két színházi kultúra? című tanulmánykötet egyik írásában (Kovács Bálint jegyzi) egy kőszínházi kolléga így szól a szabadúszóhoz: „Ti, függetlenek, kétszáz éve is azt mondtátok, hogy a szakadék szélén vagytok, aztán valahogy még mindig játszogattok itt-ott. (…) úgy látom, nagyon, nagyon tágas hely az a szakadék széle.”