Tíz év börtönt kapott Bróker Marcsi, öt sértett kap egyelőre kártérítést

Bűn

325 rendbeli csalás és 1 rendbeli sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság D. Sándornét első fokon a négy és fél éve húzódó perben. 

Pénteken tárgyalta a Szolnoki Törvényszék az úgynevezett "Kun-Mediátor-ügyet", amelyben a cég vezetőjét, D. Sándornét, akit a köznyelv csak Bróker Marcsiként emlegetett, 10 év börtönre ítéltek. 

"Nem akartam kárt okozni, egy pletyka miatt csúsztam le" – idézte a bíró az ítéletben Bróker Marcsi szavait. D. Sándorné 1999-től 15 éven át folytatott jogosulatlan pénzintézeti tevékenységet, amelyet még a 2008-as pénzügyi válság sem döntött be.

Marcsika a karcagi Kun-Mediátor utazási irodában működött, az ügyleteket cége, a Kun-Mediátor Kft. nevében kötötte. Magas, havi 1-1,75 százalékos hozamot ígért az ügyfeleinek, ám az üzlet végül bedőlt, a betett pénzek visszafizetésének ígérete köddé foszlott. Amikor tarthatatlan lett a helyzet, 2015-ben megszökött, egy Karib-tengeri szigetre menekült, miközben Karcagon dühös ügyfelek álltak az irodája előtt. 

Bróker Marcsit végül Belize-ből 2016 végén hozták haza a hatóságok, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség pedig 2017. június 9-én emelt vádat vele szemben

A vádemelés óta eltelt négy és fél év alatt az ügyészség az 1700 oldalas vádiratban 234 tanú kihallgatására és további csaknem 500 tanú nyomozás során tett vallomásának felolvasására tett indítványt, a nyomozati iratok terjedelme meghaladta a 60 ezer oldalt.

A járványhelyzet is megnehezítette a bíróság munkáját, több tárgyalást el kellett halasztani. Nem segítette az eljárást az sem, hogy a tárgyalásokra idézett 252 sértetti tanú közül, akik a rendőrségen mind az ügy károsultjainak vallották magukat, 91-en, azaz több mint harmaduk, szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon. 

A Szolnoki Törvényszék ennyi előzmény után pénteken hirdetett ítéletet. 

Az ügyészség 2017-ben még 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 2 rendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat D. Sándornéval szemben, aki a vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A vádhatóság képviselője perbeszédében végül összesen 430 rendbeli csalás, 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 1 rendbeli sikkasztás és 5 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette miatt indítványozta a vádlott bűnösségének megállapítását. Az okozott kár összegét eddigre az ügyészség 10 milliárd 800 millió forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott által vissza nem térített összeg mintegy 4 milliárd 700 millió forint.

A bíróság végül 402 rendbeli csalás, 5 rendbeli számvitel rendje megsértésének, valamint 1-1 rendbeli sikkasztás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt indult eljárást megszüntette. Ugyanakkor bűnösnek mondta ki 325 rendbeli csalás és 1 rendbeli sikkasztás bűntettében, amiért

10 év börtönre, 5 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól, vagyis Bróker Marcsi soha többé nem vezethet céget.

A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön közel 1,6 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartozójával szemben összesen további 34,5 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.  

A vádlottat öt sértett részére összesen több mint 129 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte, míg a további magánfelek által bejelentett kártérítési igények érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

Az ítélet szóbeli indoklása szerint a vádlott banki tevékenységnek álcázott működésével ejtette és tartotta tévedésben a sértetteket, miközben a befektetés kockázatát a sértettek elől elhallgatta, és ezen magatartásával összesen mintegy 10 milliárd forint kárt okozott, amely egyes megállapított mértékben – bizonyos sértettek esetében az ígért hozammal megnövelve – térült meg, azonban 42 sértett esetében közel 3,4 milliárd forint összegben egyáltalán nem volt kármegtérülés. 

A törvényszék a vádlott büntetőjogi felelősségét összesen 326 rendbeli cselekményben állapította meg, kizárólag azokban a tényállásokban, amelyekben az okozott kár meghaladta az 5 millió forintot. 

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a vádlott terhére a nagyszámú bűnhalmazatot, a sorozatjelleggel történt elkövetést, valamint azt, hogy rendkívül hosszú időn keresztül, közel 14 éven át folytatta bűnös tevékenységét.

Enyhítő körülményként értékelte a vádlott javára idős korát, a büntetőeljárás elhúzódását, ugyanis a vádlott több mint 4 éve áll a büntetőeljárás és egyben kényszerintézkedés hatálya alatt, valamint azt, hogy 100 rendbeli cselekmény során a sértettek kára teljes egészében, 184 esetben részben megtérült. 

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni, viszont – bár maga a vádlott nem volt jelen a tárgyaláson – Bróker Marcsi védője felmentésért, enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. 

Az ítélethirdetést követően a törvényszék úgy döntött, hogy a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartja a vádlott bűnügyi felügyeletét, amit a védő tudomásul vett, az ügyészség azonban a vádlott letartóztatásának elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be, így ebben a kérdésben is a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk