Ki más? Mészáros Lőrinc üzlettársa építhet uniós százmilliókból tavat Felcsúton

  • Magyar Krisztián
  • 2017.06.10 07:05

Kis-Magyarország

Azért az már túl feltűnő lett volna, ha a felcsúti polgármester vagy a gyerekeinek cége nyeri a közbeszerzést. De szerencsére kéznél volt egy haver.

A közelmúltban írtuk meg, hogy a felcsúti önkormányzat 234,9 millió forintot kapott egyebek közt arra, hogy a településen kialakítson egy tavat. Ezt a pénzt az uniós forrásokból biztosított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Fejér megyére eső keretéből kapták, miután pályáztak rá a megyei önkormányzatnál. A majd’ 235 millió többségét a 4,2 hektárosra tervezett tóra szánják, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó: Magyar Krisztián

A májusi döntést követően nemrég a Közbeszerzési Értesítőben meg is jelent, hogy mely cég építheti meg a tavat: a befutó az a Békés Drén lett, amely korábban már több állami beruházás kivitelezésén dolgozott együtt Mészáros Lőrinc valamely cégével. Ezek közül a legnagyobb egy 34 milliárd forintos projekt volt, amelyben a cég a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, a szintén kormányközeli Duna Aszfalttal és egy harmadik vállalkozással együtt javíthatta a Békés megyei ivóvíz minőségét. A Békés Drén – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – eddigi legjobb éve a 2015-ös volt, amikor 19,3 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el, a tavalyi évben ennek már csak a tizede jött össze, így jól is jött a felcsúti megbízás.

A közbeszerzésre több cég is jelentkezett, az értesítő szerint a legolcsóbb ajánlattal lett befutó a Békés Drén, amely bruttó 213 millió forintot kap majd a tó kialakításáért és a Csóka út vízrendezéséért. Külön érdekesség, hogy az eljárásban Mészáros Lőrinc a kapcsolattartó személy, aki ugye együtt dolgozott a nyertes céggel és annak tulajdonosával, Barkász Sándorral.

A tavat a kisvasút központi megállója mellé építik, ahol már korábban létrejött egy ún. záportározó, amely elvileg arra szolgál, ha túl sok eső esik, akkor megakadályozza, hogy a környező területeket elöntse a víz. A csónakázótó tervéről már több mint két éve az Átlátszó is írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Sisa András ekkor azt mondta, hogy a tavon lehet majd csónakázni és télen korcsolyázni is. A mostani közbeszerzési kiírást böngészve lesz egy kis sziget is tavon, amelyet a kivitelezőnek be kell fásítania.

Nem a tóépítés az egyetlen feladat, amelyet a közelmúltban kapott a felcsúti önkormányzattól a Békés Drén. Áprilisban derült ki, hogy ők is szerepet kapnak a helyi víztorony áthelyezési munkálataiban, egyebek közt vízvezetéket, aknákat építhetnek, vezetékeke köthetnek át 22,8 millió forintból. A víztornyot egyébként azért kell átépíteni, mert új iskolát építenek Felcsúton. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az iskolaépítés előkészületeire egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott az államtól.

Hiába, Brüsszel megállíthatatlan - Uniós százmilliókból építenek csónakázótavat Felcsúton

A tó a kisvasút megállójával szemben lesz, heteken belül elindulhat a munka. Hosszú évek óta téma Felcsúton, hogy az önkormányzat szeretne egy tavat a település határához. A kisvasút központi megállója melletti területen már régebben kialakítottak egy ún. záportározót, amely a túlzott csapadékmennyiség esetén akadályozhatja meg, hogy a környező földterületeket elöntse a víz.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.