Magyarország egyedüliként megvétózott egy EU-állásfoglalást

  • narancs.hu
  • 2024. július 20.

Külpol

A blokk tagországai arról szavaztak, hogy elítéljék a palesztin államiságot tagadó Knesszet-határozatot.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben helyteleníti a határozatot, amelyet az EU-tagállamok – a magyar fél vétója miatt – nem utasították el egyhangúlag, írja az Euronews, amelyet a Telex szemlézett. Izrael kedden fogadta el a határozatot, amely gyakorlatilag elutasítja a palesztin állam létét, még úgy is, hogy az állam létezését egy Izraellel kötött korábbi egyezség elismeri.

 

Borrell szerint ez a határozat visszalépés a régóta fennálló konfliktus megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítésekben.

Azt írta, hogy a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú eleme ennek a politikai folyamatnak. „A palesztin nép számára nincs remény, ami csak elmélyíti a konfliktust” – áll a közleményben.

Magyarország tavaly október óta folyamatosan torpedózza a hasonló, Izrael és Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos határozatokat. Blokkolta például azt az EU-nyilatkozatot, amelyben az unió felszólította volna Izraelt, hogy ne mérjen csapást Rafah városára.

Pedig valójában már Magyarország is az ENSZ 140 azon tagállama között van, amelyik elismerte a palesztin államot azóta, hogy 1988-ban a Jasszer Arafat kikiáltotta a terület függetlenségét, írja a hvg.hu. Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy ez a megállapodás még a kommunista időkben történt, és a jelenlegi kormány nem ért egyet a palesztin állam elismerésével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk