Hosszában úszta át a Rajnát egy román könyvtáros

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 2.

Külpol

Akciójával Avram Iancu arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia csatlakozni szeretne a schengeni övezethez.

48 nap alatt 1032 kilométert megtéve búvárruha nélkül végigúszott a Rajna folyón Avram Iancu petrozsényi könyvtáros. A nem mindennapi sportteljesítménnyel Románia schengeni csatlakozását támogatta  – írja a Transtelex.

„48 napnyi fizikai, pszichikai, logisztikai, pénzügyi és diplomáciai erőfeszítés után sikerrel jártunk. Elértük a végcélját ennek a kizárólag Románia schengeni térségbe való integrációjának szentelt úszásnak. Bár az erőfeszítésem titáni és elképzelhetetlen volt, ez csak egy kis és szerény hozzájárulást jelent annak a vágyunknak az eléréséhez, hogy üzenetünk hallatszódjon a világban: Románia Európában van/Románia Európa” – írta útja végén Iancu a Facebookon.

Az úszót pénteken Románia hollandiai nagykövetségének konzulja, Bogdan Jâglău fogadta, oklevéllel és trófeával. 

Iancu arról is írt, hogy az Európa-szerte dolgozó románok milliói megérdemelnék, hogy ne várassák őket órákon keresztül a határokon, amikor szabadságra mennek, vagy vissza, a munkahelyükre, csak azért, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek. 

„Ez a legtöbb, amit tehetek. Senki sem kényszerített erre az erőfeszítésre. Senki sem kért rá. Egyszerűen csak úgy éreztem, tartozom magamnak azzal, hogy tegyek valamit a hazámért. És amihez a legjobban értek, az az úszás” – érvelt Iancu.

A történelmi nevet viselő könyvtáros július 16-án indult a németországi Konstanzból, és pénteken ért célba. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk