Újrakezdik Simonka György büntetőperét

Kis-Magyarország

Közel 25 tárgyalási nap nap és több mint két és fél év után október közepén elölről kezdik Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken. A volt politikust bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ok prózai: csere történt a tanácsvezető bíró személyében.

A Narancs.hu információját Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője erősítette meg. Kérdésünkre elmondta, a tárgyalást eddig vezető bíró, Metzing Márton pályázata sikeres lett, így immár a Kúria büntetőbírájaként folytatja, ezért új bírót jelöltek ki a tanács élére. Neki azonban el kell mélyednie az ügy részleteiben, ezért a már így is hosszú tárgyalási szünet után október közepére írták ki az újabb tárgyalási napot. Ez egyben a per újrakezdése is lesz. „Nem szerencsés, végképp nem optimális, de szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen ez a lépés, hiszen kollégánk távozott a Fővárosi Törvényszéktől” – mondta érdeklődésünkre a sajtószóvivő.

Hozzátette, a büntetőeljárásól szóló törvény lehetővé teszi, hogy az eddig a büntetőperben keletkezett anyagot rövidebben és a lényeget érintően olvassa fel és tekintse át a tanács az új eljárásban, így nem kell mindent felolvasni, ami az elmúlt közel 25 tárgyalási napon elhangzott.

„Elismerem, ez is napokat vesz igénybe, ahogy sok múlik a per szereplőin, a vádat képviselő ügyészségen, a vádlottakon és védőiken, hogy ők az eddigi tárgyalások mely részeit kívánják szó szerint visszahallgatni. Egyben arra is lehetőségük lesz, hogy kezdeményezzék: a per során eddig meghallgatottak közül egyeseket vagy néhányakat újra meghallgasson a bíróság”

– mondta Szabó József Tamás. Ez is újabb tárgyalási napokat jelenthet.

A Simonka főszereplésével zajló büntetőper legutóbbi tárgyalási napjai az elmúlt év végén és az idei év elején voltak, így az októberi időpont azt jelenti, hogy két tárgyalási nap között több mint fél év telik el. Ez is abba az irányba mutat, hogy újra kell kezdeni a tárgyalást.

Így is csigalassúsággal haladt Simonka György és 32 vádlott-társa pere, amelyben 2019 augusztusában emeltek vádat. Hatalmas érdeklődés mellett két és fél évvel ezelőtt, 2020 januárjában kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a per, majd a pandémia miatt néhány jókora szünettel folyt egészen 2022 januárjáig. A meglehetősen szövevényes történetsor egészen 2008-2013-ig vezet vissza, amit a közel 150 oldalas vádirat foglal össze. Ennek lényege, hogy Simonka György irányításával hogyan tüntették el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek és a Paprikakert TÉSZ Kft.-nek megítélt uniós és hazai pályázati és támogatási forrásokat, többnyire túlárazással és projektek papíron történt megvalósításával. Aligha véletlen, hogy a perben mindezt tagadja Simonka, aki szerint minden megvalósult és minden a legnagyobb rendben van. 

Egy, a Narancs.hu által megszerzett és nyilvánosságra hozott, 2020 nyarán készült hangfelvételen a medgyesbodzási képviselő-testületi ülésen Simonka kijelentette, hogy: „A vádirat,az nullás.” Ekkor azt jövendölte, hogy a tárgyaláson hamarosan lesöprik az ügyészség érveit. Ez azonban nem következett be, és a vádhatóság összesen 1,4 milliárd forintos károkozással vádolja Simonkát és társait. Ha a volt képviselő beismerte volna bűnösségét és lemondott volna a védekezés lehetőségéről, akkor az ügyészség javaslata 8 és fél éves fegyházbüntetéssel és 800 millió forintos vagyonelkobzással sújtották volna. De Simonka jelezte, bár megértette a vádakat, de nem érzi magát bűnösnek, nem mond le a védekezés jogáról, amit az is bizonyít, hogy egyszerre két ügyvéd is védi. Köztük van Bánáti János, aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, őt az egyik legjobb büntetőszakos védőként tartja számon a szakma.  

Simonka ügyvédeivel a bírósági tárgyaláson

 
Simonka ügyvédeivel a bírósági tárgyaláson. Jobbra Bánáti János
Fotó: MTI

A legutóbbi tárgyalási napokon a tanúként meghallgatott építési vállalkozók arról számoltak be, hogy a projektek túláraztottak voltak és a összegek 45 százalékát vissza kellett osztani Simonkának. Nagy fehér borítékokban, majd kukás zsákokban vitték neki a pénzt, mert már csak abba fért. 

Az ügyben érintett ügyvédek közül többen már megkapták, többen viszont lapunktól értesültek az októberre kitűzött tárgyalásról. Az erről szóló értesítésen már az új tanácsvezető bíró aláírása szerepel. Egyikőjük az ügytől függetlenül azt hangsúlyozta, hogy az eltelt időt a bíróság minden esetben fokozott enyhítő körülményként értékeli. Sokan emlékezhetnek, amikor 2020 januárjában elkezdődött a Simonka-per, akkor többen feltették a kérdést, hogy lesz-e, lehet-e elsőfokon ítélet a 2022-es áprilisi választásig. Most nem csak azt látjuk, hogy nem lett, hanem az októberi újrakezdéssel világossá vált, hogy a 2020 elején távolinak tűnő 2022 tavaszához képest csak fél évvel később, az idén ősszel kezdődik valójában a per tárgyalása.

Az sem mellékes, hogy érdekes ponton zárult le a per, majd kezdődik elölről. Most került volna sorra a két koronatanú, Kovács Zoltán és Juhász Gábor meghallgatása, akiknek a korábbi vallomásaira nem kis mértékben épül a vád. Simonka és védői szerint a két tanúnak éppúgy a vádlottak padján volna a helye, ahogy a volt országgyűlési képviselőnek és társainak. Az előkészítő ülésen elmondott gondolatkísérletük szerint vádalkura úgy és akkor van lehetőség, ha nagyobb bűncselekményekről adnak annak reményében felvilágosítást a nyomozóhatóságoknak, hogy az ő kisebb súlyú cselekményeiket elnézzék. Ám megítélésük szerint erről szó sincs.

Más védők ugyanakkor azt hangoztatják, ettől függetlenül nem kérdés, hogy a bűnszervezetet Simonka irányította, még akkor is, ha jó pénzért megfizette a megfelelő szakmai tudással rendelkező és a belső ügyekről mindent tudó Kovácsot és Juhászt. Az ő vallomásaik, valamint a vád, a vádlottak és védőik erre adott reakciói és vitái tárhatják fel majd igazán, hogy pontosan mi is történt ebben az ügyben. De tágabb értelemben azt is, hogy a közelmúlt Magyarországán az üzlet és a politikai határmezsgyéjének szürke és fekete zónájában kik és hogyan „intéztek” ügyeket. A koronatanú és a vádlottak csatája akár napokat is igénybe vehet majd, de ebben a pillanatban nem tudhatjuk, hogy erre még ebben az évben sor kerül-e.

A Központi Nyomozó Főügyészséget az eljárás során többször bírálták, amiért nem helyezte előzetes letartóztatásba Simonka Györgyöt. Még azok után sem, hogy kiderült, hogy a pénzért több tanút befolyásolni kívánt, hogy rá kedvező vallomást tegyenek. Simonkát a Fidesz 2022 tavaszán nem indította el képviselőjelöltként a dél-békési választókerületben.

Ma a pusztaottlakai szafaripark pénztárosaként találkozhatnak vele azok, akik ellátogatnak oda.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk