Négy hónap alatt majdnem egymilliárd forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata

  • narancs.hu
  • 2022. június 21.

Gazdaság

Többek között egy vitorlás megvásárlását, Pataky Attila cégét és a Békemenetet szervező CÖKA-t is támogatták.

Négy hónap alatt 915 millió forintot osztott szét „közösségi, társadalmi tevékenységek” támogatására az állami lottócég, a Szerencsejáték Zrt. támogatáskezelő leányvállalata – írja a hvg.hu.

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-nek rendszeresen közzé kell tennie az adománnyal vagy szponzori szerződéssel támogatottak listáját, a havi listákat azonban rendre több hónapos késéssel töltik fel. Mivel május közepén még egyetlen 2022-es összeget sem közöltek, a portál közérdekű adatigényléssel kérte ki az idei támogatottak listáját. A törvényes 15 napos határidő újabb 15 napos hosszabbítása után, június közepén érkezett a válasz, miszerint az adatok elérhetők a honlapon – ezeket 1-2 nappal korábban tölthették fel, addig nyomuk sem volt.

Az adatok alapján az év első négy hónapjában (a már szintén lezárt május hónapról semmilyen információ nincs) összesen 915 millió forintot osztott szét az állami lottócég leányvállalata. Az összeg csaknem felét három szerencsés kapta, a csúcstartó 230 millió forinttal támogatott magáncég pedig egymaga vitte el a keret negyedét.

Ez a 230 millió forint egy szponzorációs szerződéssel került a Hightide23 Kft.-hez. Bár a cégről keveset lehet tudni, a cégjegyzék szerint nyomdai előkészítéssel, illetve az ettől viszonylag távol álló szabadidő- és sporthajózással foglalkozó vállalkozásnak tavaly augusztusban lett egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a Fa Nándorral is hajózó profi vitorlázó, Weöres Szabolcs, aki most cégén keresztül kapott jelentős támogatást – ahogy azt idén májusban a vitorlazasmagazin.hu-nak elárulta –

egy versenyhajó megvásárlásához,

amihez egyébként nem csak a Szerencsejáték-cégtől, de a Moltól és a MVM-től is érkezett segítség, tavaly év végén pedig az állami Eximbanktól is kapott 20 millió forint támogatást.

Az idei eddigi második legnagyobb összeget,

több mint 141 millió forintot Pataky Attila vállalkozása, a P.Management Kft. kapta

a Szerencsejáték Service-en keresztül, ahonnan tavaly – szintén márciusban – 78,7 millióhoz jutott. Az Edda énekesének cége egyébként az előadóművészeket is hátrányosan érintő koronavírus-járvány ellenére sikeres: a 2020-as 72 milliós árbevételét 2021-ben 327 millióra növelte.  

Ugyancsak márciusban talált gazdára a harmadik legnagyobb összeg,

70 millió forint, ami a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnál (CÖKA) landolt.

A Szerencsejáték-cég tavaly 40 millióval, 2020-ban 100 millióval, 2018 végén pedig 70 millióval támogatta a CÖKA-t, amely bevételeinek jelentős részét az ilyen és ehhez hasonló támogatások jelentik. 

A tavalyi év után idén újra 50 milliós támogatáshoz jutott a Darts Event Kft., amely idén ősszel ismét nagyszabású dartsversenyt szervez. A támogatáslista alapján 35 millió forintot kapott az Aeroglobe Kft. A Budaörsi repülőteret is üzemeltető családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég, a FLY-COOP Kft. helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagzira, de Habony Árpádot is szállították már. 

A Demjén Ferenc tulajdonában álló Rózsa Records Kft. 30 millió forint támogatást kapott a Szerencsejáték Service-en keresztül, míg az Ismerős Arcok zenekar basszusgitárosa, Galambos Nándor Hangos Szó Kft. nevű cégének 25 millió jutott. A maga 20-20 milliós adományával a lista végén szerepel a már korábban is támogatott, a Nemzeti Imareggeliket szervező D.C. Magyarországi Alapítvány, valamint az Orbán Viktor polgári köréből kinőtt Szövetség a Nemzetért Alapítvány, a budapesti Polgárok Háza fenntartója.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk