Még több pénz kerül a megyei önkormányzatokhoz a nagyberuházások helyi adóiból

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Gazdaság

Az eddigi 3 százalék helyett mostantól 20 százalékot tarthatnak meg a különleges gazdasági övezeteknek otthont adó megyei önkormányzatok. 

A kormány a 2023-as költségvetést megalapozásáról szóló törvényben egy bekezdéssel a helyi adókról szóló törvényt is megváltoztatná – szúrta ki a hvg.hu

A törvény szövege szerint: „A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt […] a bevétel legfeljebb 17%-ának erejéig a megyei önkormányzat saját beruházásaira használhatja fel”.

különleges gazdasági övezetekről szóló 2020 júniusi törvény értelmében a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata használhatja fel az adóból származó bevételt a beruházással közvetlenebbül érintett települések fejlesztéseire és működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3 százalékának erejéig a megyei önkormányzati feladatokra. A módosítás értelmében a különleges gazdasági övezetekből befolyó helyi adók immár összesen 20 százaléka maradna a megyéknél.

Az országban jelenleg három különleges gazdasági övezet található:

  • Mosonmagyaróvár különleges gazdasági övezet,
  • Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet,
  • Gödi különleges gazdasági övezet.

Az övezeteket egyes nagyberuházásokhoz (például a gödi Samsung-gyár) kapcsolódóan jelölték ki, a helyi adóbevételek megyei szintre csatornázását pedig azzal indokolta a Fidesz, hogy ezek a nagyberuházások nem csak az adott települést érintik, ellenben jelentős adóbevételt generálnak az adott település önkormányzatának. Szerintük éppen ezért a bevételt a település környezetében indokolt jobban szétteríteni, ezt a feladatot pedig a megyei önkormányzatokra bízták.

Hozzá kell tenni, a megyei önkormányzatokban a Fidesz kivétel nélkül többségben van, míg a különleges gazdasági övezetekkel érintett helyi önkormányzatokra ez nem igaz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.