Simonka nemcsak hűbérúr volt, a személyi kultuszt is kikövetelte

  • narancs.hu
  • 2018. november 8.

Kis-Magyarország

Érdemes elővenni Simonka György tavaszi kampányfüzetét, hogy lássuk, hova vezet a korlátlan hatalom.

Arról számos alkalommal írtunk már, hogy fideszes Simonka György – akinek ügyeit már a Polt Péter vezette ügyészség is soknak érezte, ezért meggyanúsította és kikérte a mentelmi jogát a parlamenttől – élet és halál ura volt a békés megyei választókerületében.

Szervezett bűnözés miatt a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

A Simonka rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

De aki nem a Viharsarokban él, nehezen tudja elképzelni, ez mit is jelentett pontosan, legfeljebb betudja annak Simonka botrányait, hogy a „politikusok korruptak, lopnak”. Ez, a tavaszi kampányban megjelent kampányfüzet viszont valamennyire rávilágít arra, hogy a NER erős kezű képviselői mit meg nem engednek maguknak a szűkebb pátriájukban.

Érdemes tehát ennyi idő távlatában is elővenni és fellapozni.

Ömlengés

Nem kevesebb, mint 104 fotón szerepel és 120 ember ajánlotta (ajánlotta?! – ömlengett róla, fel- túl és agyondicsérte) Simonka Györgyöt a kiadványban, amely a 2018-as tavaszi országgyűlési választás előtt jutott a dél-békési választókerület (Békés 4. számú oevk.) 27 településének mind 70 ezer háztartásába.

false

 

Simonka a kiadványban úgy vallott hitet „otthonról”, hagyományokról és értékrendről (most bűnszervezetben jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsítják – a szerk.), hogy nem is abban a választókerületben lakik, amelynek támogatását kéri. Ennyit az „otthonról”.

Hűbéri eskü

De a nyitóoldalon mégsem ez a lefurcsább, hanem az a „támogatói nyilatkozat”. Ebben összesen 22 helyi közéleti ember, többségében a térség polgármesterei, alpolgármesterei, valamint a Békés megyei közgyűlés elnöke ajánlja őt a választók figyelmébe. Ez valójában a középkort idéző hűbéri eskü a Földesúrnak.

false

 

Majd 15 oldalon keresztül jön a térség település- és intézményvezetőinek, helyi vállalkozók, orvosok, véleményformálók „ajánlása”, hogy miért Simonkának és Simonkával kell folytatni dél-békési országgyűlési képviselőként. Olyan ember képe bontakozik ki, aki mindig mindent elintéz és megold, mindenütt ott van és mindenkinek segít, annyit tesz a térségért, mint eddig soha senki még együttvéve sem.

Simonka-fotó mindenütt

Minden egyes fejlesztés felemlítésénél éppen egy Simonka-fotót is találunk. Ezek száma végül meghaladja a 100-at!  Ráadásul a fejlesztések mindegyikét úgy adják el, mintha minden Simonka közbenjárására valósult volna meg, neki tartoznának köszönettel. Arra gyakorlatilag egy árva szót sem vesztegetnek, hogy uniós pályázatokról, brüsszeli pénzekről: német, francia, dán, svéd, holland stb. emberek adófizetői befizetéséről van szó.

false

 

Simonka nem zavartatta magát: a fejlesztésekről szóló beszámolók között több fotót közölt óvodákból és iskolákból, ahol megfordult, holott a közoktatási intézmények nem lehetnek színterei kampánynak. Emellett az óvodásoknak küldött, és saját magát reklámozó póló miatt a kampányban előbb a helyi, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elmarasztalta a dél-békési fideszes képviselőt.

És imigyen szóla a magas hivatal: Simonka, Simonka, ne sündörögjél, ólálkodjál te az óvoda körül!

Jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság szerint Simonka György óvodások közti nyomulása.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.