Muszáj jóban lenni a Fidesszel: még a független polgármester is nekik kampányol

Kis-Magyarország

Péter Csaba hivatali időben, hivatali helyiségben és hivatali telefonon buzdít, hogy kire kell szavazni.

Péter Csaba arra buzdítja a helyieket, hogy május 26-án a Fideszt támogassák. A telefonálgatásról fotó is készült, amit a polgármester annak rendje-módja szerint kitett a Facebookra. A háttérben jól látszik az Orbán politikáját támogató tábla.

A saját meghatározása szerint „függetlenként” politizáló fehérgyarmati polgármester eljárása egyáltalán nem meglepő, hiszen a Fidesz politikusai az utóbbi 9 évben többször világossá tették: csak az az önkormányzat, régió számíthat a kormányzat segítségére, amelyik "jól" szavaz. Sok polgármesternek nem marad más lehetősége: ha nem állnak be a sorba, akkor az adott település – büntetésből – nem kap a fejlesztési forrásokat. Csakhogy Péter Csaba helyzete egy picit más: ő pár évvel ezelőtt még szembe mert menni a kormánypárttal: 2014-ben független jelöltként egy fideszes polgármester-jelöltet győzött le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

2014-ig Péter Csaba a Fehérgyarmathoz közeli Kisar jegyzője volt. A települést ekkortájt többen összefüggésbe hozták az állampolgársággal csaló ukránokkal. Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő idén januári kérdése nyomán az ügyészség azt írta a Demokratikus Koalíció képviselőjének, hogy január 28-ig az ukrán állampolgárok honosításával és letelepedésével kapcsolatban összesen 370 esetben indult nyomozás. Ebből eddig 156 esetben volt vádemelés.

Aláírásokat gyűjtenek:  Péter (középen), mellett jobbról Tilki

Aláírásokat gyűjtenek: Péter (középen), mellett jobbról Tilki

Fotó: Facebook.com

A „csodagyőzelemtől” a telefonálásig

A Kisarról a fehérgyarmati polgármesteri székbe kerülő Péter Csaba győzelmét a helyiek kisebbfajta csodaként élték meg 2014 őszén. A 8 ezres városban 200 vokssal kapott többet, mint Szalai László, a Fidesz jelöltje. Szalai ellen szólt, hogy református lelkészként túlságosan öntörvényű volt, így a választók inkább Péter támogatták.

De aztán eltelt öt év és a mostani kampányhajrában két nappal ezelőtt a következőt posztolta a Facebook-oldalára: „Telefonon arra kérem a választópolgárokat, hogy május 26-án minél többen menjenek el szavazni. A jövőről döntünk: állítsuk meg a bevándorlást!” Hogy végképp félreérthetetlen legyen az üzenet a fotón a „független” polgármester mögött ott látható a Fidesz május 26-i EP-választásra készült táblája, amely Orbán Viktor programjának támogatására kéri az embereket.

false

Az Fb-posztot kedd kora délelőtt 8 óra 32 perckor tette ki Péter Csaba polgármester. Ez azt a gyanút erősíti, hogy a független” polgármester hivatali időben, hivatali helyiségben és hivatali telefonon kereste a választópolgárokat, hogy nem csupán arra buzdítsa őket, május 26-án menjenek el voksolni, de arra is, hogy mindenképpen a Fideszt válasszák.

Helyesírási hibákkal tűzdelt levél

Egy nappal később, május 22-én Péter Csaba fehérgyarmati „független” polgármester Tilki Attilával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével levelet írt minden helyi lakosnak. Ebben ezt hangsúlyozzák: „Tehát egyáltalán nem mindegy, kik és milyen irányban jelölik ki a jövőnk Fehérgyarmat útját. A FIDESZ győzelméhez mindenkire (minden Fehérgyarmatira is) szükség van. Csak együtt tudunk győzni, de együtt győzni fogunk. (…) Kérjük Önöket, menjenek el szavazni, támogassák a FIDESZ jelöltjeit, hiszen az elmúlt években egyértelműen kiderült, hogy az ellenzéki Európa Parlamenti képviselők Brüsszelt képviselik Magyarországon.”

Tilki Attila és Péter Csaba levele

Tilki Attila és Péter Csaba levele

Fotó: Facebook.com

Ráadásul Péter alig egy hónappal ezelőtt, április 15-én a város központjában narancssárga fideszes dzsekiben gyűjtötte a kormánypártnak a választáson való elinduláshoz szükség aláírásokat. Egy május 23-i, csütörtök délelőtti bejegyzése szerint pedig a 4-es számú, a Fidesz-lista támogatására kért mindenkit, miközben a fotó a fehérgyarmati tanuszodát mutatja.

Fideszes munkaverseny van

Az ügyben kerestük Péter Csaba polgármester, hogy megkérdezzük, valójában, miben is áll „függetlensége”? Nem szereptévesztés-e, hogy városvezetőként egyértelműen kiáll egy párt, esetünkben a kormányzó Fidesz mellett? Nem aggályos-e, hogy hivatali időben, hivatali helyiségben, hivatali telefonon „függetlenként” pártmunkát végez? Azonban cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Több szabolcsi ellenzéki politikus arra hívta fel a Narancs.hu figyelmét, hogy „munkaverseny van” a Fideszen belül választókerületek között. A központ azt várja el, hogy minél nagyobb legyen a részvétel és ezen belül minél többen voksoljanak a kormánypártra. Meglátásuk szerint ezt bizonyítja a fehérgyarmati példa is. A minap egy lebukott egy újpesti fideszes képviselő, aki csupán azt posztolta, hogy telefonál a választópolgároknak, de a fotón jól látszott a Kubatov-lista is.

A történtek nyomán mások nem zárják ki, hogy az őszi helyhatósági választáson Péter Csaba már Fidesz-színekben indul a polgármesteri poszt megtartásáért.

Figyelmébe ajánljuk