„Rendezők, megbuktatok! Színházvezetők, megbuktatok! Tudjuk, hogy kik vagytok!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alicia Vikander is csatlakozott.

A hétvégén több száz svéd színésznő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arról írnak, hogy a svéd iparág nem védi meg őket a szexuális bántalmazástól, és hasznot húz ismert bántalmazók munkájából. A kezdeményezéshez az Oscar-díjas Alicia Vikander is csatlakozott. A levelet pedig a Svenska Dagbladet svéd napilap közölte.

„Rendezők, megbuktatok. Producerek, megbuktatok. Produkciós cégek, megbuktatok. Színházvezetők, megbuktatok. Politikusok, megbuktatok. A ti felelősségetek, hogy biztosítsátok: senkit se érhessen szexuális zaklatás a munkahelyén” – idéz az MTI a levélből.

Az aláírók zéró toleranciát hirdettek a szexuális visszaélések és erőszak ellen, valamint azt követelik, hogy a filmvállalatok és színházak, könyvkiadók és a svéd televíziós csatornák ne védjék, ne alkalmazzák a szexuális ragadozókat, és ne tegyenek szert haszonra a munkáikból.

„Többé nem hallgatunk. Nyilvánosságra hozzuk a felelősöket, és ha szükséges, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk. Azé lesz a szégyen, aki elköveti – a ragadozóké, és akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok” – így zárul a levél, amihez szexuális zaklatásokról szóló beszámolókat is csatoltak, de azt már név nélkül.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 72
  rworse
  2017. november 13., hétfő 22:26
  A húsgyurica egy Megvető Kiadó.
 2. 71
  szegedi789
  2017. november 13., hétfő 22:16
  Igen, gondoltam.
 3. 70
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 22:03
  szegedi789

  Igen, én is a belinkelt cikk alatt olvasható kommentjeire gondoltam.

 4. 69
  szegedi789
  2017. november 13., hétfő 21:44
  68
  Vigyázat, a belinkelt cikk alatt komoly vágrétilászlóizmus tör fel. Vagy önt el.Mint....... Habok, hullámok.... Juj. Fúj.
 5. 68
  szegedi789
  2017. november 13., hétfő 21:41
  Szerintem , kedves kommentelők, kár beszélgetni Vágréti Lászlóval.

  Hagyjuk magára.

  Legyen meg neki az ehhez hasonló szánalmas"emlékművek", aztán majd csak kipenderítik/ a legjobb, ha megunja a perverz tata:

  http://magyarnarancs.hu/tudomany/ordogtol-valo-a-genderelmelet-harca-az-egyhazzal-88859
 6. 67
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 21:04
  Idézek még egy hozzászólásból, de csak azért, mert ez is Moldovát igazolja: „Szerintem náci barom vagy. De ha igaz az, hogy emiatt nem vagyok számodra vitaképes (ez persze így nem igaz, hiszen soha nem voltam számodra vitaképes)…”

  Szóval, Moldova szerint „a harag jó tanácsadó”.
  Nyilván már nem emlékszem, hogy mi volt a konkrét ok, ami miatt fölállt a szőr a hátamon (lehet, hogy épp a „náci barom” szintagma, amelyet nem nekem mondtak, mert arra emlékeznék, ám a barbárság akkor is barbárság, ha mást gyaláznak vele, lehet, hogy a nácizásnak valamely decensebb változata, végül is mindegy), a lényeg, hogy nem tévedtem. Ma már expressis verbis kimondatott: „náci barom”. Vagyis akkor szakadna le a pofám (s itt van nagyon igaza Moldovának!), ha egy potenciális vandállal anno leállok kvaterkázni.
  Polonius kollégám mondja Laertesnek: „Kémlelve rostáld meg barátidat, / Aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal; / De minden első jöttment cimbora / Üdvözletén ne koptasd tenyered.”

  Voltaképpen erről beszél Moldova is. Mi nehezen barátkozunk, s ha egyszer „kimutatkoztunk” valakitől, többé nem beszélünk vele.

  Ez nálam is bevált életfilozófia, vagyis pontosan ezért nem kellett elnézést kérnem SOHA senkitől. Ugyanis soha nem bántottam meg olyan embert, akitől érdemes lett volna elnézést kérnem. Még „véletlenül” sem. Önfegyelem kérdése az egész. Aki pedig nem számít, az nem számít.

  Végül egy jellemzően csonka gondolat ugyanettől a fórumozótól: „Bosszút áll a Narancson. Ennek a csillapíthatatlan bosszúvágynak esik áldozatául Schilling Árpád felesége, illetve »logikus« következményként Alicia Vikander svéd színésznő is.”

  Azért csonka a szöveg, mert a Soros György kimaradt belőle. Soros is az én bosszúvágyamnak áldozata.
  Ha már a béka seggénél tart a nick (Alicia Vikander svéd színésznő az én áldozatom – mondtam is néki, hogy puszild meg, de nagyon ám, sőt föl is térdeltem hozzá a kredenc tetején!), szóval, ha már eddig eljutott a serény fórumozó, ne röstellje a fáradságot, kússzon a grunca segge alá, le, egészen az idült sorosozásig!

  Ceterum censeo: ha nem leljük a megfelelő szót valamire, akkor vagy keressük tovább, mintegy dolgozunk rajta (mármint a kulturáltság egy bizonyos fokán), vagy pedig kussolunk, de semmiképpen sem kapirgálunk elő üres koponyánkból egy rossz szót, s azt idézőjelbe rakjuk, hogy mások is lássák: nem sikerült megtalálnunk a megfelelő kifejezést.
  Tehát a „»logikus« következmény” helyett „folyományt” akart mondani a nácizó jótét lélek. Csak hát… Ez sem sikerült neki. Csak a nácizás sikerül neki.
 7. 66
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 20:31
  Gyurica: „Csak a Janischok, Schillingek, Puzsérok, Konok Péterek maradtak meg”

  Igen, valóban ez a fő probléma. Ezért is tartom Gyuricát náci baromnak.
  Ugyanis Janisch, Schilling, Konok Péter publikálhat a Narancsban, Gyurica cikkét azonban visszadobták, nem közölték. Ezt a sérelmet torolja meg úgy, hogy az említett szerzők cikkeit rendszeresen széttrollkodja (az itt már nem publikáló Konok Péter esetében múlt időben, széttrollkodta).
  Bosszút áll a Narancson. Ennek a csillapíthatatlan bosszúvágynak esik áldozatául Schilling Árpád felesége, illetve „logikus” következményként Alicia Vikander svéd színésznő is.
 8. 65
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 19:38
  Gyurica (64): "(itt néha Pendragon ír értelmes mondatokat, ilyen a 61-es hozzászólás; de sajnos tudom, ki a szerző, ezért vele kapcsolatosan is keserű a szám íze)"

  Álljunk meg egy pillanatra. Úgy érted, tudod, hogy ki vagyok, ezért velem kapcsolatosan is keserű a szád íze? Ez hogy lehet? Honnan tudnád, ki vagyok, és miért érzel keserűséget velem kapcsolatban?
 9. 64
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 19:21
  „Egy kapcsolatban vannak előzmények.”
  *
  A „kapcsolatban” nincsenek előzmények. Nyelvtanilag sincsenek, logikailag sincsenek, mert az „előzmény” maga a kapcsolat.
  Pontosan ezt nem értik az IDIÓTA doktrinerek, s pontosan ezért léteznek olyan kódexek (főleg Amerikában), amelyek a női testrészeknek már a megtekintését is molesztálásnak minősítik.

  Meddig „előzmény” valami és mettől válik „kapcsolattá”?

  Vagyis a lakosság az efféle doktriner cirkuszolásokkal nem megy semmire.
  A megoldás az ÁLTALÁNOS kultúra fejlődése volna, melynek az első lépcsőfoka az lehet(ne), hogy a tehetségtelen emberek belátják (belátnák): tehetségtelenek, nem tudnak fogalmazni, egyetlen épkézláb gondolatuk nincs (itt néha Pendragon ír értelmes mondatokat, ilyen a 61-es hozzászólás; de sajnos tudom, ki a szerző, ezért vele kapcsolatosan is keserű a szám íze), miközben a dilettánsok mint a dúvadak fasisztáznak, náciznak, hímsovinisztáznak, ami épp az eszükbe jut; szóval, az lehetne a megoldás, ha a dúvadak mindezt belátnák, és félreállnának.
  Elképzelhető, hogy a dúvadak belássanak bármit is? Nem képzelhető el. Sőt ellenkezőleg: az otromba, agresszív közhely-barbárok ma már szinte minden épeszű, ép lelkű embert kiszorítottak a közéletből. Csak a Janischok, Schillingek, Puzsérok, Konok Péterek, Vásárhelyi Máriák... maradtak meg, ők úszkálnak eltökélten (olykor vicsorogva) a totális szmötyi tetején.

  Kizárt, hogy mindebből bármi normális dolog kisülhet. Jól látható: az ország mentálisan nem konszolidálódik, hanem rongyolódik.
 10. 63
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 18:49
  Pendragon:

  A jog, a jogérzetünk folyamatosan változik. (A gyerek megverése még ma is elfogadható a magyar társadalom nagy részének. Pedig már van törvény ellene.)

  Hadd ne tekintsem elfogadhatónak azt, hogy "beárazták".
  Ne árazzák be és kész. Legyen a legtehetségesebbé a szerep. Aki pedig nem az, ne szerezhesse meg magának az előnyt, a szereposztó díványon.
  Erre hívta fel a figyelmet a Sárosdi-történet.
  Ezért nem kellene folyamatosan őt ekézni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs