Újabb furcsa haláleset Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 1.

Külpol

Az orosz rakéta a Holdra szállás helyett becsapódott, egy vezető rakétatudós pedig mérgező gombát evett.

Landolás helyett – a hajtómű hibája miatt – augusztus 19-én becsapódott a Hold felszínén a Luna-25 nevű orosz rakéta, amelynek kilövése miatt pedig korábban evakuáltak egy egész falut.  A baleset után életét vesztette Vitalij Melnyikov orosz rakétatudós – írja a hvg.hu.

A 77 éves férfi irányította a vezető orosz űrhajógyártónak, az RSC Energia vállalatnak azt a részlegét, amely a rakétákért és az űrrendszerekért felel. Dolgozott az orosz űrügynökségnél, a Roszkozmosznál is. 291 tudományos publikáció kötődik hozzá, a legjobb űrkutatók közé számították. 

A Moszkovszkij Komszomolec nevű orosz újság szerint azért halt meg, mert mérgező gombát evett. Az orvosok két hétig küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. 

Halálának körülményeiről független forrásból nem sikerült megtudni semmit.

 

Az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) közben közölte, hogy megtalálta a Luna-25-öt a Hold felszínén – írja az MTI.

A NASA holdkutató űrszondája, az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) által készített felvételek alapján az amerikai ügynökségnél megállapították, hogy van egy új kráter a Hold felszínén. „Körülbelül 10 méter átmérőjű. Mivel közel van a Luna-25 becsült becsapódási pontjához, az LRO csapata arra a következtetésre jutott, hogy a küldetés nyomán jöhetett létre, nem pedig természetes becsapódás útján” – közölte a hivatal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk