Nem szavazták meg a zárszámadást Jászberényben

Kis-Magyarország

Nem szavazta meg a többség a jászberényi 2021-es költségvetési év lezárását, vagyis a zárszámadást. Ez pedig több önkormányzati feladatellátást is veszélybe sodorhat a városban. Az ügy a kormányhivatal elé kerül.

 

 

Hosszas egyeztetés, késhegyig menő vita után a hétfői rendkívüli testületi ülésen harmadjára sem fogadták el Jászberényben a zárszámadást. Márpedig ez fontos lenne ahhoz, hogy a város hozzájuthasson az idei állami normatívákhoz. Ennek hiányában az önkormányzatnak fel kell függesztenie a nem kötelező feladatok finanszírozását. A kieső források azonban nem hatották meg a Fidesz-frakciót, de a DK-s és a mi hazánkos képviselőt sem, és most is nemmel voksoltak.

Pedig számtalan egyeztetés folyt az elfogadás érdekében, sőt a hétfői ülésen elhangzott, hogy egy szűk körű megbeszélésen azt ígérte a Fidesz-frakció, nem gördítenek akadályt az elfogadás elé.

Hiába folyt a zárt ajtók közötti megbeszélésen felül üzengetés a közösségi oldalakon, a zárszámadást ellenzők kitartottak korábbi álláspontjuk mellett. Pedig Budai Lóránt jobbikos polgármester még engedett is egy fideszes kérésnek, és befogadta azt a javaslatot, miszerint korlátozzák a mindenkori városvezető jogkörét és így ne lehessen módosítani egyszemélyben a költségvetési tételek között. 

A zárszámadás megvitatása előtt azonban tett egy fontos bejelentést Budai Lóránt. Bejelentette, hogy a napokban értesítést kapott egy büntetőügy állásáról. E szerint úgy tájékoztatta a Tiszafüredi Járási Ügyészség, hogy Jászberény sérelmére 2018 és 2019-ben elkövetett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a megyei rendőr-főkapitányságon indult bűnügyben az ügyészség május 23-án vádiratot nyújtott be a bírósághoz Szabó Tamás fideszes képviselő, volt polgármesterrel szemben. Ez az önkormányzat életében rendkívül fajsúlyos téma, mondta a polgármester, hozzátéve, ezért is tájékoztatta a lakosságot erről a helyzetről.

Az előzményekről tudni kell, hogy 2019 óta megy az adok-kapok Jászberényben a Fidesz és a város vezetése között. A Fidesz leginkább azon lovagol, hogy Budai Lóránt miért mondta fel az úgynevezett Malom-beruházást, amire 800 milliós támogatást nyert el a város. Mivel nem valósult meg a projekt, az összeget vissza kellett fizetni kamatostul. De még mielőtt felmondta volna a szerződést az önkormányzat, ki kellett fizetnie egy közel 300 milliós tételt, amibe az előző, fideszes városvezetés kényszerítette. Ezt a szerződést négy nappal a 2019-es önkormányzati választások előtt kötötte Szabó Tamás akkori polgármester. A Malom-ügy azóta is szinte minden önkormányzati testületi ülésen napirenden van.

Budai három olyan ügyet sorolt fel, amelyekben nyomozás is indult. Korábban ezzel kapcsolatban Facebook-oldalára kiírta:  "Az elmúlt hetekben többször is szó esett a mögöttünk lévő időszak értékeléséről, a magunk mögött hagyott két és fél esztendő eredményeiről. A megörökölt és újonnan indított fejlesztések, valamint a város ügyes-bajos dolgai mellett azonban méltatlanul kevés szerep jutott a korábbi városvezetés által hagyott »kényelmetlen« ügyeknek. Pedig ezen a téren sem tétlenkedtünk. A mai napon, az önkormányzat által tett feljelentések eredményeképpen három büntetőeljárás is folyamatban van.

Az első a Malom-ügyben tett hivatali visszaélés nyomán. Bár a helyi Fidesz frakció rendszeresen a mi felelősségünkről beszél, azt valamiért elfelejtik megemlíteni, hogy azért kerültünk ilyen helyzetbe, mert a volt polgármester – az önkormányzati választások előtt négy nappal - aláírt egy olyan nyilatkozatot, mellyel jelentősen hátrányosabb helyzetbe hozta Jászberényt. E nyilatkozatával ugyanis lehetetlenné tette az utána jövők számára bármely jogos igény érvényesítését a vállalkozóval szemben.

A második ügy a Varius Kft.-vel kötött szerződések miatt tett feljelentés alapján indult. Erről annyit érdemes tudni, hogy a város korábbi jegyzője vélhetően olyan feladat ellátására kötött szerződést, melyről valószínűséggel állítható, hogy annak kapcsán tényleges teljesítés nem történt. Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a szerződést csak annak érdekében kötötték, hogy legyen jogcím a szerződés szerinti összegek kifizetésére.

A harmadik eljárás a Volánbusz-ügyben tett feljelentés nyomán vette kezdetét, itt szintén hivatali visszaélésről beszélhetünk. Az önkormányzati választásokat követően gyorsan kiderült, hogy a város korábbi vezetése – bár a költségvetésbe tervezésre került – 2017 óta nem fizetett a cégnek szolgáltatási díjat. 2020-ra a tartozás összege elérte a 125.5 millió forintot. Mindezen károkhoz az önkormányzat korábbi vezetésének magatartása, a fizetési fegyelem teljes hiánya, a számviteli és szerződéses fegyelem megszegése és a gondatlan gazdálkodás vezetett."

Mint megtudtuk, a rendkívüli testületi ülésen bejelentett bűnügyi eljárás a harmadik pontra,  vagyis a Volánnal szembeni tartozásra  vonatkozik. 

Ezután a napirendekről szavaztak a hétfői ülésen. A sorrend felcseréléséről tett javaslatot a Fidesz-frakció. Így előbb szavaztak arról a javaslatukról, hogy korlátozzák a polgármesteri jogkört, majd utána a zárszámadásról. Ezzel "tesztelték", hogy átmegy-e a kérésük, amihez kötötték a zárszámadás elfogadását. Átment, elfogadták.

Ezek után a Fidesz továbbra is kötötte az ebet a karóhoz és közölték, nem rajtuk fog múlni az elfogadás, a többségről azonban gondoskodjon a polgármester. Dobrán Gyula, az általában Fidesszel szavazó mi hazánkos képviselő és a DK-s Gedei József, a posztjáról nemrég lemondott korábbi alpolgármester is jelezte, nem hajlandók megszavazni a zárszámadást. A fideszesek folyamatos egyeztetést, kompromisszumot, konstruktív együttműködést vártak el a polgármestertől, aki szerintük túl sokat foglalkozik a közösségi médiával, ahelyett, hogy megbeszéléseket folytatna velük.

Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető ezzel kapcsolatban képletesen megsimogatta Gedei József fejét. Mint mondta, ő akkori ellenzéki polgármesterként képes volt kisebbségből várost vezetni. Budai úgy reagált, számtalan példát tudna ő is felsorolni az elmúlt tizenkét évből, amikor a gesztusok nem működtek a Fidesz részéről. Hozzátette, nem vele tolnak ki, ha nem fogadják el a zárszámadást, hanem a várossal.  Hozzászólt Balogh Béla alpolgármester is, aki hangsúlyozta, amikor valaki egyeztetésről beszél, utána pedig zsarol, az számára érdekes összefüggés. Aláhúzta a felelősség kérdését, miszerint a határidő elmulasztása következményekkel jár. Nem a képviselőkre nézve, akik közül a fideszesek plusz tiszteletdíjat követelnek maguknak, hanem a város intézményei és működése számára. A korábbi időszakról úgy beszélt, hogy amikor Szabó volt a polgármester, az "elengedett gyeplő volt, nem pedig együttműködés." Úgy vélte, az nem egyeztetés, hogy a város vezetésének el kell fogadnia azt, amit a Fidesz mond nekik. 

A jegyző ismertette a törvényt: ha a helyi önkormányzat nem fogadja el a zárszámadást, a részére járó egyes támogatások folyósítását az államháztartásban meghatározottak szerint felfüggesztik

A zárszámadásról név szerint szavaztak, a többség tartózkodott, vagy nemmel szavazott. Az utolsó név szerinti szavazó Tamás Zoltán volt. Rajta múlt minden. Ha elfogadja, akkor átmegy a javaslat. Tartózkodott; így pedig nem lett meg a többség az elfogadáshoz.

Az ügynek lesz folytatása, a kormányhivatalhoz kerül.

(Címlapképünkön: ülésezik a jászberényi képviselő-testület. Forrás: jaszbereny.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.