Bár a kormány vont el pénzeket, mégis az önkormányzat ütötte meg a bokáját a kirúgások miatt

Kis-Magyarország

Csoportos létszámcsökkentés zajlott az algyői önkormányzati cégnél, de erről nem értesítették a járási hivatalt – vette észre egy helyi portál. Algyőn arra készülnek, hogy amint újranyithat a fürdő, az elbocsátott harmincból tizenöt embert visszavesznek.

A törvény szerint csoportos létszámcsökkentésnek számított, hogy az algyői önkormányzat cégétől, a Borbála Fürdőt és a Levendula Hotelt működtető Gyevitur Nkft.-től május közepén elküldtek 30 embert. Ezt a lépést előbb be kellett volna jelenteni a kormányhivatal járási hivatalánál, továbbá vannak előírt lépések és határidők is egy ilyen eljárásban.

Ezeket a szabályokat Algyőn nem tartották be – írja a Vásárhely24.hu. A hódmezővásárhelyi hírportál által idézett szakértő szerint ez azzal jár, hogy a felmondások jogellenesnek minősülhetnek, és az érintettek akár tizenkét havi távolléti díjnak megfelelő elmaradt jövedelem megtérítésére tarthatnak igényt. A helyi portál a kormányhivataltól azt az információt kapta, hogy Algyőről tényleg nem küldtek értesítést a leépítésről, tehát hiába kényszer szülte a lépést, szabálytalannak minősül.

Jövőre még több szolidaritási adó

Az algyői polgármester május 13-án, videóüzenetben jelentette be a létszámleépítést, erről és az előzményekről már beszámoltunk. A független Molnár Áron arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán március közepe óta nem volt vendég, a Gyeviturnak a közétkeztetésből volt 9 milliós bevétele, a bérköltsége viszont 19 milliós. A nonprofit kft. februárban 64 milliós önkormányzati támogatást kapott, ezt még 5 millióval meg kellett toldani.

Molnár Áron (balra) nehéz helyzetben van

Molnár Áron (balra) nehéz helyzetben van

Fotó: Csongrád Megyei Önkormányzat/Facebook.com

Az algyői önkormányzat más szempontból is nehéz helyzetbe került. Az ugyan egyelőre nem igazolódott, amit korábban szintén a Vásárhely24.hu jósolt meg, hogy Göd után Algyőt is különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná a kormány, ami az iparűzési-adóbevételek elvételével jár. A járvány miatt azonban egy kormányrendelet szerint a cégeknek május vége helyett elég szeptemberben befizetniük a helyi iparűzési adót, így aztán az önkormányzatnak alig van pénze, holott a területén lévő nagy vállalatok - különösen a MOL telepe - helyi adója révén korábban Algyő a gazdagabb települések közé tartozott.

Mivel az önkormányzat nem kap a működéséhez állami támogatást, ez azt jelenti, hogy őszig nem jut bevételhez. Közben viszont hiába kérte az államtól, hogy a rá kirótt szolidaritási adó esedékes részleteit most ne kelljen fizetni, a kérelmét elutasították. Azt is lehet már tudni, hogy jövőre még többet kell fizetnie ezen a címen a településnek.

Különben tönkre megy a cég

Az algyői önkormányzattól kapott információ szerint a település vezetésének nem volt más választása, mint az azonnali létszámleépítés. Különben tönkre ment volna a cég, azaz mindenki elveszíthette volna a munkáját. Mindez az önkormányzatra és az egész településre is kihatással lett volna.

A Borbála Fürdő Algyőn

A Borbála Fürdő Algyőn

Fotó: borbalafurdo.hu

Bella Árpádtól, a Gyevitur Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a cég most arra készül, hogy az elbocsátottak közül tizenöt embert visszavesznek mihelyt újra kinyithatják a fürdőt.

Neked ajánljuk