Tartalom

Narancs XXI. évf. 5. szám (2009-01-29)

Publicisztika

Publicisztika

Értetlenek - Seres Mária népszavazási kezdeményezése és a politikai elit

Noha 2006 ősze óta százszámra érkeznek a választási bizottsághoz az újabb és újabb népszavazási kezdeményezések, az Albert házaspár ún. tb-mentő próbálkozását leszámítva magánszemély sosem tudta átlépni a népszavazási kezdeményezés sikeréhez szükséges tartós nyilvánosság és közérdeklődés ingerküszöbét. Ebből a szempontból a képviselők számára csak számla ellenében adható költségtérítés kérdését fölvető Seres Mária sikere egyértelmű. Nem is meglepő, hogy egyre több a találgatás a magát a politikától mindig távol tartó állampolgárként meghatározó nyíregyházi építész asszonyról és a kezdeményezéséről: a vélelem szerint valaki vagy valakik nyilván állnak mögötte. Hogy valóban Tomcat árnyéka rajzolódik-e ki Seres Mária mögött, voltaképpen érdektelen. Utólag persze hatással lehet a kezdeményezés végkimenetelére - de mindazt, amit Seres Mária fellépése nyomán eddig tapasztalni lehetett, nem érinti. Unger Anna

Publicisztika

Nyulak és cilinderek

A ferencvárosi időközi választásnál hagytuk el: melyről éppenséggel nem állítható, hogy ne tükrözte volna hűen az egész ország pillanatnyi preferenciáit. Ha minden így megy tovább, az MSZP 2010-ben talán kap 30 százalékot, és nyer egy-két egyéni körzetet - kár lenne, ha mással áltatnák magukat a szocpárt vezetői. De nem is áltatják magukat - ami helyes is, legyenek csak betojva, van mitől.

Szira Judit

Publicisztika

A kezdet fiai

Obama oktatáspolitikája

A tavalyi amerikai választási kampányból tudjuk: az ottani választókat szerfölött érdekli a közszolgáltatások és különösen az oktatás átalakításának ügye. (Aztán persze a gazdasági válság háttérbe szorította a nagy ellátórendszerek kérdését.) Annál is izgalmasabb volt ezt itthonról végigkísérni, mivel Magyarországon, miközben két választás között az ellenzék folyamatosan kritizálja az kormány oktatáspolitikáját, a kampányokban egyik nagy párt sem áll elő komolyan vehető megoldásokkal.

Publicisztika

Van itt gógyi

Ha az elmúlt időkben - leszámítva a szmogriadó önökre esedékes napját - autójukba ültek és közlekedtek, az út szélén különös dologra lehettek figyelmesek. A padkán lerobbant csotrogány, matrica a hátsó szélvédőn: "öreg vagyok, de legalább ki vagyok fizetve". A motorháza füstölt, csak az egyik fényszórója világított, s amíg tudott menni, köhögött nagyon az emelkedőkön. A lerobbant pára mellett egy vízibivaly bőréből készült aktatáskát szorongató férfi állt, magában beszélt, és hadonászott. Elhaladtak a jelenség mellett üzembiztos Suzukijukkal, és nem tudták mire vélni a helyzetet. Segítünk értelmezni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

2452 választópolgár

A vasárnapi belső-ferencvárosi időközi országgyűlési választás második fordulójában nagy fölénnyel szerzett mandátumot a fideszes induló, Bácskai János. A szavazati arányok nagyjából leképezték a teljes lakosság körében végzett közvélemény-kutatások eredményeit. Meg is mondta mindenki, hogy tipikus billegő körzet a fővárosi 12., amely eddig valamennyi rendes választáson leendő kormánypárti képviselőt küldött az Országházba.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Reakcióidő

Nehéz idő jár gazdasági válságkor arra, aki bizalmatlan az állam gazdaságpolitikai képességeivel szemben. Amikor híznak a profitok és szárnyal a tőzsde, a közgazdász megmondóember himnuszokat énekel a piachoz, az egyéni önzéseket közjóvá varázsoló, vígan pezsgő utcabálhoz, ehhez a Brueghel ecsetjére, Fellini kamerája elé illő csodához! A laikus pedig csillogó szemmel hallgatja. Amikor viszont recsegnek-ropognak a vállalatbálványok és mindenki az állásáért retteg, akkor a megszeppent nép a közgazdától azt akarja hallani, hogy mit tehet a közösség jólétéért, a gazdaság megmentéséért cselekedni képes egyetlen szereplő, az állam.

Öt és feles

Egotrip

Belső utak 4. (Kőbánya

Nem, vigyétek innen földhözragadt versesköteteiteket és regényeiteket, hadd olvassam helyettük a menetrendet, a büszkeség könnyeivel a szememben! (Gilbert Keith Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt) A rakendroll nem egy tánc, Kőbánya-Kispest nem egy állomás, kettő. Három. Metró- és buszvég-, vonatállomás. És már majdnem Ferihegy, innen indul a repülőtéri járat - ha Resti Kornél fölnéz az égre (csak azt nézi, a földön is, a pocsolyákban), láthat le-, felszálló gépet, a mennyekben érzi magát. Minden megvan, szívének csak a villamos hiányzik.

Belpol

Belpol

Gyanúsítások a terézvárosi ingatlanügyekben – Kerületet vegyenek!

Gyanúsítotti idézést kaptak a VI. kerületi önkormányzat 2002-2006 közötti koalíciós képviselői: a BRFK szerint hűtlen kezelés bűntettét követték el, amikor megszavazták az egyik Andrássy úti palota eladását. Korábban nem volt példa arra, hogy egy komplett önkormányzati frakciót gyanúsítson meg a rendőrség. Bogár Zsolt

Belpol

"Belehalni ebbe amúgy nem kell" - Pete Péter egyetemi tanár, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének vezetője a válságról

A gazdasági válság világszerte alkalmazott kárenyhítési technikáiról, a fiskális és monetáris politika lehetőségeiről kérdeztük az ELTE - tavaly indult - Alkalmazott Közgazdaságtan képzésének vezetőjét. A jegybank Popovics-díjával is kitüntetett közgazdász a válság elemzésébe nem keverné bele a morális aspektusokat, világvégét nem vizionál, és emlékeztet: amit máshol most lazításra költenek, azt Magyarország már évekkel ezelőtt elverte. Mészáros Bálint

A devizahitelesek növekvő terhei

Belpol

Húsz esztendő eladó

Több százezer család költségvetése borulhat fel a közeljövőben az árfolyam megszaladása miatt, pedig a reálgazdaság válsága még alig érezteti hatását. A 30-40 százalékos többletköltség takarékosabb gazdálkodással még kiizzadható, de a munkanélküliség megugrása már az adósságok bedőlését eredményezheti. A kormány a hiteltörlesztés átvállalására, lakásgarancia-alap felállítására készül.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül egyszerűen sül

Amikor a bohóc egy utolsó hasra eséssel, egy utolsó vödör habbal az utolsó meghajlást is kitapsoltatta a közönségből, Sztupához odalépett a jegyszedő lány. - Jöjjön velem, kérem! A direktor úr már várja.

Trafik

étel, hordó - FIÁKER

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Rákóczi út és a Rottenbiller utca sarkán álló Grand Hotel Hungáriát nemcsak azért hívják így, mert minden nagyvárosban kell, hogy legyen ilyen nevezetű szálló. Csakhogy a Grand Hotel Hungária - bármily hihetetlen - valóban a legnagyobb ebben a műfajban, legalábbis Budapesten: 499 szobáját még kimondani is sok, nemhogy belakni.

Trafik

mi a kotta? - Felix

Az előttünk álló héten pihenni látszik a Haydn-emlékév, s ilyeténképp a hívséges koncertlátogatóknak alkalmuk nyílik majd egy másik, szintúgy két évszázaddal ezelőtti esemény felé fordítaniuk kegyeletes érdeklődésüket. 1809.

Trafik

Helyrajz II. - Szellem a körúton - KINO

Ezernyolcszázkilencvenben vagyunk, Újlipótvárosnak még hűlt helye, a mocsaras vidéket legfeljebb a társadalom peremére szorultak bódéi színezik. Ám pár év múlva világraszóló építkezés kezdődik a Lipót (ma Szent István) körúton és azon is túl. A bulvár díszévé kétségtelenül a Vígszínház válik, de a szomszédban sem állt sokáig üresen a telek, az itt épült házban 1911-ben nyílik meg az Elite mozi. Lelkesen látogatta az intézményt a környéken mindenki, még az is, akinek túl puccos volt a szomszéd színház - feltéve, hogy épp nem volt több hónapos nyári szünet vagy - gazdaságosságra hivatkozva - nem épp ugyanazt a régi filmet szedték elő újra a raktárból századszor is. A negyvenes években az Elite-ből Mesevár lett, amit a háború után Tanács mozivá államosítottak. Mesevárunk azóta sincs, persze odaillő filmünk se sok. Kovács Bálint

Trafik

kulthírek

SUNDANCE 118 nagyjátékfilm, köztük 91 világpremier közül választották ki az idei Sundance Fesztivál legjobbjait. Az amerikai produkciók közül a drámai kategória nagydíját Lee Daniels műve, a Push: Based on the novel by Sapphire nyerte (egy fiatal harlemi lány küzdelmeiről), a dokumentumfilmek közül pedig Ondi Timoner munkája, a We Live in Public (arról, ahogy az internet átalakítja az emberi kapcsolatokat).

Trafik

chili & vanilia - Szeg. Fű. Szeg.

A szegfűszeg nem szerepelt a fűszertoplistám élmezőnyében, eddig javarészt szükséges, de a hátsó polcon megbújó kiegészítőként jegyeztem. A német fűszerguru, Ingo Holland csúcsminőségű szegfűszege hozott lázba.

Zene

Zene

lemez - D€LEK: GUTTER TACTICS

A Dalek egy newarki hiphopduó, és pont a zenerovat e heti főszereplője, Pándi Balázs hívta fel annak idején a figyelmemet a társaság 2004-es csúcslemezére, az Absence-re. Akkoriban még hárman voltak (a lemezjátszókat bűvölő Still nem sokkal az anyag kiadása után kiszállt), mára csak MC Dalek, a fotókon (és színpadon is) emberhegynek kinéző, valójában azonban alacsony, köpcös rapper és a zajcsiholó Oktopus maradt a csapatban.

Zene

film - Cselek

Ebben a lengyel filmben első látásra talán az egyetlen cseles a címe. Hacsak az nem az még, hogy hangos csettintésre felrepülnek az égig a postagalambok, az ólomkatonák pedig hol elborulnak, ha áthalad felettük a vonat, hol viszont állnak tovább, mint a cövek - az ilyenekre szokás mondani (Moldova után), hogy a távolban eközben elpattan egy húr...

Zene

Kiállítás - Önök kérték - Pixelek

Lehet, hogy máskor is a népre kellene bízni a dolgot, mert úgy tűnik, nincs minden veszve, és a kvízjátékban szerzett nyomógombos rutint a nézők egész jól alkalmazzák a kortárs képzőművészetre. Igaz, a két kurátor, Petrányi Zsolt és Spengler Katalin nem vállalta teljesen a népítélet kockázatát, és döntő módon beleszólt a válogatásba, így sosem tudjuk meg, hogy nekik vagy a magyar MTV közönségének köszönhetjük-e ezt a számos ponton nagyon érdekes kiállítást. Kürti Emese

Zene

web - VÁLI OEUVRE

Lassan a magyar művészek is kezdenek felköltözni a netre. Valaki saját honlapot készít, valakinek mások csinálnak (megemlítendő a Litera projektje: már tizenöt jelentős kortárs írónak készítettek tetszetős, informatív oldalt az irolap.hu portálon).

Zene

lemez - CIRCLESQUARE: SONGS ABOUT DANCING AND DRUGS

Jeremy Shaw, egykor vancouveri, mostanában leginkább berlini illetőségű alkotó lassan tíz éve készíti sajátos, összetéveszthetetlen, markánsan egyedi hangkollázsait. Akusztikus zajok, elektronikus ritmusok és saját énekhangja vegyítéséből készít hol hipnotikusan belassult, hol meg monotonul ütemes szerzeményeket, ezekhez számos remek klip is készült - külön ajánljuk a Non-Revival Alarm vagy a Sub-Reminisce videóit, mindkettő egy Bienvenido Cruz nevű vizuális alkotó munkája.

Zene

Könyv - Csak zakatol - Wolfgang Schivelbusch: A vasúti utazás története. A tér és az idő iparosodása a 19. században

Emlékszünk a gyerekkori tapasztalatra: bámulunk ki a robogó vonat ablakán, és úgy érezzük, mintha körbe mennénk. A töltés mellett a póznák, a bokrok, az őrházak csak suhannak hátrafelé, távolabb viszont a domboldal, valami épület, a facsoport meg majdhogynem egy helyben áll. Ezt nevezi Schivelbusch panorámaszerű észlelésnek, amely a látnivalóknak a sebességből következő gyors váltakozásából és megsokszorozódásából adódik. Ellenpéldának egy Goethe-idézetet hoz: utazás kocsin, részletező szemlélődés. - kovácsy -

Zene

könyv - ARNALDUR INDRIDASON: TÁVOLI HANGOK

A szállodai Télapó halott: szívén szúrt seb, farkán óvszer. Egy emelettel feljebb a hangszórokból a Csendes éj szól - karácsonyra készül Reykjavík, turisták lepik el a büféasztalt, jövőre - ezek szerint - más lesz a Télapó.

Zene

"Kizárólag a hangok számítanak" - Pándi Balázs zenész

A mindössze huszonötödik életévét taposó Pándi Balázs karrierje már most eseménydúsabb, mint a legtöbb hazai zenészé. A budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal dobos a Mayhem-énekes Csihar Attila mellett szinte az egyetlen olyan magyar zenész, akit világszerte ismernek. Turnézott a To Live And Shave In L.A. nevű kultikus amerikai zenészkollektívával (amelyben Andrew W. K. és Thurston Moore is megfordult már), rendszeresen koncertezik Otto von Schirach amerikai breakcore zenésszel, együtt dolgozik a Venetian Snares művésznéven alkotó Aaron Funkkal, aki vitán felül a kortárs elektronikus zene egyik legmeghatározóbb alakja, mindemellett olyan előadók koncertjeit szervezi le Magyarországra, akik megkerülhetetlenek a kortárs underground zenében (Kid 606-től Jamie Saften át a Mastodonig). A Fészek klubban, egykori munkahelyén beszélgettünk - először régi anekdoták kerültek szóba, például az a sztori, amikor Balázs a nyolctagú Page99 zenekarnak szervezett koncertet Budapesten.

Zene

film - Ausztrália

Baz Luhrmann nem kispályázik: egy egész kontinenst jelölt ki legfrissebb mozija témájául, azt a reményt ébresztve nézőjében, hogy bővítheti nagyjából a bumeránghajigáló őslakosokra, a fura arculatú állatokra és a fegyencek leszármazottaiból verbuválódott népességre korlátozott ismereteit a térségről. A történelmi tabló helyett majd' háromórányi, a II.

Zene

Film - Hektor és Akhilleusz - majdnem - Ron Howard: Frost/Nixon

A film, kell-e mondani, valós eseményt dolgoz fel, abból az előfeltevésből indulván ki, hogy olyan legendásnak mondott párviadalt, médiamitológiai pankrációt mutat meg nagyvászonra dramatizált formában, melyről mindenki tud, s örül, ha így is átismételheti ismereteit. Ez persze badarság, hiszen a korosztály, amely a jelzett tévéeseményt látta a maga idején (1977), és figyelni is tudott rá, az mára 50+-os, és nem jár moziba. Az ügyben elsődlegesen érintett amerikaiakról beszélünk, róluk pedig már 1975-ben azt dalolta David Bowie, hogy "Do you remember your president Nixon / Do you remember the bills you have to pay / Or even yesterday?". A nem amerikaiak pedig már a Pető-Kónya-vitára (1991) sem emlékeznek, az előfelvetés tehát alapjaiban elhibázott. - vágvölgyi -

Zene

kiállítás - SZOLIDARITÁS. ELLENZÉK ÉS KULTÚRA LENGYELORSZÁGBAN (1980-1989)

Kérdés, hogy miként mutathatók be három aprócska teremben a lengyel ellenállás történetének dokumentumai, kezdve a gdanski hajógyári sztrájktól a hadiállapoton át egészen az első szabad választásokig - tudva, hogy a szovjet blokk más országaival ellentétben itt a korhadt rendszer eltűnését hatalmas tömegek követelték. Ebből is következik, hogy a kurátoroknak irdatlan mennyiségű szamizdat anyagból kellett válogatniuk - szem előtt tartva azt is, hogy felnőtt egy olyan nemzedék, amely még csak elképzelni sem tudja, milyen volt az élet a vasfüggöny mögött.

Könyv

Könyv

Könyv - Sorsképek - E. Csorba Csilla (szerk.): Ady - A portrévá lett arc - Ady Endre összes fényképe

Nagy művészeink közül - Bartók mellett - bizonyára Adyról készültek a legszuggesztívebb, szinte emblémává lett fényképek. De míg Bartók esetében nem vagy alig találunk összefüggést az arc és a művészete között - és persze nála éppen ez a döntő mozzanat, azaz a bezárkózás és a részleges személytelenség a mű minél hangsúlyosabb megszólalása érdekében -, addig Adynál teljesen egyértelmű a kapcsolat a versbeszéd és a testbeszéd között.

A Klasszikusok újramesélve sorozatról

Könyv

Mint a forgatókönyvekben

A sorozatban klasszikus regények, kötelező iskolai olvasmányok jelennek majd meg át- vagy inkább újraírt, alaposan megkurtított formában, egyenként 150-160 oldalon. Botrány vagy sem?

Film

Film

"Jeges szelek uralkodnak" - Arnaldur Indridason író

Izland mostanában a pénzügyi válság révén vétette észre magát a hírekben, de az irodalmáról is hallani egyet s mást: az Animus Kiadó 2007-ben útjára indított Skandináv krimik sorozatában nemrég hozzánk is megérkezett a műfaj új sztárjának számító Arnaldur Indridason viharvert nyomozója, a nehéz sorsú Erlendur felügyelő. A szerzővel az Erlendur-sorozat harmadik magyarul is megjelent epizódja, a Távoli hangok ürügyén váltottunk szót. Köves Gábor

Film

"Durvább, mint a tévében" - Keszég László rendező, színész

Keszég László Szabadkáról jött 1990-ben mint avantgárd színházcsináló. A budapesti színművészetin elvégezte előbb a színész, aztán a rendező szakot. 1997-től a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozik. Színre vitte többek között a Titus Andronicust, a Walpurgis éjt, a Mirandolinát, a Gombrowicz: Operettet, játszotta Platonovot. Ugyanakkor a Pont Műhely vezetője Budapesten, és számos egyéb produkcióban is részt vesz, fellép például a Budbudas zenekarral. Pályájának meghatározó állomásait vettük vele sorra. Sisso

Színház

Színház

Színház - Szálkásít - Fédra Fitness

Jogos a kérdés: mit keres Phaidra a fitneszklubban? Van válasz: a mostohafiát, Hippolütoszt keresi, akibe szerelmes, és akinek több oka is van rá, hogy ezen a trendi helyen, szupermodern gépek közt, tükrökkel és csábos plakátokkal körülvéve töltse az idejét.

Tudomány

Tudomány

Elvonókúra - Száznyolcvankét lépés

A közkeletű vélekedés szerint régen rossz, ha egy írásművet magyarázkodással kell kezdeni - márpedig most éppen valami ilyesmi következik. Jelen sorok írója arra vetemedik, hogy közreadja tapasztalatait egy szégyellni való alaphelyzetből (expressis verbis: alkoholizmusából) való önkéntes meneküléséről. Teszi ezt részben azért, mert elméretesedő ivása okán bő fél év alatt viszonylag magas beosztásokkal, lagymatag káeurópai jóléttel kipárnázott életéből egy olyan léleknyomorító világba csöppent, amelyről a józan többség vajmi keveset tud - talán jutalmul, és netán szerencséjére. Ám a riporter, az írásra szegődött emberfajta bőréből kibújni nem tud. "Írónak lenni nemcsak jogcím, hanem kényszer is, kedvünk ellenére jelentkező belső parancs" - nyilatkozott 1937-ben Karinthy Frigyes, magyarázandó, miért is írt könyvet sikeresen megoperált agytumoráról. Hozzátéve: mellesleg jogcím is akad, hiszen ilyesmi bárkivel megeshet, és ő talán nem tudná megírni, márpedig az ilyesmit valakinek meg kell írnia. Esetünkben is erre esik próbálkozás, inkognitóban persze, mert a nyugdíj (ha lesz...) még messze van. És egyes szám második személyben, mert mint azt az arra tartott szakember olyan okosan elmagyarázta, a nevezetes betegség egyik fő pszichikai tünete az "italozó ént" igazából megvető, gyógyulni vágyó másik belső személyiség folyamatos vitája, amely természetesen tegeződve zajlik. Gyanítható, hogy így már kissé érthetőbb lesz a dolog. Kezdjünk is neki! Emeleti Négyperkettő

Tudomány

cyberhírek

Leépítés Negyedszázados történet érhet véget a számítógépes játékiparban: a Microsoft a válság miatti leépítési hullámban elküldte a Flight Simulator népszerű szimulátorsorozat fejlesztőit. Lebukás Saját számítógépe buktatott le egy San Franciscó-i befektetési bankárt: cserbenhagyásos gázolás után az interneten próbált megszabadulni az autójától, illetve a bűncselekménnyel kapcsolatos kifejezésekre keresett rá a Google-on. Félvezető Amerikai kutatók félvezető tintát fejlesztettek ki, amellyel olyan hajlékony anyagokra is áramköröket nyomtathatnak, mint a vékony műanyag filmek vagy papírok. Ezzel a technológiával olcsóbb rádiófrekvenciás azonosítócímkék és hajlékony kijelzők készülhetnek. Bloggerhadsereg Az izraeli külügyminisztérium olyan önkéntes bloggereket toboroz, akik a héberen kívül legalább még egy nyelvet beszélnek.

Tudomány

Erzsébet sósfürdő - Kelenföld aranya

Amikor a hetes busz a Tétényi útra fordul, családi házas/panel lakótelepes negyedbe érkezünk. Láttunk már szebbet és láttunk már rosszabbat is, arra azonban semmi nem emlékeztet, hogy a környék legismertebb objektumának, a Szent Imre Kórháznak a területén nem is olyan régen még gyógyfürdő és szanatórium várta a felépülni vágyókat, mivel egy ritka természeti "együttállásnak" köszönhetően a felszínen és a mélyben is gyógyhatású víz csörgedezett. A víz ma sem tűnt el teljesen. Legát Tibor

Lélek

Zöld kedvencek

Lélek

Elvis él és élni akar

A dolgok jelen állása szerint a házi kedvenceknek is ki kell venniük a részüket a Föld megmentéséért folytatott küzdelemből. A kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező kutyák és macskák állítólag jobb egészségnek is örvendenek.