Amikor már a szocialista önkormányzat is Orbán vejét bízza meg

  • Magyar Krisztián
  • 2015. június 11.

Kis-Magyarország

Utánamentünk, mi az oka, hogy még a balos Ajkán is tudott Tiborcz István akkori cége nyerni. Kicsit meglepődtünk.

Hetekkel ezelőtt derült ki, hogy az ajkai stadion pályavilágítását is – egy konzorciumban a Roneko Kft.-vel – az Elios Zrt. fejlesztheti. A város önkormányzata által kiírt közbeszerzésen 108,5 millió forintos megbízást kapott a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó vállalkozás. (A Napi Gazdaság a közelmúltban szerzett tudomást arról, hogy időközben Tiborcz kiszállt azokból a cégekből, amelyek közbeszerzési eljárásban részt vettek vagy a jövőben részt vehetnek. A lap szerint az őt és családját ért támadások miatt döntött így Orbán Ráhel férje.)

Az eset – egy baloldali önkormányzat (az ajkai testületben nyolc szocialista, öt fideszes és egy jobbikos képviselő ül – a szerk.) tenderén győz Orbán vejének cége – olyan érdekesnek tűnt, hogy nyomába eredtünk, és megpróbáltuk helyre tenni a dolgot. Falakba ütköztünk.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Részletesen beszámoltunk arról, hogy az Elios Innovatív Energetikai Zrt. az utóbbi években sorra nyeri azokat a közbeszerzéseket, amelyeket az önkormányzatok saját közvilágításuk fejlesztésére írnak ki. Az uniós forrásból finanszírozott beruházások egy részét kapta meg az Elios, hogy a döntő többségben fideszes települések gyaníthatóan az ő profiljuknak megfelelően írták ki a pályázatot. A közvilágítási projektek mellett a stadionprojektekből is kiveszi a részét a vállalkozás, korábban egyebek közt Újpesten, Dunaújvárosban, Felcsúton és Tatabányán is kaptak megbízást a helyi aréna pályavilágításának fejlesztésére, kiépítésére.

A nagyobb értékű beruházások esetében az Elios Zrt. egyeduralmát általában ott sikerült megtörni, ahol az önkormányzat megpróbálta teljesen objektív szempontok alapján kiírni és elbírálni a közbeszerzésekre beérkezett pályázatokat – ilyen volt például Szentes –, vagy ahol a már milliárdos bevétellel bíró cég nem is indult.

Eddig arra nem volt példa, hogy szocialista vezetésű és többségű önkormányzat az Eliost hozta volna ki győztesen egy olyan kiírásból, amelyen többen is indultak. Márpedig – úgy tűnt – a baloldali többségű Ajkán ez történt.

Amikor ezzel kapcsolatban kértünk részletes tájékoztatást a város polgármesterétől, többszöri próbálkozásunk után csak nagyon szűkszavú választ kaptunk. Schwartz Béla városvezető csupán annyit reagált kérdéseinkre, hogy a város önkormányzata a „Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében biztosított 400 millió forintos költségvetési támogatásból újítja fel az FC Ajka Sportegyesület labdarúgó stadionját. Az NB II-es szintnek megfelelő pályavilágítás kialakítása is része a programnak”. Majd hozzátette, hogy a „projekt közbeszerzését a BMSK Zrt. bonyolította le”.

További részleteket azután sem árult el, hogy újra megkerestük, egészítse ki az elmondottakat a korábbi kérdésekre adott válaszokkal, és írásban vagy telefonon tájékoztassa portálunkat. Így nem tudhattuk meg azt sem, hogy a város képviselő-testülete tárgyalt-e a közbeszerzésről és annak eredményéről, vagy milyen döntés után és ki bízta meg az Elios Zrt.-t. Ezt követően megkerestük Pad Ferencet is, aki az ajkai önkormányzat MSZP-s képviselője, és az áprilisi időközi választásokon Veszprém megye 3-as számú körzetében a baloldal közös jelöltje volt. A városatya csak annyit mondott, hogy ő nem akar ebben az ügyben nyilatkozni, és inkább forduljunk a polgármesterhez.

Az már a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) portálunknak küldött tájékoztatásából derült ki, hogy a stadionvilágítás kiépítésére beérkezett pályázatok elbírálásáról az ajkai önkormányzat által kijelölt bírálóbizottság, majd „a várost képviselő személy” döntött. (Utóbbiról azonban nem tudjuk, hogy ki.) A bizottság először egy írásbeli határozatot hozott, amelyben szerepelt, hogy mely vállalkozás pályázatát tartja a legalkalmasabbnak, majd javaslatot tett „az eljárást lezáró döntést meghozó személy részére, aki az ajánlatkérő önkormányzat képviselője” – tudtuk meg a BMSK Zrt.-től, amely állítása szerint „a közbeszerzési eljárás előkészítése és lefolytatása során a közbeszerzési szakértelmet biztosította”. Arról, hogy mely személy vagy testület hozta meg az ajkai önkormányzat végső döntését, nem kaptunk pontos tájékoztatást sem a közbeszerzési tanácsadást végző cégtől, sem az ajkai polgármestertől.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.  – amely az elmúlt években több nagyobb állami beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzésben is szerepet vállalt: ők készítették elő és segítették egyebek közt az ócsai lakópark és a debreceni Nagyerdei Stadion közbeszerzését is – igazgatójának írásban feltett kérdéseinkre adott válaszaiból azonban kiderül: a közbeszerzésre három ajánlat érkezett, de ebből csak az Elios Zrt.-é volt érvényes. A másik két pályázó drágábban vállalta volna a munkálatokat, de az ajánlatuk amúgy is érvénytelen volt.

Most már csak azt nem értjük, hogy minek köszönhető az ajkai önkormányzat szűkszavúsága és hallgatása.

400 millióból épül új stadion az NB II-es FC Ajkának

Az ajkai stadion átépítésére összesen 400 millió forintot szán az állam, a fejlesztés egyik szakaszára kiírt, június 8-án zárult legújabb közbeszerzésből kiderül: a leendő vállalkozó feladata lesz „a sportpálya vasbeton lelátójának két szélső oldalán acél tartószerkezetű, ponyvaborítású lefedés kivitelezése” és 1000 háttámlás műanyag szék elhelyezése. A munkálatok végeztével a második vonal 11. helyén végző FC Ajkának lesz egy szebb és nagyobb öltözője is, ahonnan a játékosok fedett kijárón keresztül mehetnek ki a játéktérre. De a VIP-páholy is sokkal szebb lesz, illetve kialakítanak egy teakonyhát, sajtótermet, és egy helyiséget a drogtesztek elvégzésére is.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.