Megvalósult az egypártrendszer a lépfene-botrányba keveredett Kötegyánban – ősszel csak fideszes és Fidesz-közeli jelöltek indulnak a választáson

Kis-Magyarország

A Fidesznek polgármester-jelöltje és képviselőjelölti csapata van, míg a Fideszhez több mint közel álló helyi civil szervezet, a Kötegyániak Baráti Köre Egyesület is indít egy komplett csapatot az őszi helyhatósági választáson Kötegyánban. A kis Békés megyei település a múlt hétvégén magas rangú fideszes vezetőket fogadott.

Nem egészen véletlenül toppant be május 19-én, vasárnap az I. Kötegyáni Virágosztásra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és a Fidesz 5. számú párttagkönyvének tulajdonosa, Orbán Viktor kedvenc újságírója, Bayer Zsolt – tudta meg a Narancs.hu. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia rendezett virágosztást az elszegényedő Békés megyei zsáktelepülésen. Hajdu-Szűcs már korábban bejelentette, az őszi helyhatósági választáson polgármesterjelölt lesz. Semjén és Bayer mellette állt ki, jelezve, a legfelső szintről támogatják Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármesteri terveit.

Hajdu-Szűcs a Fideszhez több mint közelálló Kötegyániak Baráti Köre Egyesületének támogatásával indul majd, s már megvan minden a hat képviselőjelöltje is. (A község képviselő-testület a polgármesterrel együtt hét tagot számlál.) Hajdu-Szűcs Mária Kornélia családja is sok szállal kapcsolódik a Fideszhez. Apja és alpolgármester nagybátyja tehetős nagybirtokosok. A Kötegyán körüli földek döntő részé az övék, vagy ők művelik, de egész Békés megyében is nagygazdák közé tartoznak. Többen gúnyosan Kötegyánt „Hajdufalvának” is nevezik, aligha véletlenül.

Semjén, a polgármester-jelölt férje, Bayer és Hajdu-Szűcs Kötegyánban

Semjén, a polgármester-jelölt férje, Bayer és Hajdu-Szűcs Kötegyánban

Fotó: Facebook.com

A Hajduék, ingyen kolbász, befolyás

A Hajduék agrárturisztikai beruházásának  alapkövét személyesen Kovács József fideszes országgyűlés képviselő rakta le még évekkel ezelőtt. Az épület azóta Kötegyán Tarjánpuszta Vendégház és Rendezvényterem néven működik és Hajdu-Szűcs Mária Kornélia apja, Hajdu Mihály nagybirtokos vezetésével. A polgármester-jelölt asszony nagybátyja, apjának első unokatestvére, a szintén nagybirtokos Hajdu János alpolgármester. A családba tartozó jelölt megválasztásával a Hajdu-család még erőteljesebben tudná irányítani Kötegyánt.

Hajdu János alpolgármester és Kovács József parlamenti képviselő, alapkövet tesznek le

Hajdu János alpolgármester és Kovács József parlamenti képviselő, alapkövet tesznek le

Fotó: Facebook.com

„Retro Majális” címmel május elsején ugyancsak a Kötegyániak Baráti Köre Egyesület volt a szervezője annak a rendezvénynek, ahol ingyen osztottak kolbászt. A mögöttünk hagyott hétvégén ugyancsak a „baráti körös” csapat volt a hivatalos szervező, amikor minden kötegyáni lakosnak egy cserép virágot adtak ajándékba, már az önkormányzati kampány jegyében. Az erről tudósító fotókat Borbély József, a Fidesz kötegyáni szervezetének alelnöke és önkormányzati képviselő tette fel Facebook-oldalára, igaz, néhány óra múlva eltávolította onnan. Nem tudni, miért. (Címlapfotónkon Borbély Semjén Zsolttal és Bayer Zsolttal látható egy felvételen.) Jellemző, hogy a kötegyáni Fidesz-alelnök nem a 2014-ben még a Fidesz támogatásával befutó Nemes János jelenlegi polgármester csapatában indul ősszel, hanem sokat mondóan „átigazolt” a baráti körösökhöz.

De miért is szakadt ketté az elmúlt időszakban az alig ezernégyszáz lelkes Kötegyánban a Fidesz? S ennek következményeként miért két, politikai hitvallását tekintve ugyanazt képviselő csapat indul az októberi önkormányzati választáson?

Amit a polgármester szemére hánynak

Bár a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József kiállt Nemes János polgármester mellett, de régóta tudni, hogy a kötegyáni Fideszen belül nagy bajok vannak. Egyrészt azt vetik a jelenlegi polgármester, Nemes szemére, hogy 2010-ben még függetlenként az MSZP és Munkáspárt támogatásával lett polgármester. 2014-ben már, megértve az idők szavát és szem előtt tartva karrierjét, belépett a Fideszbe,

Nemes János (középen), mellette, ősz hajjal, a fideszes országgyűlési képviselő

Nemes János (középen), mellette, ősz hajjal, a fideszes országgyűlési képviselő

Fotó: Facebook.com

Nyolcéves tevékenységével szembeni legfőbb kritika, hogy a községben semmilyen komolyabb beruházás nem valósult meg. Szintén nehezményezik, hogy tavaly gondok voltak az önkormányzat által elosztott tűzifával. Erről feljelentés is született,de az ügyet még ma is vizsgálja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, ahogy erről annak idején a Narancs.hu beszámolt.

A nemrégiben a települést sújtó döghús-  és lépfene-botrány idején a polgármester nem állt ki az országos médiabotrány ellenére a falu mellett, nem nyilatkozott a sajtónak és az itt élő embereket nem tájékoztatta. Noha minden polgármester – megbízatásából eredően – egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is. Minderről riportban számolt be a Narancs.hu még áprilisban. De felróják neki azt is, hogy jobban hallgat Szőke Jánosra, a Munkáspártból kilépett képviselőre, aki egyben a pénzügyi és gazdasági bizottsági elnökre, mint a helyi Fideszre.

A fideszes parlamenti képviselő hátradőlhet

Azt hihetnénk, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József nehéz helyzetben van, mert amikor az őszi helyhatósági választás után számot kell adnia róla, hogy körzetében hány helyen győztek a fideszesek, akkor nehéz lesz neki megmagyarázni a Kötegyánban kialakult helyzetet. Ám ez nem így van. A román határ melletti kisközséget kipipálhatja és hátradőlhet. Mert, vagy a Fidesz hivatalos jelöltjei nyernek, vagy a Fidesz fiókszervezetének, a Kötegyániak Baráti Köre Egyesületének polgármester- és képviselőjelöltjei futnak be.

A választhatóság valódi hiánya

A baráti kör képviseletében polgármester-jelöltként induló Hajdu-Szűcs Mária Kornélia nem tagja a Fidesznek, egyelőre. De őszi győzelme esetén sokan azt valószínűsítik, hogy belép a kormánypártba. A Fidesz-közeli Kötegyáni Baráti Kör Egyesület hosszú évek óta kötődik  Lezsák Sándorhoz és népfőiskolai programjához. Bizonyítva, hogy a függetlenség relatív dolog.

Hajdu-Szűcs kampánycsapata a virágosztáson

Hajdu-Szűcs kampánycsapata a virágosztáson

Fotó: Facebook.com

A fentiekből nyilvánvaló, mára a kis viharsarki településen egypártrendszer alakult ki, bár ősszel két polgármester-jelöltre és csapatára voksolhatnak a helyiek. De mindkét alakulat ugyanazt a politikai erőt, a Fideszt képviseli. Így tűnik el a választhatóság hiányával a helyi demokrácia is, és alakul minden az állampárt akarata szerint.

Figyelmébe ajánljuk