Haveli

  • ételhordó
  • 2015. november 27.

Ételhordó

Mivé lett a Körönd presszó?!

Egyszer talán a Körönd presszót is legendás helynek mondja majd a nosztalgiára fogékony utókor, ám ha így is lesz, arra évtizedekig várhatunk. A Szinyei Merse utca sarkán álló intézmény emberemlékezet óta vendéglátóhelyként működik, bár sohasem a konyhája, sokkal inkább a terasza miatt volt sikeres. De miután (úgy tíz éve) a házat felállványozták, véget ért a szabadtéri dínomdánom. Persze az­óta is voltak itt mindenféle Körönd néven futó, szóra sem érdemes próbálkozások, de a név mellett csak egyvalami tűnt állandónak: az állványzat.

false

A mostani profilváltás nyomán már csak az utóbbi maradt. A közelmúltban indiai étterem nyílt itt, úgy hívják, Haveli, amely az étlapja szerint „az ókortól a 19. századig egy olyan erődhöz közeli hely, ahol a királyi családok és néhány kiváltságos miniszter találkozhatott és lakomázhatott kellemes környezetben”. Nos, e kellemes környezet a 21. században azt jelenti, hogy a szokásos indiai dekorációkkal pakolták tele a helyet, a szőke és világosbarna hajú felszolgáló hölgyek pedig szárit viselnek.

Az ízletes bárányhús gyömbérrel és fokhagymával (790 Ft) a „haveli special” jelzőt is megkapta, s valóban ízletes, különösen a hús. Sem a gyömbért, sem a fokhagymát nem érezzük, amit meg mégis, azt meglehetősen jellegtelen ízesítésnek mondanánk. A palak paneernál (kb. spenótos sajt – 1790 Ft) szintén hiányoljuk a markáns ízeket, és a paneerral, vagyis a „sajttal” is lehettek volna bőkezűbbek. Nem rossz, de ettünk sokkal jobbat is – nem Londonban, Pesten! A mangós csirke (2200 Ft) viszont tényleg nagyszerű. A hús omlós, az édes mártás nagyon jól passzol hozzá, nem véletlenül írták az étlapra, hogy ez az „egyik kedvenc étel”. A kesudiós, paradicsomos csirke görög szénával (haveli special murg methi malai – 2390 Ft) viszont túlságosan nehéz, és ízre ugyancsak jellegtelen. Vagyis két olyan tulajdonsággal bír, ami igen meglepő egy ilyen helyen. De az talán nem is annyira szerény vigasz, hogy az „indiai kenyér”, vagyis a naan mestermunka! A vajas (490 Ft) valóban vajas (nem olajos vagy szivacsos), a mogyorókrémes (690 Ft) pedig még desszertnek is elmegy.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.