Veszteséggel zárta az idei első fél évet a 4iG

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 30.

Gazdaság

1,5 milliárd forintos a mínusz.

A csökkenés ellenére 2024 első 6 hónapját eredményesnek tekintik, ugyanis a negatív eredményt tényleges pénzkiáramlással nem járó tételek okozták, a növekedési pálya pedig folytatódott a közlemény szerint. A tavalyi azonos időszakhoz képest az értékesítés nettó árbevétele 23 százalékkal emelkedve 328,4 milliárd forintra nőtt, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 16 százalékkal emelkedve 110,5 milliárd forintra nőtt. A bevételek majdnem 88 százaléka a telekommunikációs, 12 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.

Hozzátették, hogy folytatódott a társaság átalakulása, amely a méretgazdaságossági előnyök és az értékesítési teljesítmény emelkedésével járhat, és a cégérték csaknem 400 milliárd forint növekedését eredményezheti. A dinamikus növekedést megalapozó kezdeményezések közül kiemelték többek között az űr- és védelmiipari együttműködéseket, a kapcsolatépítést a Huawei-jel és a Telecom Egypttel, valamint az 5.5G technológiát, amelyet a 4iG mutatott be először Magyarországon.

Az infokommunikációs vállalatcsoport konszolidált árbevétele 594,4 milliárd forint, EBITDA-eredménye 197,4 milliárd forint volt 2023-ban. A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei pénteken 765 forinton zártak, árfolyama az utóbbi 1 évben 755 és 880 forint között változott.

A 4iG 2023-ban jókora adósságba verte magát a Vodafone felvásárlásával, de a Fidesz-közelébe tartozó cég hamarosan Egyiptomban terjeszkedhet. Azért van hátszél: a drónvédelmi rendszerek telepítésével nagyot nyerhetnek. Tavaly októberben maga Orbán Viktor folytatott titkos tárgyalásta 4iG ügyében a londoni magyar nagykövetségen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.