rés a présen - "Némi borivással"- Víg Mihály a 15 éves Sátántangóról

  • .
  • 2009. január 29.

Film

rés a présen: A filmszemlén külön rendezvény köszönti a 15 éves Sátántangót. Mi az, hogy "veterántalálkozó"?

Víg Mihály: A filmszemlén mutatták be épp tizenöt éve. Az egészet Tarr Béla találta ki. (Azt is, hogy "veterántalálkozónak" hívják.) Én örülök neki, hogy újra látni fogom a barátaimat, sok időt töltöttünk együtt az Alföldön.

rap: Milyenek ma ezek a veteránok, változtak sokat?

VM: Tizenöt év nagyon sok idő, öreg bácsik lettünk, őszülünk. Van, akivel többé-kevésbé rendszeresen találkozom (Fe Laca), de sokan lesznek, akiket nem láttam azóta.

rap: Te és még néhányan ugyanúgy az alternatív klubokban toljátok ma is, ez maga a retró.

VM: Mostanában írtam pár új számot is, de persze játszunk régieket is. Remélem, hogy nem egyszerűen retró. Olyan nincs, hogy nem változik semmi. A legkisebb lányom most érettségizik, a gyerekek kezdenek kirepülni a családi fészekből, és ez elég furcsa érzés.Nagyapa vagyok. Valamit kell csinálni, hiába öregszik meg az ember.

rap: Tarr Bélával mióta tart már...

VM: Nyolcvankettőben kért fel az Õszi almanach zenéjének a megírására. Először elolvasom a könyvet, és rendszerint még a forgatás megkezdése előtt elkészül a zene, mert gyakran arra mozog a kamera. Kétszer-háromszor annyi zenét szoktam írni, mint amennyi végül a filmbe kerül. A döntő szó a Béláé. Volt idő megismernünk egymást, körülbelül tudjuk, mire számíthatunk. Nekem a Sátántangó tetszik a legjobban a Tarr-filmek közül, játszottam is benne. Nagyon nem értettem, miért besúgó az Irimiás, aztán kiderült, hogy szinte látnoki pontossággal írta meg a Krasznahorkai, mennyire maszatos és mocskos ez az egész besúgósdi, mennyire nem a szemetjét szemelték ki, milyen kapitális példányokat tudott berántani a belügy, milyen totálisan aljas volt az egész.A zene meg valószínűleg a Werckmeister harmóniákban sikerült a legjobban. Nagyon szeretem a rövidebb filmjeit is, a ritkán látható Hotel Magnezit vagy az Utolsó hajó a kedvencem.

rap: Van forgatókönyve az ünneplésnek? Mi lesz ott?

VM: Négykor kezdődik, gondolom, lesz valami rövid beszéd az elején, aztán a második szünetben (három részben vetítik a filmet) kisebb bankett következik némi borivással.

Figyelmébe ajánljuk