Simonka miatt áll a bál már Orosházán is

Kis-Magyarország

A fideszes többség nem engedte, hogy az ellenzék szembesítse őket, hogyan falaztak a mentelmi jogától megfosztott képviselőnek.

„Ami történt, példa nélküli eset, hiszen eddig, az önkormányzatiság 1990-es kezdete óta egyetlenegyszer sem fordult elő – legyen bármilyen színű a vezetés –, hogy a többség ne engedje, hogy elhangozzon egy képviselő napirend előtti hozzászólása” – mondta a Narancsnak Fetser János szocialista önkormányzati képviselő. Fetser korábban több cikluson keresztül volt a Békés megye ipari központjának számító Orosháza polgármestere és parlamenti képviselője.

Mind a napirend előtti felszólalásnak, mind a korrupciós különbizottság felállításának volt aktualitása azok után, hogy két héttel ezelőtt Polt Péter legfőbb ügyész a parlamenttől bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt Simonka György délbékési fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Szervezett bűnözés miatt a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

A Simonka rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot. Indítványozza Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség. Az indítványt a sajtóközlemény szerint bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményei okán rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.

Erre hétfőn a törvényhozás egyhangúan rá is bólintott.

Súlyos vádak

Napirend előtti felszólalásában Fetser János a Simonka Györggyel szemben felmerült gyanús ügyeket foglalta volna össze. Megítélése szerint „ilyen súlyos váddal a rendszerváltás óta nem illettek itt országgyűlési képviselőt”. Majd arra emlékeztetett – volna –, hogy korábban többször felhívta a kormánypárti önkormányzati képviselők figyelmét: a délbékési maffia szervezetten nyúlja le az uniós forrásokat és az orosházi adófizetők forintjait.

Az orosházi fideszes polgármester és a jegyző

Az orosházi fideszes polgármester és a jegyző

 



Több esetben az apparátus és a helyi propagandamédia cinkos hallgatása kísérte ezeket a felszólalásokat, miközben gyártották az ezzel kapcsolatos képviselő-testületi előterjesztéseket. „Észrevételeinket a fideszes képviselők rendre leszavazták, s ezzel nem a város, hanem Simonka egyéni és üzleti köreit szolgálták” – mondta volna el a MSZP-s képviselő.

Konkrét példák

Majd konkrét példákat sorolt volna fel. Így az Őszinte Szívvel Alapítvány ügyét, amely szervezetet a fideszes többség ingatlanhasználattal, pénzzel és kitüntetéssel támogatott, miközben az alapítvány vezetése a kulturális közfoglalkoztatottaknak járó 45 ezer forintból rendszeresen visszakért 10-15 ezer forintot a szerencsétlen sorsú emberektől. Az ügyben már elmarasztaló bírósági ítélet is született.

De szóba hozta volna Fetser a kistérségi Gyermek- és Diákélelmezésnél történt visszaéléseket, ahol egy belső ellenőri jelentés milliós károkozást állapított meg. Emellett nehezményezte volna, hogy a város fideszes vezetői közpénzen azzal a Növényi Norberttel „pancsikáltak a Balatonon”, aki Simonka egyik legjobb barátja, s aki ellen büntetőeljárás folyik.

De megemlítette volna Fetser azt is, hogy az orosházi testületi üléseken Simonka rokonait és üzlettársait Dávid Zoltán fideszes polgármester a „fél város nevetésétől kísérve szakértőnek nevezte”. Illetve folyamatosan szerződést kötött olyan becsődölt és/vagy Simonkához tartozó cégekkel az orosházi önkormányzat, mint a Paprikakert TÉSZ Kft. és a Szerviz-Bodzás Kft.

Védik a koszos mundért

A vitában az orosházi fideszes többség leszavazta azt az MSZP-s indítványt is, hogy alakuljon a testületen belül – paritásos alapon – Simonka és a város ügyet vizsgáló korrupciós különbizottság.

Fetser János felszólal

Fetser János felszólal

 



Dávid Zoltán polgármester és a fideszes képviselők azzal érveltek ezzel szemben, hogy a képviselők jogosítványai elegendők az esetleg vitatott ügyek kiderítésére, másrészt ott vannak a nyomozó hatóságok, náluk feljelentést lehet tenni.

A helyi fideszes többség reakciója azért is érdekes, mert a térségben már lemondtak Simonkáról, a kormánypárt helyi vezetésében azzal számolnak, hogy időközi választás jön, sőt a Narancs.hu információi szerint már a jelöltjük is megvan.

Már odahaza is „temetik" Simonkát: kemény fideszes nyilatkozat a Narancsnak

„Aki bűnös, annak bűnhődnie kell, legyen bármilyen színű politikus, nekem ez az alapelvem" - mondta Takács Ferenc, a tótkomlósi Fidesz elnöke. Hozzátette, várható volt, hogy a törvényhozás kiadja az ügyészségnek a kormánypárti képviselőt. Mindebben annak a bizonyítékát látja, hogy Magyarországon dolgozik az ügyészség és működik az igazságszolgáltatás.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?