Megkeresésünk után visszalépett egy jótékonysági akció másolásától a Gattyán-párt tagja

Élet + Mód

Kísérteties a hasonlóság a menstruációs szegénység enyhítésére öt éve indított nemluxustaska.hu nevű mozgalom gyűjtőakciója és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom (MeMo) egy Békés megyei kezdeményezése között. Megkeresésünk után a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke visszakozott.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban indult a #nemluxustaska kampánya Cserta Alexandra vállalkozó, valamint Huszka Ági stílusszakértő és színtanácsadó és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával. Azt tűzték ki célul, hogy a menstruációs szegénység sújtotta magyarországi nőket segítsék különböző intim higiéniai és tisztálkodási termékekkel. Ennek keretében a rászoruló nőknek egy táskába össz­epakolva alapvető női higiéniás csomagokat állítanak össze, amiket a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznak országszerte. A kiosztást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az országosan kiterjedt intézményrendszerén keresztül intézi, eljuttatja a kistelepüléseken élő rászorulóknak, családsegítőinek, a szociális intézményeik lakóinak.

A kezdeményezés komoly érdeklődést váltott ki, amit bizonyít, hogy 2019-ban több mint 10 ezer, míg 2020-ban 17 ezer táskát sikerült leadniuk az adományozóknak. Ennek eredményeként három évvel ezelőtt a kampány Civil Díjat nyert a legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában és Inspiráló Nők Civil kategóriában. Aztán az élet közbeszólt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt 2021-ben a kampány elmaradt, de a szervezők tavaly ismét akcióba léptek. 2022-ben újra összeállt a csapat, hogy toborozzák a segíteni vágyókat, s ekkor közel 14 ezer táska gyűlt össze.

Ennek nyomán hirdették meg az idei akciót, ami február 18-án startolt és március 11-ig tart. Az ország 20 településén – többek között Budapesten, Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Esztergomban, Miskolcon, Gödöllőn, Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Nyíregyházán – a hivatalos gyűjtőpontjaikon várják az adományaikat. Mint a szervezők felhívásukban hangsúlyozzák, kizárólag a hivatalos gyűjtőpontokon leadott táskáért tudnak felelősséget vállalni.

A Narancs.hu egy olvasója arra hívta fel figyelmünket, hogy ezt a sok éve futó és jól szervezett akciót másolta le gyakorlatilag tökéletesen a 2022-es parlamenti választás előtt alakult Gattyán-féle párt, a Megoldás Mozgalom (MeMo) egyik Békés megyei tagja. Szegedi Éva, a MeMo Békés megyei női bizottságának elnöke (jelentsen is ez bármit) ugyanezzel a címmel és tartalommal hirdette meg kezdeményezését, hogy segítsen a menstruációs szegénységgel küzdő nők helyzetén. Ám ez az akció nem utal a már több éve jól működő mozgalomra, sőt Facebook-felhívásában Szegedi úgy fogalmaz: mindez az ő kezdeményezése. A különbség mindössze annyi, hogy gyűjtőhelyként nem a hivatalosan meghirdetett Békés megyei címet (ami egy Békéscsaba belvárosában lévő üzlet), hanem saját kétegyházi címét adta meg.

 
Forrás. Szegedi Éva Facebook
 

Szegedi Éva nem lehet egészen ismeretlen lapunk olvasói előtt. A 2022 április parlamenti választás előtt megírtuk róla, hogy a Békéscsaba központú választókerületben indul a Gattyán-féle MeMo  képviselőjelöltjeként, s hogy az ilyesfajta szerep nem egészen idegen tőle. Ugyanis 2014-ben és 2018-ban is egy-egy kamupárt jelöltjeként próbálkozott az országgyűlési választáson: előbb az ÚDP, utóbb a Családok Pártja színeiben.Külön érdekesség, hogy 2014-ben élettársa, Nagy Zsolt (ÚMP), míg négy éve a testvére, Szegedi Zoltán (SZEM) ugyancsak Békés megye 1. számú választókerületében indult. Valamennyien minden alkalommal kevesebb voksot kaptak, mint az induláshoz szükséges támogatói aláírások száma. A jelölőszervezetek ellen idővel eljárás indult.

Szegedi Évától a Fidesz–KDNP sem áll nagyon messze: egy Facebook-oldalán található fotón Dömötör Csaba államtitkárral és a gyulai körzet kormánypárti parlamenti képviselőjével, Kovács Józseffel együtt látható. Szegedi a Roma Polgárjogi Mozgalom Békés megyei elnökeként is hirdeti magát, de hogy ez milyen tényleges munkát és érdekképviseletet takar, arról kevés a rendelkezésre álló információ.

Megkeresésünkre Szegedi Éva a hivatalos és általa önálló kezdeményezésként meghirdetett akcióról elmondta, tíz éve szervez hasonló jótékonysági gyűjtéseket. Nem tagadta, hogy a hivatalos kezdeményezésről hallott már. Állította, nem tudta, hogy ugyanazon a néven és ugyanazzal a tartalommal meghirdetni egy akciót akár jogszabálysértő is lehet. Kérdésünkre hozzátette, nem magánszemélyként, hanem a MeMo Alapítvány nevében hirdette meg az akciót. Bár ez a Faceookra kitett felhívásából nem derült ki. Végül elmondta, hogy jelzésünk nyomán törli a közösségi oldalon meghirdetett felhívását, amelyre eddig egyébként egyetlen felajánlás sem érkezett.

Levélben megkerestük a hivatalos #nemluxustaska kampány szervezőit, akik utóbb jelezték: felvették a kapcsolatot Szegedi Évával. Szegedi nekik is ígéretet tett, hogy visszalép a megtévesztő kezdeményezéstől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk