De mennyire tökös a rendőrség, ha az ellenzék plakátjait tépik le?

  • narancs.hu
  • 2015. június 10.

Kis-Magyarország

Ilyen esetben valahogy elfogy az erő. Békési példánkból legalábbis erre következtetünk.

Komoly energiákat mozgósított a rendőrség azokban az esetekben, amikor a hétvégén ellenzéki aktivisták megrongálták a kormány bevándorló ellenes plakátjait. Több portálon is megjelent a hír, miszerint „a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kiemelt Ügyek Főosztálya civil ruhás rendőröket küldött a Nemzeti Konzultáció plakátjainak megfigyelésére, miután a párt korábban jelezte, hogy leszaggatják majd a bevándorlás ellenes plakátokat.” A nyilvánosságra került rendőri jelentésben az szerepel, hogy „(…) alosztályvezető őrnagy utasított bennünket, hogy sötétedés követően Budapest XIV. kerületében található Gundel étterem környékére, és ott keressünk egy Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról felirattal fémjelzett plakátot, és azt tartsuk szemmel oly módon, hogy rendőri mivoltunk rejtve maradjon” – derül ki a 2015. 06. 07-én az előző napról készült rendőri jelentésből. (A Belügyminisztérium ugyanakkor cáfol: „Egyetlen rendőr nem figyelt és nem figyel operatívan egyetlen plakátot sem, ugyanakkor a rendőrség minden tudomására jutott jogsértés esetén megindítja az eljárást” - írta a minisztérium az esettel kapcsolatban.)

Az Együtt politikusa szerint azonban a rendőrség csak akkor ilyen aktív, ha a kormányzati plakátokat kell megvédeni. „A tavaly áprilisi parlamenti választások előtt az első körben Gyulán és környékén kiragasztott óriásplakátjainkat - az összeset! - letépték, összefirkálták” – írta ki pár napja Facebook-oldalálra lapunk korábbi munkatársa, Bod Tamás. „Ezt követően feljelentést tettünk a Gyulai Rendőrkapitányságon, jelezve, lesz a második körben is óriásplakát, figyeljenek rá. Hiszik vagy sem, azok ugyanígy jártak. (Érdekességképp jegyzem meg: csak a mi plakátjainkkal történt ez….)” Az Együtt gyulai önkormányzati képviselője képeket is töltött fel az esetről. Íme:

false

 

Illetve:

false

 

„Most fedett nyomozókat vet be a rendőrség, holott a kormány bevándorlási plakátjai uszítóak, a rendőrségnek a kormánnyal szemben kellene fellépnie” – mondja a magyarnarancs.hu-nak Bod Tamás, aki szerint a gyulai, egyébként pár százezer forintos kár okozói után szinte egyáltalán nem nyomoztak, csupán az eljárás megszüntetésével a hivatalos időt várták ki, amellyel befejezhetik az ügyet. A bevándorlási plakátok megrongálói ügyében viszont késeléses ügyről rendelték vissza a plakát rongálókhoz a rendőröket – legalábbis így értesült a vs.hu.

„Amikor szóltunk, hogy a szétszabdalt plakátok helyett hamarosan újakat teszünk ki, az volt a válasz, hogy csak egy járőrautójuk van egy több tízezres városban”- emlékszik vissza Bod, aki a Magyar Narancsban nemrégiben beszámolt arról, hogy tulajdonképpen folyamatosan vegzálják ellenzéki képviselőként. „Alig kerültek ki az óriásplakátjaink három helyre Gyulán, rövidesen már le is festették azokat, illetve leszaggatták, mindezt az éjszaka közepén.” A rendőrségen szabályszerű jegyzőkönyvet vettek fel, majd helyszíni szemlét is tartottak. „Sok értelme nem volt a tanúk kikérdezésének, a fotózásnak, ezzel csak a jogszabályokban foglaltaknak tettek eleget, - vélekedik a gyulai politikus - hiszen az éjszaka kellős közepén szaggatták le a plakátokat. Nekünk annyira feszített volt a tempónk a kampányban, hogy a plakátok figyelésére nem volt kapacitásunk, de a rendőrökre sem számíthattunk. A vadonatúj politikai hirdetéseinket, amelyeket pár nappal később tetettünk ki, ugyanúgy megrongálták, szinte azonnal.”

Jogsértés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértő esettel találkozik, kérjük, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és utánajárunk az esetnek.

Neked ajánljuk