Azért veszi meg az állam Tiborcz és Garancsi irodaparkját, hogy spóroljon

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Gazdaság

Fónagy János kacifántos érveléssel állt elő a Dürer Park megvásárlásával kapcsolatban.

Fónagy János államtitkár szerint az állam azért vásárolja meg a Budapest XIV. kerületében található Dürer Park irodaházait, hogy spóroljon. Ez derült ki abból a válaszból, amit Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott – írta a 24.hu.

Arató azt szerette volna megtudni Orbán Viktortól, pontosan miért költ az állam 580 milliárd forintot a Tiborcz István és Garancsi István közös érdekeltségébe tartozó zuglói irodakomplexumra, amiből aztán új kormányzati negyedet akarnak csinálni. Arató azt is megkérdezte, milyen gazdasági és társadalmi hasznokat várnak ettől a beruházástól, és hogy mi a biztosítéka annak, hogy a projekt a közérdeket fogja szolgálni.

A miniszterelnök helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszolt a kérdésekre. Ebben Fónagy azzal kezdte, hogy a minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek – többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa és a Start Garancia – örömmel költöznek a Dürer Parkba 2025 elején. Az így felszabaduló, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanokat pedig értékesíti az állam.

„A jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavult ingatlanok, a korszerűtlen szigetelés, a nem hatékony fűtési- és hűtési rendszerek miatt rendívül magas energiaköltségeket és drága fenntartást eredményeznek. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok állandó felújítási, tatarozási kényszert generáltak, amelyek tovább drágítják az állam működési költségeit” – érvelt a költözés mellett az államtitkár.

Fónagy szerint az új irodaház energiatakarékosabb és olcsóbban fenntartható lesz, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő környezetben dolgozhatnak dolgozhatnak. „A szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan a költözéssel érdemben csökkennek az állam működési kiadásai is” – írta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk