A chilei hadsereg bevonult egy szegénynegyedbe, miután az ott lakók fellázadtak a kijárási tilalom ellen

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 20.

Külpol

Éhesek vagyunk, dolgoznunk kell! - skandálták.

A chilei hadsereg bevonult a főváros, Santiago de Chile egyik szegénynegyedébe, ahol erőszakos tüntetések és fosztogatások kezdődtek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében.

A gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák kedden jelentek meg a a főváros El Bosque nevű kerületében, ahol korábban összecsapások voltak a helyi lakosok és a biztonsági erők között a kijárási korlátozások miatt.

Chile Brazília mellett Latin-Amerika legsúlyosabban érintett országai közé tartozik, Santiago de Chilében a járvány megfékezése érdekében péntektől ezért ismét szigorú kijárási tilalom van érvényben. Az intézkedés azonban egyre hevesebb társadalmi ellenállásba ütközik: a középosztály által lakott kerületekben és a munkásnegyedekben, ahol sokan veszítették el munkájukat a járvány miatt, hétfőn nagyobb tüntetések voltak. A megmozdulások résztvevői azt skandálták, hogy "Éhesek vagyunk!", illetve "Dolgoznunk kell!".

Az El Bosque szegénynegyedben botokkal és kövekkel estek a rendőröknek a tiltakozók, és fosztogatások is voltak. A kormány a rendőrség támogatására úgy döntött, beveti a hadsereget is a rendteremtésre.

A járvány miatt bevezetett intézkedések csak rontanak az ország szociális problémáin, ahol eddig 49 579 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 509-en haltak bele a Covid-19-betegségbe.

Az Action Against Hunger amerikai humanitárius civilszervezet is felhívta a figyelmet a járvány súlyos gazdasági és társadalmi kihatásaira Dél-Amerikában. A térségben becslések szerint mintegy 29 millió embert taszíthat szegénységbe a járvány.

"Egy olyan térségben, ahol már az első Covid-19-esetet megelőzően sem volt biztosítva a lakosság harmadának élelmiszerellátása, a becsült 5 százalékos gazdasági visszaesés és a munkanélküliség 11 százalékos növekedése az évszázad legnagyobb válságát idézheti elő" - hangsúlyozta Benedetta Lettera, az Action Against Hunger regionális vezetője.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.