Tartalom

(2015-11-26)

Snoblesse
Egotrip
Publicisztika

Vári István

Publicisztika

A bölcs ujja és a Hold

Iszlamista veszély Franciaországban?

Sokan riogattak, hogy az iszlámhívő menekültek, migránsok tömege növekvő veszélyt jelent a más vallásúak, különösen a zsidók számára Európában. Így van-e?

Kozák Márton

Publicisztika

Kleinheisler gólt lő, majd kispadot koptat

Tényleg a futballra költött adómilliárdok diadala lenne?

Vége a sokszor hét szűk esztendőnek, jövő nyáron a magyar futballszurkoló világversenyen is magyar csapatnak szurkolhat! Az öröm jogos, Norvégia kétszeri legyőzésével a szövetségi kapitány, segítői és a játékosok megdolgoztak a sikerért. Ám ha tekintetünket a pályáról a páholyok felé fordítjuk, nyomban átélhetővé válik a fanyalgók igazsága.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Teljes körű és higgadt

A szikár tények a következők: a NATO-tagállam Törökország egyik vadászgépe egy közel-keleti háborús zónában lelőtt egy orosz bombázót. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy az eset után sürgősséggel összeült a NATO (ez lapzártánk idején is tart), Erdoğan török államfő rendkívüli biztonságpolitikai ülésre hívta a miniszterelnököt, a vezető tábornokokat, a hírszerzés irányítóit. Putyin elnök pedig sajtótájékoztatót tartott, amelyen a terrorizmus ellen – ergo a jó ügyért – harcoló Oroszország hátba döféséről beszélt, és az Iszlám Állammal (IÁ) való illegális együttműködéssel vádolta meg a törököket.

A szerk.

A szerk.

Kövér nem alhatik

Baráti tévések derűs karéjában folyik a haza építésének fáradságos, ám vidám perceket sem nélkülöző munkája az ország házában. A folyosón sietős léptekkel érkezik az elnök és kísérete, amott egy bizottság tagjai dugják össze dolgos magyar fejüket, a sarokban valaki épp az interpellációjára készül, a mezővárosok képviselője amott ebédje romjai fölül vezényli a betakarítás pattogó ütemét, mindezen idő alatt forog a kamera, meg nem áll, dokumentálván: jó kezekben a hon.

A szerk.

A szerk.

Moszkva, baj van!

A honi politikafogyasztó közvélemény Lázár miniszter közlései nyomán mindeddig úgy hihette, semmilyen uniós vizsgálat nem zajlik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. E nem létező eljárások hovatovább rendre a magyar álláspont megnyugtató győzelmével zárultak, ha itt-ott módosítani kellett valamin – mondjuk a fűtőanyag-szállítási szerződésen –, az is színtiszta diadalként, brüsszeli jóváhagyásként, a magyar emberek mennybemeneteleként értelmeződött az erősen hallucinogén hatású kormányzati kommunikációban.

Külpol

Helyszíni beszámoló Leszboszról, a menekültválság gócpontjából

Külpol

Nagyobb temetőre lesz szükség

Leszbosz északi oldalát mindössze tíz kilométer széles szoros választja el a török partoktól. Erre jönnek a menekültek, naponta ezrével, papírral kitömött mentőmellényben szorongva az ócska csónakokon. A hullámok magasak, s ha egy lélekvesztő felborul, sokan meghalnak – ilyen egyszerű itt a menekültválság. Alekszisz Ciprasz fél perc alatt átlátta az egészet.

Belpol

Nyilvánosak a nemzeti kereskedőház költései

Belpol

Pénzeső

Havonta negyedmilliárd megy el a kereskedőházak terjeszkedő rendszerére. Az eredmények egyelőre haloványak, persze van, aki így is jól jár. Többek között az Orbán családnak nem is­meretlen jordániai (migráns, ah, borzalom!) család vagy egy ­Matolcsy-rokon.

Gazdaság

Áruhiánnyal indult a központi trafikellátó

Gazdaság

Volt cigi, nincs cigi

Továbbra is hasít a dohánykereskedelemben a Lázár Jánossal jó kapcsolatot ápoló Sánta János cégcsoportja, a Continental: egyik érdekeltségük többségi részesedést szerzett a központi elosztóban. Az elosztóra a multik is rástartoltak – hiába.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Angliában az angolok

Keresztény Közéleti Akadémia

Úgy tűnik, hogy a hétköznapi magyar közbeszéd, mint a buldog, ha egyszer ráharapott egy té­mára, nemigen akarja eleresz­te­ni.

Zene
Könyv

Gyerek+könyv

Könyv

„Mindenkiben van kettősség, nem?”

Fekete András és Grancsa Gergely

Fekete András üzletvezető volt, most a könyvrendeléseket és a logisztikát vezényli a Pagony könyvesboltjaiban. Grancsa Gergely ugyanitt bolti eladó. Most már a saját könyvük példányait is szállíthatják és árulhatják, mert egyszer csak írtak egy elszállt és provokatív regényt közösen.

Gyerek+könyv

Könyv

Párizsi mesék

Kortárs traumák a gyerekszobában

Hogyan beszéljünk gyerekeknek a terrorizmusról vagy más aktuális problémákról? A gondos tájékoztatás a jobb, vagy a gondtalan tudatlanság? Elvek és praktikák.

Gyerek+könyv

Könyv

Holokausztgiccs és hallgatás között

Történelmi traumák a gyerekirodalomban

A holokausztról szóló korosztályos irodalom Nyugaton óriási biznisz, rengeteg a sablonos, érzelgős fércmű, miközben a ló itthoni oldalán még meg sem született az első igazi gyerek- vagy ifjúsági könyv a témában.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Minden másképp van

Pop-art a Ludwigban

Az absztrakció azzal kecsegtette a 20. századi avantgárd kultúra művészeit, hogy festményeik az univerzalizmus szellemének megfelelően mindenhol egyformán érthetők lesznek.

Lokál

Az MTA épülete és története

Lokál

A nemzet tulajdona

A 150 éves az Akadémia palotája című kiállítás szerencsére sokkal több, mint amit a címe ígér. A köztestület történetét bemutató, szokatlanul bátor és önreflexív tárlat nem retten vissza a deheroizálástól sem.

Interjú

Lokál

Cseréptörés

Baricza Ágnes környezetkutató a Zsolnay épületkerámiák titkairól

Az Iparművészeti Múzeum kupolájának lanternáját 2011-ben távolították el, felújítása azóta is várat magára, akárcsak az ország számos, Zsolnay kerámiával díszített épületének részletei. Az ELTE TTK Geokémiai és Kőzettani Tanszékén működő kutatócsoport tagja az épületkerámiák környezeti károsodásának folyamatait vizsgálja.

Sport

Orosz doppingválság

Sport

A vérükben van

Minden jel arra mutat, hogy Oroszország állami és sportszövetségi szinten folytatta a doppingprogramját. Legalábbis eddig.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó