Ismerős nevek bukkannak fel a Budapest Airport új vezetői közt

  • narancs.hu
  • 2024. június 20.

Gazdaság

Parragh Lászlónak ez is sikerült.

„Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér” – jelentette be június 6-án Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárca akkori közleménye szerint „a Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója. A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés ugyanis egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak.”

Ahogy a hónap elején megírtuk, a tranzakció zárásához a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is sikerült megkötni a megállapodást. A magyar állam ezzel 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, több mint 1200 milliárd forint. A hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

 

A 24.hu most azt is megírta, hogy a magyar állam beruházását intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 80 százalékos részvénycsomagot szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, míg a társul választott francia Vinci Airports 20 százalékos tulajdonrészhez jutott. A lap szerint a bejelentéssel szinte egy időben a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott, a testületek új összeállításáról pedig megszületett a döntés alapítói határozat formájában. A cégbíróságnak leadott változásbejegyzési kérelemből az is kiderül, kiket jelöl az igazgatóságba a Corvinus.

A négy jelölt nem más, mint Lóga Máté, Antal Ferenc, Parragh László és Guller Zoltán.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a a Mol Nyrt. igazgatósági tagja. Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke, Orbán Ráhel közeli munkatársa, illetve Rogán Antal embere, a NER által felvásárolt Vodafone igazgatósági tagja. Lóga Máté, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára – ő lesz várhatóan a Budapest Airport igazgatóságának elnöke. Antal Ferenc a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.