Nem szavazták meg a zárszámadást Jászberényben

Kis-Magyarország

Nem szavazta meg a többség a jászberényi 2021-es költségvetési év lezárását, vagyis a zárszámadást. Ez pedig több önkormányzati feladatellátást is veszélybe sodorhat a városban. Az ügy a kormányhivatal elé kerül.

 

 

Hosszas egyeztetés, késhegyig menő vita után a hétfői rendkívüli testületi ülésen harmadjára sem fogadták el Jászberényben a zárszámadást. Márpedig ez fontos lenne ahhoz, hogy a város hozzájuthasson az idei állami normatívákhoz. Ennek hiányában az önkormányzatnak fel kell függesztenie a nem kötelező feladatok finanszírozását. A kieső források azonban nem hatották meg a Fidesz-frakciót, de a DK-s és a mi hazánkos képviselőt sem, és most is nemmel voksoltak.

Pedig számtalan egyeztetés folyt az elfogadás érdekében, sőt a hétfői ülésen elhangzott, hogy egy szűk körű megbeszélésen azt ígérte a Fidesz-frakció, nem gördítenek akadályt az elfogadás elé.

Hiába folyt a zárt ajtók közötti megbeszélésen felül üzengetés a közösségi oldalakon, a zárszámadást ellenzők kitartottak korábbi álláspontjuk mellett. Pedig Budai Lóránt jobbikos polgármester még engedett is egy fideszes kérésnek, és befogadta azt a javaslatot, miszerint korlátozzák a mindenkori városvezető jogkörét és így ne lehessen módosítani egyszemélyben a költségvetési tételek között. 

A zárszámadás megvitatása előtt azonban tett egy fontos bejelentést Budai Lóránt. Bejelentette, hogy a napokban értesítést kapott egy büntetőügy állásáról. E szerint úgy tájékoztatta a Tiszafüredi Járási Ügyészség, hogy Jászberény sérelmére 2018 és 2019-ben elkövetett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a megyei rendőr-főkapitányságon indult bűnügyben az ügyészség május 23-án vádiratot nyújtott be a bírósághoz Szabó Tamás fideszes képviselő, volt polgármesterrel szemben. Ez az önkormányzat életében rendkívül fajsúlyos téma, mondta a polgármester, hozzátéve, ezért is tájékoztatta a lakosságot erről a helyzetről.

Az előzményekről tudni kell, hogy 2019 óta megy az adok-kapok Jászberényben a Fidesz és a város vezetése között. A Fidesz leginkább azon lovagol, hogy Budai Lóránt miért mondta fel az úgynevezett Malom-beruházást, amire 800 milliós támogatást nyert el a város. Mivel nem valósult meg a projekt, az összeget vissza kellett fizetni kamatostul. De még mielőtt felmondta volna a szerződést az önkormányzat, ki kellett fizetnie egy közel 300 milliós tételt, amibe az előző, fideszes városvezetés kényszerítette. Ezt a szerződést négy nappal a 2019-es önkormányzati választások előtt kötötte Szabó Tamás akkori polgármester. A Malom-ügy azóta is szinte minden önkormányzati testületi ülésen napirenden van.

Budai három olyan ügyet sorolt fel, amelyekben nyomozás is indult. Korábban ezzel kapcsolatban Facebook-oldalára kiírta:  "Az elmúlt hetekben többször is szó esett a mögöttünk lévő időszak értékeléséről, a magunk mögött hagyott két és fél esztendő eredményeiről. A megörökölt és újonnan indított fejlesztések, valamint a város ügyes-bajos dolgai mellett azonban méltatlanul kevés szerep jutott a korábbi városvezetés által hagyott »kényelmetlen« ügyeknek. Pedig ezen a téren sem tétlenkedtünk. A mai napon, az önkormányzat által tett feljelentések eredményeképpen három büntetőeljárás is folyamatban van.

Az első a Malom-ügyben tett hivatali visszaélés nyomán. Bár a helyi Fidesz frakció rendszeresen a mi felelősségünkről beszél, azt valamiért elfelejtik megemlíteni, hogy azért kerültünk ilyen helyzetbe, mert a volt polgármester – az önkormányzati választások előtt négy nappal - aláírt egy olyan nyilatkozatot, mellyel jelentősen hátrányosabb helyzetbe hozta Jászberényt. E nyilatkozatával ugyanis lehetetlenné tette az utána jövők számára bármely jogos igény érvényesítését a vállalkozóval szemben.

A második ügy a Varius Kft.-vel kötött szerződések miatt tett feljelentés alapján indult. Erről annyit érdemes tudni, hogy a város korábbi jegyzője vélhetően olyan feladat ellátására kötött szerződést, melyről valószínűséggel állítható, hogy annak kapcsán tényleges teljesítés nem történt. Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a szerződést csak annak érdekében kötötték, hogy legyen jogcím a szerződés szerinti összegek kifizetésére.

A harmadik eljárás a Volánbusz-ügyben tett feljelentés nyomán vette kezdetét, itt szintén hivatali visszaélésről beszélhetünk. Az önkormányzati választásokat követően gyorsan kiderült, hogy a város korábbi vezetése – bár a költségvetésbe tervezésre került – 2017 óta nem fizetett a cégnek szolgáltatási díjat. 2020-ra a tartozás összege elérte a 125.5 millió forintot. Mindezen károkhoz az önkormányzat korábbi vezetésének magatartása, a fizetési fegyelem teljes hiánya, a számviteli és szerződéses fegyelem megszegése és a gondatlan gazdálkodás vezetett."

Mint megtudtuk, a rendkívüli testületi ülésen bejelentett bűnügyi eljárás a harmadik pontra,  vagyis a Volánnal szembeni tartozásra  vonatkozik. 

Ezután a napirendekről szavaztak a hétfői ülésen. A sorrend felcseréléséről tett javaslatot a Fidesz-frakció. Így előbb szavaztak arról a javaslatukról, hogy korlátozzák a polgármesteri jogkört, majd utána a zárszámadásról. Ezzel "tesztelték", hogy átmegy-e a kérésük, amihez kötötték a zárszámadás elfogadását. Átment, elfogadták.

Ezek után a Fidesz továbbra is kötötte az ebet a karóhoz és közölték, nem rajtuk fog múlni az elfogadás, a többségről azonban gondoskodjon a polgármester. Dobrán Gyula, az általában Fidesszel szavazó mi hazánkos képviselő és a DK-s Gedei József, a posztjáról nemrég lemondott korábbi alpolgármester is jelezte, nem hajlandók megszavazni a zárszámadást. A fideszesek folyamatos egyeztetést, kompromisszumot, konstruktív együttműködést vártak el a polgármestertől, aki szerintük túl sokat foglalkozik a közösségi médiával, ahelyett, hogy megbeszéléseket folytatna velük.

Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető ezzel kapcsolatban képletesen megsimogatta Gedei József fejét. Mint mondta, ő akkori ellenzéki polgármesterként képes volt kisebbségből várost vezetni. Budai úgy reagált, számtalan példát tudna ő is felsorolni az elmúlt tizenkét évből, amikor a gesztusok nem működtek a Fidesz részéről. Hozzátette, nem vele tolnak ki, ha nem fogadják el a zárszámadást, hanem a várossal.  Hozzászólt Balogh Béla alpolgármester is, aki hangsúlyozta, amikor valaki egyeztetésről beszél, utána pedig zsarol, az számára érdekes összefüggés. Aláhúzta a felelősség kérdését, miszerint a határidő elmulasztása következményekkel jár. Nem a képviselőkre nézve, akik közül a fideszesek plusz tiszteletdíjat követelnek maguknak, hanem a város intézményei és működése számára. A korábbi időszakról úgy beszélt, hogy amikor Szabó volt a polgármester, az "elengedett gyeplő volt, nem pedig együttműködés." Úgy vélte, az nem egyeztetés, hogy a város vezetésének el kell fogadnia azt, amit a Fidesz mond nekik. 

A jegyző ismertette a törvényt: ha a helyi önkormányzat nem fogadja el a zárszámadást, a részére járó egyes támogatások folyósítását az államháztartásban meghatározottak szerint felfüggesztik

A zárszámadásról név szerint szavaztak, a többség tartózkodott, vagy nemmel szavazott. Az utolsó név szerinti szavazó Tamás Zoltán volt. Rajta múlt minden. Ha elfogadja, akkor átmegy a javaslat. Tartózkodott; így pedig nem lett meg a többség az elfogadáshoz.

Az ügynek lesz folytatása, a kormányhivatalhoz kerül.

(Címlapképünkön: ülésezik a jászberényi képviselő-testület. Forrás: jaszbereny.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.