Simonka hivatalosan is visszalépett a jelöltségtől

Kis-Magyarország

Simonka György, a vádlottak padján ülő kormánypárti képviselő csütörtök este közleményben jelentette be, hogy nem ő lesz a Fidesz képviselő-jelöltje Dél-Békésben.

Simonka György csütörtök esti – kissé magyarázkodó közleményében – jelentette be, hogy nem indul a 2022-es választáson. Azt írta, hogy „Dél-Békésben, a Fidesz választókerületi ülésén nem született javaslat a 2022-es országgyűlési választás jelöltjének személyéről.” Nem tudni pontosan milyen mérésekre támaszkodva ehhez hozzátette, hogy

„a közvélemény-kutatás eredménye szerint a Fidesz megnyerheti a dél-békési körzetet, de nem velem.”

(Erről annyit, hogy a számok alapján 2018-ban egy ellenzéki összefogás már akkor leváltotta volna Simonkát ebben a választókerületben.)

„Én már tavaly év elején kértem, hogy ne nekem kelljen jelöltként indulnom a választáson, hisz akkor az elkövetkező kampány nem szólna másról, mint a folyamatban levő bírósági eljárásról. Ez sem a közösségünknek, sem a családomnak nem hiányzik” – írta Simonka. Ezzel szemben idén júniusban egy interjúban azt sem zárta ki, ha a Fidesz nem indítja, akkor független jelöltként méretteti meg magát.

Most viszont úgy, mint Boldog István, Simonka is a családjára hivatkozva visszakozott. „Ezzel is hozzá kívánok járulni egy békés átmenethez, egy egységes és erős Fidesz táborhoz, valamint egy markáns győzelemhez. Az utódom munkájához sok sikert kívánok annak érdekében, hogy a már megkezdett munkák üteme és iránya a továbbiakban is legalább ennyi eredményt szüljön!” – írta Simonka.

Végül a saját vállát veregetve leírta azt is, hogy „három ciklus alatt sikerült minden ígéretet megvalósítani, valamint komoly fejlesztéseket és versenyképességi fordulatot megvalósítani a körzetben.” Ezt egyetlen adat, számsor és a valóság sem támasztja alá. Romok, meg nem valósított vagy felesleges beruházások és a politikához kapcsolódó súlyos büntetőügy szegélyezi Simonka 12 éves parlamenti képviselőségét jelző útját. A dél-békési körzet pedig még rosszabb helyzetben van ma, mint 2010-ben volt, országos összevetésekben az utolsók egyike.

A Fidesz választókerületi grémiuma csütörtök este nem tudott dönteni, ezért az országos választmányra bízta, hogy válassza ki a legrátermettebb jelöltet a 2022-es választásra. Ez a Narancs.hu információi szerint a mostani döntésképtelenségtől függetlenül már megtörtént, az új indulót hivatalosan január elején mutatják be.

„Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, őket is. Boldog István és Simonka György előtt most az a feladat áll, hogy megvédjék magukat ezekben az eljárásokban. Bele kell állniuk a perekbe, be kell bizonyítaniuk a saját igazukat. Érthető módon, minden energiájukat leköti a védekezés. Az én személyes véleményem az, hogy bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük” – nyilatkozta még augusztusban Kubatov Gábor, a Fidesz-MPSZ pártigazgatója és alelnöke a két, vádlottak padján ülő parlamenti képviselőjükről. Arra a kérdésre, ebből az következik-e, hogy nem ők fognak indulni a Fidesz színeiben 2022-ben, azt válaszolta, „ez nem az én döntésem, hanem az elnökségé. De ha javaslatot tehetnék erre, akkor ezt az álláspontot képviselném.” Magyarán Kubatov már augusztusban elküldte a selyemzsinórt a két kormánypárti képviselőnek.

Ezek után aligha jelentett újdonságot, hogy ha négy hónappal később is, de Simonka hivatalosan visszalépett. Pontosan tudhatta, nemhogy neki, még az általa favorizált orosházi fideszes alpolgármesternek, Oravecz Nórának sincs semmi esélye arra, hogy a kormánypárt aspiránsa legyen a jövő áprilisi országgyűlési választáson a körzetben. Simonka büntetőpere, és az annak során kiderülő részletek óriási terhet jelentenek a Fidesznek nem csak ebben a körzetben, hanem az országos megítélés szempontjából is. 

Simonka hónapokkal ezelőtti – bár nem hivatalos, mégis valóságos – kiesésével sorjáztak a nevek, hogy kit indíthat helyette itt a kormánypárt. Legutóbb arról írtunk, hogy több jel is arra mutat, hogy az Európai Parlamentből 2019-ben visszatért Békés megyei Fidesz-politikus, az agrártárca egyik jelenlegi államtitkára, Erdős Norbert lehet a befutó. A kiélezett és képlékeny helyzetet azonban jól jellemzi, hogy azóta már nem Erdősben, hanem egy női indulóban gondolkodik itt a Fidesz legfelső vezetése.

Simonkát bűnszervezetben, különlegesen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és egyéb bűncselekményekkel vádolják, bírósági pere folyamatban van. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk