Törvénytelenül szavazták meg a balatoni kikötők elsinkófálását?

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Kis-Magyarország

Aki pedig 42 éven át „hajózott”, az ma már szakmailag nem felel meg? Új idők járnak, új szelek fújnak a Balatonnál.

Megeshet, hogy jogilag érvénytelen a Balatoni Hajózási Zrt. május 6-án elfogadott kikötőbérbeadással, ingatlanértékesítésekkel és létszám-leépítéssel járó reorganizációs terve. Mi több, hétfőn az is kiderült a parlamentben: ha valaki több mint 40 éven át dolgozott a balatoni hajós cégnél, ebből 17-et vezérigazgatóként, az ma „szakmailag” nem kívánatos a társaság egyik irányító testületében.

Ahogyan a Narancs.hu megírta, a 75 százalékban tulajdonos államot képviselő Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) szavazatával „ment át” a Bahart május 6-i közgyűlésén a társaság "racionalizálási" terve. Méghozzá a kisebbségi tulajdonos balatoni önkormányzatok akarata ellenére. Jellemző, egyetlen tóparti polgármester sem szavazott igennel, a fideszesek sem, ők zömmel tartózkodtak. Balatonszemes fideszes polgármestere volt a legbátrabb, ő nemmel „mert” voksolni.

Bahart-hajók a kikitőben

Bahart-hajók a kikitőben

Fotó: resize.php

Előbb a felügyelőbizottság tárgyalja meg

Nyilvánvalóan akarata ellenére, de könnyen lehet, új megvilágításba helyezte a történteket Szajcz Adrián minapi Facebook-posztja. A Somogy Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke – tavaly októberig a siófoki képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője – május 31-ig volt tagja a Bahart felügyelő bizottságának (fb).

Ő nemrég azt írta a közösségi oldalon, hogy minden egyéb híreszteléssel ellentétben igenis  távozott az fb-ből május végén. Azaz: nem vett részt a reorganizációs terv előkészítésében, sőt, azt is kibökte, hogy a felügyelőbizottság nem is tárgyalta.

Csakhogy a „Kitiltottak társasága – siófoki sejt” ellenzéki Facebook-oldal szerkesztőinek szöget ütött a fejében ez a közlés. Beszereztek egy jogi szakvéleményt, amely szerint a polgári törvénykönyv hatályos rendelkezése értelmében „a felügyelőbizottság köteles a tagok vagy az alapítók döntéshozó szerve elé kerülő előterjesztéseket megvizsgálni, és ezekkel kapcsolatos álláspontját a döntéshozó szerv ülésén ismertetni.” Magyarán Szajcz elszólhatta magát nevezetes posztjában, amikor azt állította - önmagát mentegetve -, az fb még csak nem is látta azt a tervet, amit aztán a közgyűlés a többségi állami tulajdonos voksával megszavazott.

Szajcz Adrián: elszólta magát...

Szajcz Adrián: elszólta magát...

Fotó: Somogy Megyei Önkormányzat

Fónagy későbbre ígért választ

Ezzel kapcsolatban tett fel kérdést hétfőn a parlamentben Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) is, azt állítva, hogy törvényességi aggályokat vethet fel, ha a Bahart közgyűlése valóban anélkül fogadta el a reorganizációs tervet, hogy az előzőleg a felügyelőbizottság elé került volna. Lehet, hogy a május 6-i döntés nem is érvényes? Fónagy János államtitkár későbbiekre ígért választ, arra hivatkozva, hogy neki is tájékozódnia kell.

Arra ellenben válaszolt, hogy a Bahart miért akadályozza hónapok óta azt, hogy Siófok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat delegáljon a Bahart vezetésébe. Valószínűleg nem akarják, hogy a független polgármester, Lengyel Róbert által irányított településnek rálátása legyen a cég berkein belül történtekre. Siófok székhelyként és legnagyobb önkormányzati részvényesként arra kötött szerződést a Bahartban tulajdont szerzett állammal, hogy a város egy-egy jelöltet delegálhat a Bahart két említett testületébe.

Szakmai okok miatt?

Fónagy János válasza szerint, amikor Siófok először jelölt igazgatósági tagot, őt szakmai megfontolásokból utasította el az államot képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Siófok akkor azt a Horváth Gyulát jelölte, aki 42 évet töltött a balatoni hajózási társaságnál. Matrózként kezdte, 2013-ban vezérigazgatóként fejezte be, a leghosszabb ideig, 17 éven át irányította a céget.

Beszédes, hogy kik kerültek be ugyanakkor az MTÜ delegáltjaiként a közelmúltban az igazgatóságba, vagy éppen a felügyelőbizottságba. Például igazgatósági elnökként Szabadics Zoltán NER-közeli mélyépítő és szállodafejlesztő vállalkozó, azután ott ül már „bahartosként” Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 program vezetője és Farkas Örs, a Rogán-féle Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.

Szelet vet, vihart arat

A legtöbben azonban nyilván arra kíváncsiak most Balaton-szerte, mi lesz Szajcz Adrián „elszólásából.”

Horváth Gyula, volt Bahart-vezér

Horváth Gyula, volt Bahart-vezér

Fotó: narancs.hu

Aki most úgy arathat vihart, hogy a jelek szerint tudomása sem volt róla, hogy szelet vetett.

Még az is előfordulhat, hogy a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének, Witzmann Mihálynak az öröme is korainak bizonyul, ő ugyanis első hozzászólóként sietett gratulálni korábbi személyi titkárának remekbe szabott posztjához.

(Címlapfotónkon: Teltházzal elindult a balatoni komp. A felvétel forrása: Balatoni Hajózási Zrt./Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk