Pócs János azzal vádolta meg Jászberény ellenzéki vezetését, hogy elloptak 300 millió forintot

Kis-Magyarország

Heves, indulatos és személyeskedéstől sem mentes szópárbajokat követően végül sokadik nekifutás után elfogadták Jászberény tavalyi zárszámadását a szerdai képviselő-testületi ülésen. Az ezen megjelent Pócs János fideszes országgyűlési képviselőt még nemigen lehetett látni ilyen idegesen.

Csendes mederben folyt az önkormányzati ülés szerdán Jászberényben, talán egy napirendi pont kavart kisebb összefeszülést. Ez pedig a leendő McDonalds-étterem létesítéséről szóló volt. A fideszes képviselők mintha megijedtek volna a nemzetközi étteremlánc helyi megjelenési szándékától, nem értették, miért kellene ezt a napirendi pontot sürgősséggel megtárgyalni.

Miután ezen nagy nehezen túlléptek, az ülés végére maradt a zárszámadás megvitatása. 

Érdekes módon pont az ülés végére jelent meg Pócs János is, akit a már lemondott volt DK-s alpolgármester, Gedei József vett észre. És ha már észrevette, beajánlotta a testületnek, hogy hallgassák már meg a képviselő urat, hátha szeretne hozzászólni a témához. Budai Lóránt polgármester úgy tervezte, hogy a napirendi pont után ad majd szót Pócsnak, de most, hogy Gedei beajánlotta őt, ezt a lehetőséget hamarjában megadta neki.

Pócs János pedig kapva kapott az így adódó alkalmon, és mindjárt neki is esett a városvezetésnek. Mint mondta, a zárszámadás elfogadása azzal jár, hogy a képviselők mind a nyakukba veszik annak a felelősségnek terhét, amit egy személyben a polgármester tett annak idején. Tavaly, a veszélyhelyzet idején ő döntött ugyanis arról, visszafizeti a város azt a 800 milliós támogatást, amit az úgynevezett Malom-projektre kapott (ennek részletei a bekezdés után belinkelt cikkünkben olvashatók). De miután ezt a szerződést felmondta a város, ezt a pénzt vissza kellett adni. Ráadásul ezzel együtt van egy 300 milliós kifizetés is, ezt a vállalkozónak teljesítették.

Pócs közölte, meglepve tapasztalta, hogy ezt a felelősséget Budai a testületi ellenzéki többségre akarja hárítani. Emlékeztette Budait példaképe, Jakab Péter elhíresült mondatára, miszerint akié a hatalom, azé a felelősség.

Budai jelezte, soha nem volt példaképe Jakab, és hozzátette, idézeteket ő is tudna bőven mondani.

Ezután Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető érdeklődött, hogyan gondolta azt Budai, hogy havi 160 milliós kárt okoz a zárszámadás el nem fogadása. Felrótta, hogy a város vezetője nyilvánosságra hozta, rendőrségi vizsgálat indult a volt fideszes polgármester, Szabó Tamás ellen, holott ez a tétel szerint csak 1 milliós, miközben meg Budai szerinte több milliárdos kárt okozott.

Budai kiigazította, miszerint Szabó esetében nem egy, hanem 80 millió forintos tételről van szó. A volt polgármester pedig úgy reflektált, az ellene folyó eljárásban 1 millió 54 ezer forint késedelmi kamatról van szó, a 80 millió szerinte nem része ennek a folyamatnak.

A zárszámadási és a Malom-projektet érintő vitához többen hozzászóltak; a polgármester már szerette volna lezárni a hosszúra nyúlt vitát, de az igazi még csak ezután következett. Pócs János ugyanis szólásra jelentkezett. Felszólította Budait, ne bagatellizálja el a Malom-ügyben visszafizetett 800 milliót. Felrótta azt is a jobbikos polgármesternek, hogy Szabóval kapcsolatban aljas, rosszindulatú hazugságot tett közzé a közösségi oldalán. Majd elhangzott tőle a legerősebb mondat: "A 800 millió forintot vissza kellett fizetni. És önök szabálytalanul, törvénytelenül 300 millió forintot még visszafizettek a vállalkozónak.

Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy ezt a 300 milliót Budai Lóránt és Balogh Béla (MSZP-s alpolgármester - a szerk.) ellopta a jászberényiek zsebéből!

És odaadta a vállalkozónak törvénytelenül!" Balogh erre úgy válaszolt, a 300 millió forintot azért fizették ki, mert szakemberek igazolták a Malom-projekt 25 százalékos készültségét. 

Ismét Pócs következett. Azt mondta, hogy amikor ő legutóbb jelen volt a testületi ülésen, 1 milliárd forintos támogatással érkezett, amire a város eddig nem reagált. Szerinte házon belül kell rendet tenni, és szinte hadarva közölte, hogy bizony, ő minden másodpercére emlékszik annak a találkozónak, amikor Baloghék elmentek hozzá tanácsot kérni a Malom-projekt felmondása ügyében. Felfokozott idegállapotban megkérdezte Baloghtól, hány ember ember volt Jászberényben az utóbbi napokban, aki a szemébe nézett, és azt mondta, hogy te, Béla, hazudsz. Ő is ezt szeretné mondani, azzal kiegészítve, hogy aki hazudik, az lop is.

Budai Lóránt erre úgy reagált, hogy nem fognak felülni ilyen provokációnak, és kérte Pócsot, hogy nyugodjon meg.

A zárszámadásról negyedjére szavazott aztán a jászberényi képviselő-testület, és végül 8 igen, 2 nem és 5 tartózkodással elfogadták.

 

 

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.