Amikor már a szocialista önkormányzat is Orbán vejét bízza meg

  • Magyar Krisztián
  • 2015. június 11.

Kis-Magyarország

Utánamentünk, mi az oka, hogy még a balos Ajkán is tudott Tiborcz István akkori cége nyerni. Kicsit meglepődtünk.

Hetekkel ezelőtt derült ki, hogy az ajkai stadion pályavilágítását is – egy konzorciumban a Roneko Kft.-vel – az Elios Zrt. fejlesztheti. A város önkormányzata által kiírt közbeszerzésen 108,5 millió forintos megbízást kapott a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó vállalkozás. (A Napi Gazdaság a közelmúltban szerzett tudomást arról, hogy időközben Tiborcz kiszállt azokból a cégekből, amelyek közbeszerzési eljárásban részt vettek vagy a jövőben részt vehetnek. A lap szerint az őt és családját ért támadások miatt döntött így Orbán Ráhel férje.)

Az eset – egy baloldali önkormányzat (az ajkai testületben nyolc szocialista, öt fideszes és egy jobbikos képviselő ül – a szerk.) tenderén győz Orbán vejének cége – olyan érdekesnek tűnt, hogy nyomába eredtünk, és megpróbáltuk helyre tenni a dolgot. Falakba ütköztünk.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Részletesen beszámoltunk arról, hogy az Elios Innovatív Energetikai Zrt. az utóbbi években sorra nyeri azokat a közbeszerzéseket, amelyeket az önkormányzatok saját közvilágításuk fejlesztésére írnak ki. Az uniós forrásból finanszírozott beruházások egy részét kapta meg az Elios, hogy a döntő többségben fideszes települések gyaníthatóan az ő profiljuknak megfelelően írták ki a pályázatot. A közvilágítási projektek mellett a stadionprojektekből is kiveszi a részét a vállalkozás, korábban egyebek közt Újpesten, Dunaújvárosban, Felcsúton és Tatabányán is kaptak megbízást a helyi aréna pályavilágításának fejlesztésére, kiépítésére.

A nagyobb értékű beruházások esetében az Elios Zrt. egyeduralmát általában ott sikerült megtörni, ahol az önkormányzat megpróbálta teljesen objektív szempontok alapján kiírni és elbírálni a közbeszerzésekre beérkezett pályázatokat – ilyen volt például Szentes –, vagy ahol a már milliárdos bevétellel bíró cég nem is indult.

Eddig arra nem volt példa, hogy szocialista vezetésű és többségű önkormányzat az Eliost hozta volna ki győztesen egy olyan kiírásból, amelyen többen is indultak. Márpedig – úgy tűnt – a baloldali többségű Ajkán ez történt.

Amikor ezzel kapcsolatban kértünk részletes tájékoztatást a város polgármesterétől, többszöri próbálkozásunk után csak nagyon szűkszavú választ kaptunk. Schwartz Béla városvezető csupán annyit reagált kérdéseinkre, hogy a város önkormányzata a „Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében biztosított 400 millió forintos költségvetési támogatásból újítja fel az FC Ajka Sportegyesület labdarúgó stadionját. Az NB II-es szintnek megfelelő pályavilágítás kialakítása is része a programnak”. Majd hozzátette, hogy a „projekt közbeszerzését a BMSK Zrt. bonyolította le”.

További részleteket azután sem árult el, hogy újra megkerestük, egészítse ki az elmondottakat a korábbi kérdésekre adott válaszokkal, és írásban vagy telefonon tájékoztassa portálunkat. Így nem tudhattuk meg azt sem, hogy a város képviselő-testülete tárgyalt-e a közbeszerzésről és annak eredményéről, vagy milyen döntés után és ki bízta meg az Elios Zrt.-t. Ezt követően megkerestük Pad Ferencet is, aki az ajkai önkormányzat MSZP-s képviselője, és az áprilisi időközi választásokon Veszprém megye 3-as számú körzetében a baloldal közös jelöltje volt. A városatya csak annyit mondott, hogy ő nem akar ebben az ügyben nyilatkozni, és inkább forduljunk a polgármesterhez.

Az már a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) portálunknak küldött tájékoztatásából derült ki, hogy a stadionvilágítás kiépítésére beérkezett pályázatok elbírálásáról az ajkai önkormányzat által kijelölt bírálóbizottság, majd „a várost képviselő személy” döntött. (Utóbbiról azonban nem tudjuk, hogy ki.) A bizottság először egy írásbeli határozatot hozott, amelyben szerepelt, hogy mely vállalkozás pályázatát tartja a legalkalmasabbnak, majd javaslatot tett „az eljárást lezáró döntést meghozó személy részére, aki az ajánlatkérő önkormányzat képviselője” – tudtuk meg a BMSK Zrt.-től, amely állítása szerint „a közbeszerzési eljárás előkészítése és lefolytatása során a közbeszerzési szakértelmet biztosította”. Arról, hogy mely személy vagy testület hozta meg az ajkai önkormányzat végső döntését, nem kaptunk pontos tájékoztatást sem a közbeszerzési tanácsadást végző cégtől, sem az ajkai polgármestertől.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.  – amely az elmúlt években több nagyobb állami beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzésben is szerepet vállalt: ők készítették elő és segítették egyebek közt az ócsai lakópark és a debreceni Nagyerdei Stadion közbeszerzését is – igazgatójának írásban feltett kérdéseinkre adott válaszaiból azonban kiderül: a közbeszerzésre három ajánlat érkezett, de ebből csak az Elios Zrt.-é volt érvényes. A másik két pályázó drágábban vállalta volna a munkálatokat, de az ajánlatuk amúgy is érvénytelen volt.

Most már csak azt nem értjük, hogy minek köszönhető az ajkai önkormányzat szűkszavúsága és hallgatása.

400 millióból épül új stadion az NB II-es FC Ajkának

Az ajkai stadion átépítésére összesen 400 millió forintot szán az állam, a fejlesztés egyik szakaszára kiírt, június 8-án zárult legújabb közbeszerzésből kiderül: a leendő vállalkozó feladata lesz „a sportpálya vasbeton lelátójának két szélső oldalán acél tartószerkezetű, ponyvaborítású lefedés kivitelezése” és 1000 háttámlás műanyag szék elhelyezése. A munkálatok végeztével a második vonal 11. helyén végző FC Ajkának lesz egy szebb és nagyobb öltözője is, ahonnan a játékosok fedett kijárón keresztül mehetnek ki a játéktérre. De a VIP-páholy is sokkal szebb lesz, illetve kialakítanak egy teakonyhát, sajtótermet, és egy helyiséget a drogtesztek elvégzésére is.

Figyelmébe ajánljuk