Nem számít az ügyészségi vád, Simonka tisztogat a Fideszben: kiszorította a pártból Orbán böllérjét

Kis-Magyarország

Hatalmas fordulatot vesz Dél-Békésben két erős és befolyásos fideszes vezető csatája. A súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Simonka György ellenfele és bírálójaként ismert Takács Ferenc május 26-a után távozik a pártból, de nem hagyják az út szélén. Erre a Fidesz-központ is rábólintott.

A Narancs.hu írt még május elején arról, hogy Simonka György, a Fidesz dél-békési erős embere szeretné a kormánypárton kívül látni legerősebb térségbeli fideszes bírálóját és ellenfelét, Takács Ferencet. Az akkori információk még azt sem zárták ki, hogy a bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka Takács kizárását látta volna célravezetőnek. Mint megtudtuk, ez a forgatókönyv túlságosan kockázatos lett volna, csak az ellenségeskedést és a vitát szította volna tovább. Ez pedig politikai és kommunikációs aknamező lett volna a Fidesznek. Ezért más megoldást választottak. Ez is robbani fog, de máshogyan.

Simonka György országgyűlési képviselő és tótkomlósi emberei, Garay Rita polgármester, Varga András alpolgármester, Pertics Attila, a környék legnagyobb agrárvállalkozója, valamint Takács Ferenc Békés megyei önkormányzati képviselő nem fér meg egy csárdában – ismerte fel a Fidesz Lendvai utcai központja. Ezért robbantani fognak, mert Dél-Békésben is mindenképpen csendre, nyugalomra és pártszigorra van szükség. Ezért leléptetik a politikai sakktábláról Takács Ferencet – értesült a Narancs.hu.

Portálunk információ szerint ezzel a lépéssel mindenképpen megvárják a május 26-i EP-választást, mert nem akarnak elkövetni semmilyen kommunikációs hibát. A Fidesz legfelső döntéshozó "támogatják", hogy Takács lemondjon a tótkomlósi Fidesz-szervezetben betöltött elnöki posztjáról, s azt átadja Garay Rita fideszes polgármesternek, egyben több mint 25 év után kilép a Fideszből is.

Takács Garay Ritának adja át a Fidesz elnökséget

Takács Garay Ritának adja át a Fidesz elnökséget

Fotó: Facebook.com

Értesüléseink szerint Takácsot a kormányzó párt nem hagyja az út szélén. Egy, ma még közelebbről meg nem nevezett kormányzati koordinációs pozíciót kap 2025. december 31-ig nem elhanyagolható jövedelemmel. Ez nem kevesebb, mint hat és fél éves megbízatást jelenthet, ami után – nagy valószínűséggel – Takács nyugdíjba mehet.

Hallgatásba burkolózik

Vereséget szenvedett-e a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Simonkával szemben; vesztesnek érzi-e magát; miért hagyja, hogy leléptessék a pályáról, ha neki van igaza; nem fáj-e a szíve, hogy ott hagyja a Fideszt; mi lesz az új megbízatása? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Takács Ferencet, akit telefonon elértünk. Ám a dél-békési politikus határozottan leszögezte, hogy egyetlen újságírónak sem nyilatkozik. Hozzátette, ha bármi közlendője lesz, akkor sajtótájékoztatót tart vagy sajtóközleményt ad ki.

Különös pályafutás különleges záróakkordja lehet a Takács Ferencé. Egyszerű böllérgyerekként lépett be a Fideszbe, amelyet Tótkomlóson és Orosházán szervezett még a hősi időkben. Minimális segítséget kapott helyben, de idővel bejáratos lett Kövér Lászlóhoz, vendégül látta Bayer Zsoltot, házi böllére volt Orbán Viktornak és jó kapcsolatokat ápol a Fidesz-vezérhez több mint közel álló Szeged-csanádi püspökkel, Kiss-Rigó Lászlóval. A kormányfőnél tartott disznóvágásokról egy tavalyi, Narancs.hu-nak adott interjújában így vallott: "Jobban akkor jártam hozzá disznót vágni, amikor nem volt miniszterelnök, most nagyon elfoglalt. De ha hív, akár holnap megyek!"

Közben Tótkomlóson a Fidesz elnöke lett, majd a helyi képviselő-testület alpolgármestere, utóbb tanácsnoka több cikluson keresztül, tagja a Békés Megyei Közgyűlésnek. Legutóbb a Kárpátalján élő szegény gyermekek megsegítésére rendezett bált a dél-békési kisvárosban, ahova pártbeli ellenfelei: Simonka György, Garay Rita, Varga András és Pertics Attila nem mentek el, bár meghívást kaptak.

Amikor 2018 októberében Polt Péter kérésére az országgyűlés felfüggesztette Simonka György mentelmi jogát, akkor elsőként a Narancs.hu-nak nyilatkozott. Ha finoman is, de bírálta Simonka ténykedését, s leszögezte, ha valaki bűnös, akkor bűnhődnie kell, bármilyen színekben is politizál. Ezt a Fideszen belül sokan nem bocsátották meg neki. Simonka különösen nem. Nem tudni kiktől, de ekkor fenyegető üzeneteket is kapott, ám úgy tudjuk, e miatt nem tett rendőrségi feljelentést.

Az eddigi legsúlyosabb gyanú politikussal szemben

A történet azért sem szokványos, mert a rendszerváltás óta egyetlen parlamenti képviselővel szemben sem fogalmazódtak meg olyan súlyos gyanúsítások, mint Simonka Györggyel szemben. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész az eljárást Simonkával szemben. A kárérték elérheti az 1,4 milliárd forintot és a bűncselekmény-sorozat egészen 2009-ig nyúlik vissza.

Simonka mentelmi jogának felfüggesztése óta hét hónap, meggyanúsítása és kihallgatása óta fél év telt el anélkül, hogy bármilyen kényszerintézkedést alkalmaztak volna vele szemben. A Narancs.hu ismétlődő kérdései ellenére a nyomozást felügyelő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) nem adott választ arra, miért nem merült fel az őrizetbe vétel és az előzetes letartóztatás elrendelése. Simonka az utóbbi egy-két hónapban ismét aktív volt, és a korábbi bujkálással szakítva egyre több rendezvényen jelenik meg.

Ugyanakkor nehéz megérteni, hogy ilyen súlyos bűncselekményekkel gyanúsított politikus mellett miért kampányolnak kormánytagok, mint azt tette legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Simonka Szijjártóval és Dávid Zoltán polgármesterrel Orosháza belvárosában

Simonka Szijjártóval és Dávid Zoltán polgármesterrel Orosháza belvárosában

Fotó: Facebook.com

Egy fideszes forrásunk arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra igaz: a Fidesz kétharmadának fenntartásához szükség van Simonka szavazatára. Ez és az az indoka, hogy a dél-békési képviselő még mindig a Fidesz-frakcióban ül és nem a függetlenek között, hogy Simonka túl sok mindent tud a Fideszről, és a párt sem lehet semmilyen szempontból hálátlan neki. Ezzel szemben Takácsot jó szándékú "lúzernek" tartja saját pártvezetése is, mert az elmúlt időszakban anyagilag nem tudta megszedni magát.

Simonkát nem látjuk bilincsben

Az EP-választás után, de még a nyári politikai szünet előtt megyei választmányi tisztújításra kerül sor a viharsarki Fideszben is. Információink szerint többen jelöltetik magukat az elnöki posztra, közöttük van Simonka György, a jelenlegi választmányi elnök, aki újrázni szeretne. Sokak szerint ennek az őt ért súlyos gyanúsítások miatt nagyon rossz üzenete van.

„Ha azt hiszik, hogy a május végi EP-választás után felgyorsul a Simonka elleni nyomozás és döntő fordulatot hozhat, és ennek eredményeként a képviselő urat bilincsben és vezetőszáron lehet majd látni, akkor mindenkit ki kell ábrándítanom. Ilyenre nem kerül sor. Gyakorlatilag az őszi önkormányzati választásig nem lehet semmi érdemire számítani ebben az ügyben” – mondta érdeklődésünkre egy Békés megyei fideszes politikus.

Simonka újra lendületben: telefonál a választóknak

Simonka újra lendületben: telefonál a választóknak

Fotó: Facebook.com

Mások szerint viszont Simonka ügyét nem lehet elsikálni. Olyan súlyos a gyanúsítás, olyan egyértelmű bizonyítékai vannak a nyomozóhatóságnak, Polt Péter olyan határozottan pozícionálta magát az ügyben, hogy innen nincs visszaút. Mégis, ebben az ellentmondásokkal teli helyzetben a Fidesz legfelső vezetése simán beáldozza Simonkával szemben egyik lelkes közkatonáját, Takács Ferencet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?