Megkeresésünk után visszalépett egy jótékonysági akció másolásától a Gattyán-párt tagja

Élet + Mód

Kísérteties a hasonlóság a menstruációs szegénység enyhítésére öt éve indított nemluxustaska.hu nevű mozgalom gyűjtőakciója és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom (MeMo) egy Békés megyei kezdeményezése között. Megkeresésünk után a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke visszakozott.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban indult a #nemluxustaska kampánya Cserta Alexandra vállalkozó, valamint Huszka Ági stílusszakértő és színtanácsadó és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával. Azt tűzték ki célul, hogy a menstruációs szegénység sújtotta magyarországi nőket segítsék különböző intim higiéniai és tisztálkodási termékekkel. Ennek keretében a rászoruló nőknek egy táskába össz­epakolva alapvető női higiéniás csomagokat állítanak össze, amiket a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznak országszerte. A kiosztást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az országosan kiterjedt intézményrendszerén keresztül intézi, eljuttatja a kistelepüléseken élő rászorulóknak, családsegítőinek, a szociális intézményeik lakóinak.

A kezdeményezés komoly érdeklődést váltott ki, amit bizonyít, hogy 2019-ban több mint 10 ezer, míg 2020-ban 17 ezer táskát sikerült leadniuk az adományozóknak. Ennek eredményeként három évvel ezelőtt a kampány Civil Díjat nyert a legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában és Inspiráló Nők Civil kategóriában. Aztán az élet közbeszólt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt 2021-ben a kampány elmaradt, de a szervezők tavaly ismét akcióba léptek. 2022-ben újra összeállt a csapat, hogy toborozzák a segíteni vágyókat, s ekkor közel 14 ezer táska gyűlt össze.

Ennek nyomán hirdették meg az idei akciót, ami február 18-án startolt és március 11-ig tart. Az ország 20 településén – többek között Budapesten, Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Esztergomban, Miskolcon, Gödöllőn, Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Nyíregyházán – a hivatalos gyűjtőpontjaikon várják az adományaikat. Mint a szervezők felhívásukban hangsúlyozzák, kizárólag a hivatalos gyűjtőpontokon leadott táskáért tudnak felelősséget vállalni.

A Narancs.hu egy olvasója arra hívta fel figyelmünket, hogy ezt a sok éve futó és jól szervezett akciót másolta le gyakorlatilag tökéletesen a 2022-es parlamenti választás előtt alakult Gattyán-féle párt, a Megoldás Mozgalom (MeMo) egyik Békés megyei tagja. Szegedi Éva, a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke (jelentsen is ez bármit) ugyanezzel a címmel és tartalommal hirdette meg kezdeményezését, hogy segítsen a menstruációs szegénységgel küzdő nők helyzetén. Ám ez az akció nem utal a már több éve jól működő mozgalomra, sőt Facebook-felhívásában Szegedi úgy fogalmaz: mindez az ő kezdeményezése. A különbség mindössze annyi, hogy gyűjtőhelyként nem a hivatalosan meghirdetett Békés megyei címet (ami egy Békéscsaba belvárosában lévő üzlet), hanem saját kétegyházi címét adta meg.

 
Forrás. Szegedi Éva Facebook
 

Szegedi Éva nem lehet egészen ismeretlen lapunk olvasói előtt. A 2022 április parlamenti választás előtt megírtuk róla, hogy a Békéscsaba központú választókerületben indul a Gattyán-féle MeMo  képviselőjelöltjeként, s hogy az ilyesfajta szerep nem egészen idegen tőle. Ugyanis 2014-ben és 2018-ban is egy-egy kamupárt jelöltjeként próbálkozott az országgyűlési választáson: előbb az ÚDP, utóbb a Családok Pártja színeiben.Külön érdekesség, hogy 2014-ben élettársa, Nagy Zsolt (ÚMP), míg négy éve a testvére, Szegedi Zoltán (SZEM) ugyancsak Békés megye 1. számú választókerületében indult. Valamennyien minden alkalommal kevesebb voksot kaptak, mint az induláshoz szükséges támogatói aláírások száma. A jelölőszervezetek ellen idővel eljárás indult.

Szegedi Évától a Fidesz–KDNP sem áll nagyon messze: egy Facebook-oldalán található fotón Dömötör Csaba államtitkárral és a gyulai körzet kormánypárti parlamenti képviselőjével, Kovács Józseffel együtt látható. Szegedi a Roma Polgárjogi Mozgalom Békés megyei elnökeként is hirdeti magát, de hogy ez milyen tényleges munkát és érdekképviseletet takar, arról kevés a rendelkezésre álló információ.

Megkeresésünkre Szegedi Éva a hivatalos és általa önálló kezdeményezésként meghirdetett akcióról elmondta, tíz éve szervez hasonló jótékonysági gyűjtéseket. Nem tagadta, hogy a hivatalos kezdeményezésről hallott már. Állította, nem tudta, hogy ugyanazon a néven és ugyanazzal a tartalommal meghirdetni egy akciót akár jogszabálysértő is lehet. Kérdésünkre hozzátette, nem magánszemélyként, hanem a MeMo Alapítvány nevében hirdette meg az akciót. Bár ez a Faceookra kitett felhívásából nem derült ki. Végül elmondta, hogy jelzésünk nyomán törli a közösségi oldalon meghirdetett felhívását, amelyre eddig egyébként egyetlen felajánlás sem érkezett.

Levélben megkerestük a hivatalos #nemluxustaska kampány szervezőit, akik utóbb jelezték: felvették a kapcsolatot Szegedi Évával. Szegedi nekik is ígéretet tett, hogy visszalép a megtévesztő kezdeményezéstől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.