Zaklatás, kényszerítés, pedofília – A bicskei igazgató a bilincs és vezetőszár ellenére is mosolygott bíróságon

  • Kocsis Noémi
  • 2018. november 21.

Kis-Magyarország

Az ítélet indoklásából megdöbbentően naturális részletek derültek ki. Első fokon nyolc évre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék.

Nyolc év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Székesfehérvári Törvényszék V. Jánost, a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon egykori igazgatóját első fokú, nem jogerős ítéletében. A férfit tíz különböző tényállásban találta bűnösnek a bíró, a büntetés része a foglalkozástól való örökös eltiltás is. A másodrendű vádlott gyermekotthonos nevelő felfüggesztett büntetéssel, szabadon távozhatott.

Különös, nyugodt mosoly látszott V. János exigazgató arcán, miközben bilincsben, vezetőszáron kikísérték a tárgyalóteremből; az ítélet kihirdetése alatt is nyugodt volt. A másodrendű K. Béla nevelő viszont idegesen a bajszát harapdálta, míg Mórocz Emil bíró felolvasta az ő ítéletét. Szexuális visszaélés bűntette miatt a másodrendű vádlott 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, 3 évre felfüggesztve. Az indoklás szerint „esetében a végrehajtás nélkül is elérhető a büntetési cél”. Mellékbüntetésül mindkét vádlottat örökre eltiltották attól, hogy 18 éven aluliak nevelői-gondozói, vagy felügyelői legyenek.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Nemiszerv-fogdosás, orális szexre rábírás

A sok sértettet érintő, közel egy évtizeden át tartó szexuális jellegű cselekmények nagyságrendje miatt közel három órán át tartott az ítéletek indoklása a Székesfehérvári Törvényszéken. A Bicskén nagy tiszteletnek örvendő első rendű vádlottról a közvetlen környezete nem akarta elhinni, hogy ennyi időn át folytathatta a zaklatást, kényszerítést, s több esetben – kiskorúakról lévén szó – a pedofíliát is.

Bár az elsőfokú ítéletben a szeméremsértés és a kiskorúak veszélyeztetése vádpontok alól felmentették, a lista így is hosszú. Amikor 2012-ben felmentették egy korábbi eljárás alól, amely szintén ilyen jellegű cselekményekért indult ellene, gyakorlatilag „begyorsított” az igazgató. Tíz különböző sértett vallott a nyomozás során a 2008-2016 közötti eseményekről. Szerepel a lajstromban nemiszerv-fogdosás, orális szexre rábírás, a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott fiatalok bizalmával visszaélés. Az is előfordult, hogy a gyermekotthonban a nyájas igazgatóra apapótlékként tekintő kamaszfiúk pénzt kaptak tőle azért, mert hajlandóak voltak a közös sakkozás után megfogni, vagy a szájukba venni az intézményvezető péniszét.

A sértettek közel fele ráadásul enyhe fokban értelmi sérültnek számító, döntésképtelen, könnyen befolyásolható fiatal volt, akiknél így többször is elérte célját a férfi. Valamennyi sértett 12-13 éves korában került először testközeli viszonyba a férfival, s volt, akinek 17 éves koráig folytatódtak az igazgatói irodában, vagy a szolgálati lakáson tett látogatásai.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

„Nyugodtan el is csöppenhetsz”

Az ítélet indoklásából megdöbbentően naturális részletek is kiderültek. Több diákkal pornót nézetett az igazgató, majd ez vagy a saját, vagy kettős önkielégítésbe torkollott. „Nyugodtan el is csöppenhetsz” – mondta ekkor a dokumentumok szerint az igazgató. De olyan is történt a vádirat szerint, amikor a sértettet az irodai asztalra fektette hasra és anális közösülésre is sor került volna, ha a fiú ki nem szabadul, és nem szalad el. Az irreális kötődési vágyú, szeretetéhes kamaszok egymás között adták az információt az igazgató szokásairól, más nevelőknek is meséltek erről, de sokáig mégsem történt semmi az ügyben.

Az egész akkor pattant ki, amikor két fiú az otthonból az arcát is vállalva mesélt az őket ért inzultusokról az RTL Klub Házon kívül című tényfeltáró műsorában. Az érintettek közül az ítélethirdetésen is többen részt vettek, az igazgató elvezetését fotózták-videózták, mint mondták, „emlékbe”. Az egykori sértettek megnyugodva vették tudomásul azt is, hogy a védői indítvánnyal szemben a volt igazgató, V. János a másodfokú eljárás végéig nem védekezhet szabadlábon.

Szabadon távozott viszont az Székesfehérvári Törvényszékről K. Béla másodrendű vádlott, aki 2015-2016-ban dolgozott az otthonban, és a rá róható négy tényállás némelyikében azt állapította meg a bíróság: a sértettek beleegyezésével, sőt, kezdeményezésére történt esetekről van szó. Enyhítő körülménynek tudta be a bíró a vádlott korábbi életvitelét, részbeni beismerését és megbánását, valamint hogy a cselekmények óta hosszú idő telt el.

 

Csak szeretet és gondoskodás volt

 

Az indoklás során elhangzott az is, hogy a vád nem tudta teljes körűen lefolytatni a bizonyítást, két sértettet meg sem hallgathatott a bíróság (egészségi állapotuk miatt), a vádirat pedig tulajdonképpen a sértettek hol egybehangzó, hogy egymásnak ellentmondó vallomásain alapul.

Az elsőfokú ítélet után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott és védője belenyugodott, míg a fővádlott és védője fellebbezést jelentett be, és teljes felmentést szeretne. V. János, mint az eljárás során végig, most is azzal védekezett, hogy az ítélet csak töredékét tartalmazza az igazságnak, hogy az ölelgetésekkel „ő csak szeretetet és gondoskodást akart kifejezni”, a sértettek pedig hiteltelenek, mert szerinte drogos és alkoholista életmódjuk mellett az általános erkölcsi züllöttség is jellemzi őket.

Másodfokon a Győri Ítélőtábla fog dönteni.

Figyelmébe ajánljuk