Amiről az ingatlanárak árulkodnak

„Innen csak elmenni lehet”

Belpol

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Heten vagyunk testvérek, és hetünk közül csak én maradtam itt. Ennyit arról, hogy mi a helyzet ebben a faluban” – mondja a délelőtti napsütésben a Kevermes központjában található élelmiszerbolt előtt egy ötvenes évei közepén járó férfi. „Mitől lennének itt normális ingatlanárak, ha nincs munkahely, az emberek nagy része csak a kis nyugdíjából vagy a 22 800 forintos szociális segélyből él?” – ezt már egy asszony osztja meg velünk. „A gyerekeink másutt találták meg a boldogulásukat, a három közül kettő Pesten él, míg a harmadik a Dunántúlon. A családok, akárcsak a miénk, ezen a településen is kényszerűen szétszakadtak. De jobb is így, mert ha itt laknának, akkor csak azt nézhetném, hogy nem boldogulnak és szenvednek. Attól csak megszakadna a szívem” – veszi át a szót egy mopeddel érkező nyugdíjas asszony. „Nézze, innen csak elmenni lehet” – tesz pontot a beszélgetés végére egy rokkantnyugdíjas asszony a Templom és a Déli utcák sarkán. Egy MÁV-nyugdíjas azt javasolta, menjek végig a Déli utcán: annyi üres házat látok majd, hogy elszorul a szívem. Nem mondom neki, hogy a községbe jövet, a főútnak számító Jókai utcán már szembesültem a letaglózó látvánnyal: néhány rendezett ház és porta mellett annyi a düledező, lakatlan ingatlan, hogy attól tényleg világvége hangulata lesz a szemlélőnek.

 
Itt emberek élnek
Fotó: A szerző felvétele

Legfelül és legalul

Az Ingatlan.com portál több mint 525 ezer hirdetés alapján elkészítette az idei toplistát a kínálatban szereplő lakóingatlanok utcáiról, és megnézte azt is, hol a leg­olcsóbbak a házak. A rangsort a főváros V. kerületében, a Bazilika melletti, Szent István téren lévő laká­sok vezetik átlagosan 2,975 millió forintos négyzetmé­ter­árral. Benedikt Károlytól, a Duna House vezető elemzőjétől pedig megtudtuk, hogy a főváros V. kerületében nemrég átadott új építésű társasházban a négyzetméter­ár elérte a 4 millió forintot – jelenleg ez az abszolút csúcs Magyarországon. Az Ingat­lan.com listáján a másik véglet a 10 ezer forint körüli négyzetméterár: ennyiért hirdettek eladó lakóingatlanokat a Békés megyei Kevermesen és Kötegyánban, vagy a Bács-Kiskunban található Szeremlén, a Csongrád-Csanádban lévő Fá­bián­sebestyénben, a somogyi Péterhidán és a Hajdú-Biharhoz tartozó Egyeken.

Az alig 1800 lakosú Kevermes a Mezőkovácsházai járáshoz tartozik. Ez az ország kistérségei közül az egyik legelmaradottabb. (Immár harmadik ciklus óta a fideszes Simonka György a választókerület országgyűlési képviselője, aki jó ideje bíróságra jár, és a súlyos vádakkal szembeni védekezés felemészti csaknem minden energiáját, így a térségért való lobbizásra nem marad ideje. Ámbár nagy ívű elképzelései, hangzatos szólamai eddig sem sokat segítettek e hátrányos vidéken.) Az adatbázisokban összesen öt kevermesi ingatlanhirdetést találtunk: például egy 400 négyzetméteres ház 600 négyzetméteres telekkel 4,5 millió forint, ámbár az állapotát tekintve ez a szerény ár is alku tárgya lehet. Az egykori kocsmát (84 négyzetméter hatalmas telekkel) 2,1 millióért hirdették meg, de találtunk egy hat lakóhelyiséges, közel 200 négyzetméteres, jó állapotú ingatlant 1000 négyzetméteres telekkel és az udvarban kialakított tavacskával 14 millióért – ez időközben elkelt, de a meghirdetettnél jóval alacsonyabb áron.

Kevermesen rengeteg a lakatlan és pusztulófélben lévő ház, a főúton éppúgy, mint a mellékutcákban; nagy részük semmilyen ingatlanhirdetésben vagy adatbázisban nem szerepel. Néhány utcácskában olyan sok az üres ház, hogy a környék teljesen kihaltnak tűnik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk