És imigyen szóla a magas hivatal: Simonka, Simonka, ne sündörögjél, ólálkodjál te az óvoda körül!

  • narancs.hu
  • 2018. március 10.

Belpol

Jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság szerint Simonka György óvodások közti nyomulása.

A Fidesz szerint, mivel nincs választójoguk a gyerekeknek, felhasználhatók. Az NVB kivételesen másképp gondolja.

Egyhangú döntéssel állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság, hogy jogsértő volt, amikor Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldalát hirdető pólót küldött ajándék gyanánt Békés megyei óvodásoknak.

Simonka György óvodások között nyomul, magát reklámozza a gyerekeknek szánt ajándékon

Még az egyik adventi rajzpályázat fővédnöke volt Simonka György dél-békési országgyűlési képviselő, aki legutóbb akkor vétette észre magát, mikor költségvetési csalás miatt indult ellene vizsgálat, így lényegében az egész ország megismerhette szerteágazó családi céghálóját.

Először a Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsághoz fordultak az ovisoknak szánt meglepetés miatt kifogással. Ám a helyi választási bizottság elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe.

Természetesen a Fidesz is kiállt jó embere mellett, arcpirító érvvel legitimálva Simonka akcióját, miszerint

„az óvodásoknak nincs választójoga, így kizárt, hogy a választás befolyásolása bármilyen részükre adott ajándékkal”.

Vagyis a Fidesz szerint bátran fel lehet használni a gyerekeket kampánycélokra, hisz' ők úgysem szavazhatnak, ergo, mindegy is, milyen jogaik vannak...

Csakhogy a fellebbezés után az NVB elé került az ügy, az viszont megállapította, hogy

a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben.

Patyi András, az NVB elnöke az ügyről szóló vitában hangsúlyozta, hogy választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának.

Mondjuk, nem Simonka az első, és vélhetően nem is az utolsó magyar politikus, aki gyerekeket használ kampánycélokra. Akár tehetne ez ellen is az NVB...

Egy gyerek ne legyen se díszlet, se eszköz!

Gyermekjogi kisokost állított össze a Hintalovon Alapítvány politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak. „Ha egy politikus fontosnak tartja a gyerekek jólétét, és szeretné demonstrálni gyerekbarát programját, akkor kezdje azzal, hogy tiszteli a gyerekeket. Ne használja őket politikai fegyverként, és vegye komolyan őket. A közügyek a gyerekeké is.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk