Új Tündérkert

  • ételhordó
  • 2015.12.04 12:55

Ételhordó

Karády Katalin emléke garnélával
false

Hofherr Albert 1900-ban alapította apjával és a testvéreivel azt a mezőgazdasági gépgyárat, ahol negyedszázaddal később már világviszonylatban is csúcsnak számító eszközöket (főleg traktorokat) voltak képesek gyártani. Az üzem az államosítás után a Vörös Csillag Traktorgyár nevet kapta, aztán meg jól megszűnt (bővebben: A traktor bosszúja, Magyar Narancs, 2014. január 16.), és igaz, hogy Hofherr Albert nevét utca őrzi a XIX. kerületben, de a szabályt erősítő kivételek mellett valószínűleg csak azok tudják, hogy ki is volt ő, akik valami helytörténeti vetélkedőre készülnek. Hofherr azonban nemcsak Kispesten, de az Üllői út „túlpartján”, azaz Pestszentlőrincen is hagyott nyomokat maga után. A Gyöngyvirág utca 6. szám alatt (kőhajításra az Üllői úttól) található Hofherr Albert egykori villája, ami később Karády Kataliné, még később pedig a katonaságé lett: itt volt a legendás hadkiegészítő parancsnokság, a selejtes sorkötelesek utolsó állomása. A rendszerváltás után önkormányzati alkotóműhelyt rendeztek be itt, nem sok sikerrel. A lepusztult épületet műemléki felügyelet mellett már étteremnek újították fel, s lett belőle Új Tündérkert, bár azt nem sikerült megtudnunk, hogy hol lehetett a régi. Hacsak nem az édes Erdélyben vagy a Báthory utcában, esetleg a Móricz Zsigmond körtéren.

Még az esős novemberi alkonyatban is elkápráztat az épület, nagyon sajnáljuk, hogy nem nyáron keveredtünk ide. A benti viszonyokra sem lehet panasz: a tágas szálában, a sok terített között még Hofherr Albert és a VCSTGY is egy kapott fehér abrosszal letakart emlékasztalt – traktor- és dömpermodellekkel.

Piros pont, hogy a legizgalmasabban csengő várerdői libamájragu-levesről (950 Ft) lebeszél a pincér; a helyette lekért májgaluskaleves (850 Ft) kicsit túlsózott (vegetázott?), ám összességében azért tisztességes indulás. A fogasfilé sörtésztában, paradicsomos garnélával és petrezselymes újburgonyával (3590 Ft) viszont jóval több mint korrekt. Egyszer rég a Velencei-tónál ettünk hasonló jót, ám annak vagy húsz éve… És hát húsz éve még olyan időket éltünk, hogy a vendég az apró asztali örömöket is óriásnak látta, és a Velencei-tó sem ott volt, ahol ma. Úgyhogy nem kockáztatunk sokat, ha azt mondjuk: ez tízszerte jobb annál. De pompás a zöldfűszeres kacsamell snidlinges sillermártással és grillezett burgonyával (2990 Ft) is, főleg a már-már krémes állagú kacsát őrizzük meg emlékeinkben.

Vaníliás grízpudinggal fejezzük be (850 Ft), nem annyira frenetikus, mint az eddigiek, ám ha csak ezt ettük volna, akkor is megfogadnánk, hogy ide vissza kell jönni. Nyáron.

Neked ajánljuk

A Jobbik feljelentette Fekete Pétert

  • narancs.hu

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt. Ugyanis az államtitkár tegnap maga büszkélkedett azzal, hogy rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól.