Heten voltak, mint a gonoszok: Franciaországban készültek a nagy merényletre

  • narancs.hu
  • 2017.11.12 18:11

Bűn

Automata fegyver, kés, gázolás vagy házilag tákolt bomba?

Mindössze 27 éves az a Boszniában született horvát származású, de jelenleg svájci állampolgársággal rendelkező férfi, aki ellen szombaton indítottak eljárást terrorista összeesküvés vádjával – állítja az MTI a vasárnapi Le Journal du Dimanche (JDD) című francia hetilap értesüléseire hivatkozva. A csoport tagjai közül heten vannak előzetes letartóztatásban, egyet pedig rendőri felügyelet alá helyeztek. A gyanúsítottak a Telegram nevű titkosított hálózaton keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Az üzenetekből kiderült, hogy a következő hónapokban akartak merényletet végrehajtani. A csoportból már hárman beismerték, hogy az Iszlám Állam támogatói, és azt tervezték, hogy embereket ölnek meg, de azt még nem döntötték el, hogy automata fegyverrel, késsel, gázolással vagy házilag készített bombával.

A csoport vezetőjét eredetileg Milutin Jakovljevicnek hívták, de egy ideje Abd’al Muhaymin Al-Bosnie-nak nevezi magát. A fiatal férfi a jugoszláviai háború idején született Boszniában, majd anyjával és testvérével Svájcba menekült. Hatósági információk szerint 2014-ben radikalizálódott, mecsetbe nem járt.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.