Heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. július 20.

Külpol

Ha nem lesz megoldás a kieső orosz olajra.

Magyarország heteken belül egekbe kúszó energiaárakkal és áramhiánnyal nézhet szembe, ha nem talál megoldást arra, hogy Ukrajna nem engedi át tovább az országon a Lukoil olajtranzitját a Barátság vezetéken – írja a Politico a lengyel OSW elemző intézet kutatójára, Ilona Gizinskára hivatkozva. Az ukrán intézkedések nagyon súlyos helyzetet teremthetnek – mondta a Magyarország-szakértő.

Mint a 444 összefoglalójában írja, Ukrajna júniusban döntött úgy, hogy leállítja a Barátságon a Lukoil tranzitját. A közép-európai országok korábban mentességet kaptak a szárazföldi vezetéken át jövő olajimportra az európai uniós szankciók alól. A magyar olajimport 70 százaléka Oroszországból jön, ennek a fele pedig idáig a Lukoiltól érkezett, ami így kiesik.

Kijev részben a katonai kiadásokra is fordított orosz energiabevételeket akarja csökkenteni, de abból sem csinálnak titkot, hogy ezzel Magyarországra is nyomást gyakorolnak.

„Kipróbáltuk az összes diplomáciai megoldást, és soha nem működtek. Úgy tűnik, hogy más megközelítést kell találnunk, hogy hogyan beszélhetünk velük”

– idézi a Politico Inna Szovszun ukrán képviselőt, a Rada energiabizottságának tagját arról, hogy a tranzit korlátozásával Ukrajna szeretné csökkenteni Magyarország ellenállását a fegyverszállítások támogatásával és az ukrán EU-csatlakozással szemben.

Szijjártó Péter pénteken azt mondta, Ukrajna intézkedése veszélyezteti Magyarország hosszú távú energiabiztonságát. Ugyanő a héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt a kieső orosz olaj pótlásáról. Mivel az ukránok egyelőre csak a Lukoil tranzitját állították le, más orosz vállalatok, például a Rosznyefty továbbra is szállíthatnak technikailag Magyarország felé. Ezenkívül Magyarország számára az Adria vezeték áll még rendelkezésre.

Magyarországnak 90 napra elegendő vészhelyzeti stratégiai olajtartaléka van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk