Haveli

  • ételhordó
  • 2015. november 27.

Ételhordó

Mivé lett a Körönd presszó?!

Egyszer talán a Körönd presszót is legendás helynek mondja majd a nosztalgiára fogékony utókor, ám ha így is lesz, arra évtizedekig várhatunk. A Szinyei Merse utca sarkán álló intézmény emberemlékezet óta vendéglátóhelyként működik, bár sohasem a konyhája, sokkal inkább a terasza miatt volt sikeres. De miután (úgy tíz éve) a házat felállványozták, véget ért a szabadtéri dínomdánom. Persze az­óta is voltak itt mindenféle Körönd néven futó, szóra sem érdemes próbálkozások, de a név mellett csak egyvalami tűnt állandónak: az állványzat.

false

A mostani profilváltás nyomán már csak az utóbbi maradt. A közelmúltban indiai étterem nyílt itt, úgy hívják, Haveli, amely az étlapja szerint „az ókortól a 19. századig egy olyan erődhöz közeli hely, ahol a királyi családok és néhány kiváltságos miniszter találkozhatott és lakomázhatott kellemes környezetben”. Nos, e kellemes környezet a 21. században azt jelenti, hogy a szokásos indiai dekorációkkal pakolták tele a helyet, a szőke és világosbarna hajú felszolgáló hölgyek pedig szárit viselnek.

Az ízletes bárányhús gyömbérrel és fokhagymával (790 Ft) a „haveli special” jelzőt is megkapta, s valóban ízletes, különösen a hús. Sem a gyömbért, sem a fokhagymát nem érezzük, amit meg mégis, azt meglehetősen jellegtelen ízesítésnek mondanánk. A palak paneernál (kb. spenótos sajt – 1790 Ft) szintén hiányoljuk a markáns ízeket, és a paneerral, vagyis a „sajttal” is lehettek volna bőkezűbbek. Nem rossz, de ettünk sokkal jobbat is – nem Londonban, Pesten! A mangós csirke (2200 Ft) viszont tényleg nagyszerű. A hús omlós, az édes mártás nagyon jól passzol hozzá, nem véletlenül írták az étlapra, hogy ez az „egyik kedvenc étel”. A kesudiós, paradicsomos csirke görög szénával (haveli special murg methi malai – 2390 Ft) viszont túlságosan nehéz, és ízre ugyancsak jellegtelen. Vagyis két olyan tulajdonsággal bír, ami igen meglepő egy ilyen helyen. De az talán nem is annyira szerény vigasz, hogy az „indiai kenyér”, vagyis a naan mestermunka! A vajas (490 Ft) valóban vajas (nem olajos vagy szivacsos), a mogyorókrémes (690 Ft) pedig még desszertnek is elmegy.

Figyelmébe ajánljuk