Az Agrárminisztérium államtitkára indul Simonka helyén az országgyűlési választáson

Belpol

Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára indul a kormánypárt színeiben a Békés megyei 4. számú választókerületben.

A Fidesz-MPSZ országos választmánya hivatalosan csak 2022. január végén dönt arról, hogy ki lesz az a 106 képviselő, aki a jövő tavaszi országgyűlési választáson elindul a kormánypárt színeiben egyéni körzetben. Ugyancsak ekkor születik döntés arról, hogy ki hova kerül a Fidesz-KDNP országos listáján. (Orbán Viktornak a jelöltállításban különleges jogai vannak.) Egy dolog azonban már biztosnak tekinthető: Simonka Györgyöt leveszik a politikai sakktábláról. Ezt az utóbbi időben több, egymástól független fideszes forrásunk is megerősítette. Ahogy azt is, hogy helyette az ugyancsak Békés megyei, de nem ebben a körzetben élő Erdős Norbertet indítják, aki jelenleg az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, bölcsész diplomával.

Az nem meglepő, hogy a kampányban túl nagy támadási felületet adna a politikai ellenfeleknek a Fidesszel szemben, hogy Simonkát a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, különösen nagy kárt okozó költségvetési csalással vádolja. A kárérték a vádirat szerint eléri az 1,4 milliárd forintot. Márpedig a várhatóan nagyon kiélezett választási küzdelemben a Fidesz-KDNP-nek minden egyéni körzetre szüksége lesz. 

Még a frakcióból sem tették ki

Ám más szempontból korántsem ilyen következetes és szigorú a Fidesz-KDNP Simonka Györggyel szemben. Ugyanis az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekményeivel megvádolt politikusától még annyit sem kért, hogy amíg nem tisztázza magát zavaros ügyeiben, addig üljön át a parlamentben a független képviselők közé. Erre vonatkozó kérdéseinkkel legalább fél tucatszor kerestük meg Kocsis Máté frakcióvezetőt, ám egyetlen alkalommal sem kaptunk választ tőle. Annak ellenére a Fidesz-frakcióban tartották Simonkát, hogy az említett vádon túl a büntetőeljárás megkezdése után súlyos milliókért tanúkat kívánt befolyásolni.

A vádiratból és a tárgyaláson pedig kiderült, a bűncselekménysorozat kapcsán egy ma még lehallgathatatlan informatikai rendszeren beszéltek egymással a későbbi vádlottak. Simonka pedig NAV-os tisztviselőket és felszámolóbiztost fizetett le, valamint nagyon jelentős visszaosztásokat kért a túlárazott beruházások nyomán építési vállalkozóktól. Összességében közel 750 millió forintot. 

Mindezek ellenére az ügyészség nem kezdeményezte Simonka előzetes letartóztatását. Többek szerint azért, hogy ne veszélyeztessék a Fidesz kétharmadát. Sokat elárul a magyar politika állapotáról, hogy ilyen előzmények ellenére nem csak hogy megtűrték Simonkát a Fidesz-KDNP frakciójában, szavazataival törvények születtek. Sőt amikor nagyon fontos voksolás volt, Kövér László még ki is kérte őt a bíróságtól

A 24.hu cikke szerint a kormánypárti politikus volt cége a képviselő által elért jogszabály-módosításra hivatkozva kerülte volna el a szabálytalanul felhasznált támogatások visszafizetését. Minderre már a Békés megyei országgyűlési képviselő elleni kádirat is utalt, ám azt csak később tisztázta a legfőbb ügyész, hogy pontosan mely jogszabályok esetében ért el módosítást Simonka.

Kubatov és a selyemzsinór

Még augusztusban megírtuk, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke egy kormánypárti médiumnak nyilatkozva üzent Simonkának és az ugyancsak a vádlottak padján ülő Boldog Istvánnak. Egyebek között azt mondta: „Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, őket is. Boldog István és Simonka György előtt most az a feladat áll, hogy megvédjék magukat ezekben az eljárásokban. Bele kell állniuk a perekbe, be kell bizonyítaniuk a saját igazukat. Érthető módon, minden energiájukat leköti a védekezés. Az én személyes véleményem az, hogy bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük.”

Korábban foglalkoztunk azzal, ki jöhet szóba Simonka utódjaként a Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Mint írtuk, Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat fideszes elnöke, Erdős Norbert, a Fidelitas alapítótagja, korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő, Oravecz Nóra, Orosháza fideszes alpolgármestere és Dancsó József volt fideszes képviselő, a Magyar Export-Import Bank Zrt. operációs vezérigazgató-helyettese neve merült fel. 

De a dél-békési fideszes képviselő a nyáron a 24.hu-nak adott interjújában azt sem zárta ki, hogy 2022 áprilisában független jelöltként méreti meg magát. Aligha kétséges, hogy ezt az árulást  a Fidesz nehezen tűrné el politikusától.

Faültetés, disznóvágás, piacavatás

A kérdés mára azonban eldőlt, tudta meg a Narancs.hu. A 2019 őszén Brüsszelből és Strasbourgból hazatért volt európa parlamenti képviselő, Erdős Norbert erősebbnek bizonyult Zalai Mihálynál. (Zalai Simonka embereként immár második ciklusban vezető a békési megyegyűlést, de egykori mentora balhéi miatt az utóbbi években rugalmasan elszakadt tőle, sőt nyílt színi vitába is keveredett vele. Erdős 2020 novemberétől az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára lett. Erre bizonyára Miskolcon szerzett bölcsész diplomája predesztinálta.

Erdős Norbert 1972-ben született Orosházán. 1996-ban a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakos bölcsész és középiskolai tanári diplomát szerzett. 1998 és 2010 között önkormányzati képviselő és négy éven át alpolgármester Békés városában. 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő, tagja volt többek között a parlament oktatási és tudományos, kulturális és sajtó, valamint önkormányzati és területfejlesztési, illetve ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának. 2010 és 2011 között az Országgyűlés jegyzője. 2014-től 2019-ig Európai Parlamenti képviselő, ahol a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság, illetve a halászati szakbizottság tagja volt. Nős, egy kisfiú és egy lány gyermek édesapja.

Névtelenséget kérő fideszes forrásaink megerősítették:

nem csupán az kezelhető kész tényként, hogy Simonkát nem indítják a képviselő választáson, hanem az is, hogy helyette biztosan Erdős Norbert indul.

A Békés megyei közélet iránt érdeklődők az elmúlt hetekben és hónapokban észrevehették, hogy az államtitkár feltűnően sok helyi és dél-békési programon vesz részt, vagy látogat el. Ha kell, fát ültet Tótkomlóson, Kaszaperen, máskor baráti disznóvágáson vesz részt Magyardombegyházán, ahol véletlenül ott volt a környék összes polgármestere, olykor népkonyhát ad át Battonyán, karácsonyfát avat Mezőkovácsházán, vagy piacot Nagykamaráson

(Címlapképünk forrása: Erdős Norbert Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.