Megkeresésünk után visszalépett egy jótékonysági akció másolásától a Gattyán-párt tagja

Élet + Mód

Kísérteties a hasonlóság a menstruációs szegénység enyhítésére öt éve indított nemluxustaska.hu nevű mozgalom gyűjtőakciója és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom (MeMo) egy Békés megyei kezdeményezése között. Megkeresésünk után a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke visszakozott.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban indult a #nemluxustaska kampánya Cserta Alexandra vállalkozó, valamint Huszka Ági stílusszakértő és színtanácsadó és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával. Azt tűzték ki célul, hogy a menstruációs szegénység sújtotta magyarországi nőket segítsék különböző intim higiéniai és tisztálkodási termékekkel. Ennek keretében a rászoruló nőknek egy táskába össz­epakolva alapvető női higiéniás csomagokat állítanak össze, amiket a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznak országszerte. A kiosztást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az országosan kiterjedt intézményrendszerén keresztül intézi, eljuttatja a kistelepüléseken élő rászorulóknak, családsegítőinek, a szociális intézményeik lakóinak.

A kezdeményezés komoly érdeklődést váltott ki, amit bizonyít, hogy 2019-ban több mint 10 ezer, míg 2020-ban 17 ezer táskát sikerült leadniuk az adományozóknak. Ennek eredményeként három évvel ezelőtt a kampány Civil Díjat nyert a legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában és Inspiráló Nők Civil kategóriában. Aztán az élet közbeszólt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt 2021-ben a kampány elmaradt, de a szervezők tavaly ismét akcióba léptek. 2022-ben újra összeállt a csapat, hogy toborozzák a segíteni vágyókat, s ekkor közel 14 ezer táska gyűlt össze.

Ennek nyomán hirdették meg az idei akciót, ami február 18-án startolt és március 11-ig tart. Az ország 20 településén – többek között Budapesten, Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Esztergomban, Miskolcon, Gödöllőn, Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Nyíregyházán – a hivatalos gyűjtőpontjaikon várják az adományaikat. Mint a szervezők felhívásukban hangsúlyozzák, kizárólag a hivatalos gyűjtőpontokon leadott táskáért tudnak felelősséget vállalni.

A Narancs.hu egy olvasója arra hívta fel figyelmünket, hogy ezt a sok éve futó és jól szervezett akciót másolta le gyakorlatilag tökéletesen a 2022-es parlamenti választás előtt alakult Gattyán-féle párt, a Megoldás Mozgalom (MeMo) egyik Békés megyei tagja. Szegedi Éva, a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke (jelentsen is ez bármit) ugyanezzel a címmel és tartalommal hirdette meg kezdeményezését, hogy segítsen a menstruációs szegénységgel küzdő nők helyzetén. Ám ez az akció nem utal a már több éve jól működő mozgalomra, sőt Facebook-felhívásában Szegedi úgy fogalmaz: mindez az ő kezdeményezése. A különbség mindössze annyi, hogy gyűjtőhelyként nem a hivatalosan meghirdetett Békés megyei címet (ami egy Békéscsaba belvárosában lévő üzlet), hanem saját kétegyházi címét adta meg.

 
Forrás. Szegedi Éva Facebook
 

Szegedi Éva nem lehet egészen ismeretlen lapunk olvasói előtt. A 2022 április parlamenti választás előtt megírtuk róla, hogy a Békéscsaba központú választókerületben indul a Gattyán-féle MeMo  képviselőjelöltjeként, s hogy az ilyesfajta szerep nem egészen idegen tőle. Ugyanis 2014-ben és 2018-ban is egy-egy kamupárt jelöltjeként próbálkozott az országgyűlési választáson: előbb az ÚDP, utóbb a Családok Pártja színeiben.Külön érdekesség, hogy 2014-ben élettársa, Nagy Zsolt (ÚMP), míg négy éve a testvére, Szegedi Zoltán (SZEM) ugyancsak Békés megye 1. számú választókerületében indult. Valamennyien minden alkalommal kevesebb voksot kaptak, mint az induláshoz szükséges támogatói aláírások száma. A jelölőszervezetek ellen idővel eljárás indult.

Szegedi Évától a Fidesz–KDNP sem áll nagyon messze: egy Facebook-oldalán található fotón Dömötör Csaba államtitkárral és a gyulai körzet kormánypárti parlamenti képviselőjével, Kovács Józseffel együtt látható. Szegedi a Roma Polgárjogi Mozgalom Békés megyei elnökeként is hirdeti magát, de hogy ez milyen tényleges munkát és érdekképviseletet takar, arról kevés a rendelkezésre álló információ.

Megkeresésünkre Szegedi Éva a hivatalos és általa önálló kezdeményezésként meghirdetett akcióról elmondta, tíz éve szervez hasonló jótékonysági gyűjtéseket. Nem tagadta, hogy a hivatalos kezdeményezésről hallott már. Állította, nem tudta, hogy ugyanazon a néven és ugyanazzal a tartalommal meghirdetni egy akciót akár jogszabálysértő is lehet. Kérdésünkre hozzátette, nem magánszemélyként, hanem a MeMo Alapítvány nevében hirdette meg az akciót. Bár ez a Faceookra kitett felhívásából nem derült ki. Végül elmondta, hogy jelzésünk nyomán törli a közösségi oldalon meghirdetett felhívását, amelyre eddig egyébként egyetlen felajánlás sem érkezett.

Levélben megkerestük a hivatalos #nemluxustaska kampány szervezőit, akik utóbb jelezték: felvették a kapcsolatot Szegedi Évával. Szegedi nekik is ígéretet tett, hogy visszalép a megtévesztő kezdeményezéstől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.