Lejárt a határidő, nem fizetett a magyar kormány

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 3.

Külpol

A 200 millió eurós bírságot az Európai Unió Bírósága rótta ki jogerős ítéletben. Le fogják vonni az országnak szánt támogatásból.

Lejárt az első határidő, és Magyarország nem fizette ki az Európai Unió Bírósága által júniusban jogerősen kirótt 200 millió eurós pénzbüntetést – állapította meg az Euronews.

Magyarországot azért marasztalta el a strasbourgi székhelyű bíróság, mert a kormány évek óta nem hajtotta végre a bíróság menekültügyben hozott ítéletét. Az a határozat 2020-ban született, és azt állapította meg, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben az uniós jogot, a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen itt tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó eljárásokban. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a magyar határra érkező emberek hozzáférését korlátozza a hatóság a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz, akik ilyen védelmet kérnek, azokat jogellenesen őrzik a tranzitzónákban, és a jogorvoslati kérelmeik elbírásása sem az uniós jog alapján zajlott. 

A tranzitzónákat már az akkori ítélet kihirdetése előtt megszüntette a kormány, ezen túl azonban nem tett eleget az ítéletnek, ezért nyújtott be az Európai Bizottság újabb, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet, azt kérve, rójon ki pénzbírságot a bíróság. 

Ez meg is történt. A magyar kormány eredetileg attól tartott, majd napi 6 millió forint összegű bírság megfizetésére kötelezik az országot, a büntetés azonban ennél szigorúbb: a 200 millió eurós átalányösszeg mellett a késedelem minden egyes napja után 1 millió euróval nő a kényszerítő bírság, vagyis nem 6, hanem mintegy 400 millió forinttal.

A 200 millió euró befizetésének első határideje pénteken járt le. Ezután másodszor is fizetési kérelmet küld az EU Magyarországnak, az új határidő szeptember 17.

Ha továbbra sem utalja át Magyarország az átalányösszeget, akkor az Európai Bizottság beszámítási eljárást indít: levonja a 200 millió eurót a Magyarországnak járó uniós részesedésből, amelynek egy részét már eleve visszatartják a jogállamisági eljárás következményei miatt.

A magyar kormány nem fogadta el a jogerős ítéletet, várható volt, hogy nem fizet.

Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta június 13-án, az ítélet kihirdetésének napján, hogy a döntés felháborító, elfogadhatatlan, és úgy látja, a brüsszeli bürokratáknak fontosabbak az illegális migránsok, mint saját polgáraik. Az Euronews szerint a magyar kormány a reakciókból ítélve politikai leszámolásnak tekinti ezt a bírósági eljárást. A lap idézi Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, aki megismételte nemrég, hogy a kormány nem fogja végrehajtani az ítéletet, inkább a belga fővárosba fogja buszokkal szállítani a bevándorlókat, mondván, ha Brüsszel migránsokat akar, meg is kapja. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk