50 milliós támogatást nyert a veszprémi EKF-igazgató testvérének cége

Kis-Magyarország

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik rendezője úgy nyert 50 millió forint támogatást, hogy a pályáztató Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának egyik tagja és a nyertes cég egyik tulajdonosa testvérek. Vannak egyéb érdekes személyi összefonódások a rendezvény támogatásában.

50 millió forintot nyert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (EKF) programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázatán a Baluwa Balatoni Strandsport Kft. A támogatást azzal érdemelte ki, hogy június végén három napon át megrendezi Balatonalmádiban a B.E.A.T. Balaton's Extreme Art and Treasure fesztivált. A támogatás nem a szervezők által ígért, „az underground világából induló, de már nem csak egy szűk rétegnek szóló művészeti fesztivál” tartalma, hanem a pályáztató vezető szervezetének egyik tagja és a nyertes pályázó közötti testvéri kapcsolat miatt tűnik érdekesebbnek.

A pályázati támogatást gondozó Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja, Kanyó Emese és a támogatást elnyerő Baluwa Kft. résztulajdonosának, Kanyó Bálintnak az édesanyja ugyanis ugyanaz a személy.

A cégnyilvántartás szerint a testvérek lakcíme is megegyező.

A sikeresen pályázó Baluwát 2021-ben nem Kanyó Bálint alapította, hanem három másik személy, akiktől 2022 novemberében harmadmagával megvették az előző évben nulla forint bevételt produkáló céget. Ami a pályáztató oldalt illeti, testvére, Emese egy hónappal korábban 2022. októberben lett a Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja, minthogy testvére beszállt volna a Baluwába. Ebben a hónapban jelentette be a kormány a 2023. január 21-én induló programsorozatot. További egybeesés, hogy a balatonalmádi polgármesteri hivatal két fős titkárságánál szintén megtalálható Kanyó Emese neve. Ez pedig azért érdekes, mert Kanyó Emese testvérének pályázatnyertes cége az 50 millió forintos támogatáson kívül a balatonalmádi önkormányzattól is számottevő segítséghez jut a fesztivál megrendezéséhez. A képviselő-testület március 10-én döntött arról, hogy „a turizmussal kapcsolatos kötelező közfeladatának ellátása érdekében” az alábbiakkal támogatja a Baluwa Kft. rendezvényét:

  • a Szent Erzsébet Ligetben található két ingatlanjának használatával közterületi használati díj fizetése nélkül;
  • a Wesselényi strand kedvezmenyes, nettó 1 millió forintos bérbeadásával;
  • 2 db öltözősátor, 10 db könyöklő, 20 garnitúra sörpad és sörasztal, 2 db catering asztal ingyenes használatával;
  • a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 8 db színpadelemének ingyenes használatával;
  • az önkormányzat tulajdonát képező 4 faház ingyenes használatával.

És ezzel még nincs vége az 50 millió forinttal plusz önkormányzati javakkal megsegített fesztivál figyelmet érdemlő összefüggéseinek. A balatonalmádi képviselő-testület támogató döntése közvetlenül érintette pozitívan az egyik helyi képviselőt, Szűcs Enikőt, aki Kanyó Bálint mellett a Baluwa Kft. másik résztulajdonosa. Ennél a döntésnél úgy hárították el a nyíltan összeférhetetlen helyzetet, vagyis azt, hogy a képviselő saját támogatása érdekében szavazhasson, hogy Szűcsöt személyes érintettsége miatt a határozathozatalból kizárták.

Bár a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. államháztartáson kívüli szervezet, 89 százaléka a veszprémi önkormányzat érdekeltsége, közpénzből gazdálkodva menedzseli a kulturális rendezvénysorozatot. A cég honlapja szerint a beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg. Ezen kívül az Európai Bizottság kiegészítő hozzájárulást ad: az 1,5 millió eurós Melina Mercouri-díjat a cím elnyerésének évében, március végéig biztosítják, feltéve, hogy a kijelölt város folyamatosan teljesíti a pályázati szakaszban tett vállalásait.

Mindezek ismeretében egy héttel ezelőtt megkérdeztük a cég vezérigazgatóját, Markovits Alízt, összeférhetetlennek tartja-e, hogy az általa vezetett, a pályázati forrást megítélő cég igazgatóságának tagja és az egyik nyertes pályázó között testvéri kapcsolat áll fenn. Arra is kíváncsiak voltunk, hol húzták meg az összeférhetőség határát, hogyan szűrték a pályázókat. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. válaszokat ígért, amelyek cikkünk megjelenéséig nem érkeztek meg. A Baluwa Kft. támogatásával kapcsolatban megkerestük Balatonalmádi polgármesterét, Fabó Pétert, illetve Kanyó Emesét, de nem reagáltak kérdéseinkre. Így arra sem kaptunk választ, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. visszavonja-e az 50 milliós támogatást, illetve, hogy az önkormányzat mérsékli-e a Baluwának adott kedvezményeket.

A testvériesnek tűnő pályázati folyamat különlegességére egy független veszprémi képviselő is magyarázatot vár. Kovács Rajmund a veszprémi képviselő-testület április végi ülésén a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. többségi tulajdonos város vezetőjét, Porga Gyula fideszes polgármestert fogja kérdezni arról, szerinte milyen fényt vet a Zrt. megítélésére, ha az egyik vezető tisztségviselő testvérének a cége pályázaton közpénzt nyer egy rendezvény megvalósítására.

Majd' 50 milliárd közpénz a fesztiválra

A kormány 2017 decemberében írta ki a pályázatot a 2023-as EKF cím elnyerésére, amelyen egy évvel később hét település közül Veszprém lett a befutó. A napi.hu összesítése szerint 2020-ban a kormány az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra való felkészülést, Veszprém és térsége fejlődését 49,5 milliárd forinttal támogatta. Ebből 2020-ban programfejlesztésre 3,6 milliárd, infrastrukturális fejlesztésre 7,4 milliárd, 2021-ben 3,3 milliárd illetve 1,7 milliárd, 2022-ben 5,5 milliárd illetve 17 milliárd, 2023-ban programfejlesztésre 8,75 milliárd, infrastrukturális fejlesztésre 2,25 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a kormány.

(Címlapképünk illusztráció: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Porga Gyula polgármester (b-j) a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) nemzetközi sajtótájékoztatóján a veszprémi Pannon Egyetem aulájában 2023. január 21-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.